DIY in de kerstvakantie: ‘Samen’ een groot schilderij maken.

27 december 2016

Zin om deze vakantie eens aan de slag te gaan met een mooi samenwerkingsproject? Maar voorzie je enig probleem als je je kroost in combinatie met het begrip ‘samenwerking’ probeert voor te stellen? Dan heb ik hier misschien wel een heel leuk projectje voor je: samen een schilderij maken.

Dit heb je nodig:

  • Een groot schildersdoek. En dat hoeft echt niet duur te zijn, bij de Action heb je ze al voor een paar euro.
  • Acrylverf (idem)
  • Een bord om de verf op te leggen
  • Verschillende maten kwasten
  • Papiertape (washitape of schilderstape)

Een paar tips voordat je begint:

Acrylverf noemen we hier thuis ‘gevaarlijke verf’ omdat je het niet meer uit je kleren krijgt. Laat je kleine kunstenaars dus een schort aantrekken en dek voor de zekerheid ook maar je tafel af met een plastic tafelkleed of wat oude kranten. Houd ook een nat doekje bij de hand voor kriebelneuzen, hoge nood of verf op plekken waar je dit eigenlijk niet wilt.

  • Stap 1: Plak met tape een groot rechthoek op je doek. Dit wordt later de lijst.

tape

  • Stap 2: Verdeel deze rechthoek met tape in evenveel delen als er kinderen zijn.
  • Stap 3: Laat je kroost ieder in een eigen vak een schilderij maken.

Zijn ze elkaar goed gezind vandaag dan kunnen ze naast elkaar werken, vrees je voor de harmonie in je huis dan ga je met ieder kind 1 op 1 aan de slag. Waardoor je ook meteen een heel leuk momentje quality-time hebt. Als je hiervoor kiest is het slim om degene met de minste schilderkwaliteiten eerst te laten gaan. Dit om te voorkomen dat ze zich allemaal met ‘de beste’ proberen te meten en ze dus geen lol meer in hun eigen werk hebben.

Kies een thema.

Wij gingen bijvoorbeeld voor het thema ‘kerstboom’, maar het kan ook ‘bloemen’ zijn, of ‘dieren’, of ‘zelfportretten’ enz. Maar je kunt iedereen ook helemaal vrij laten. Sowieso is het heel belangrijk om ieder kind in zijn of haar waarde te laten, en niet eigenhandig iets ‘bij te schaven’ aan het geschilderde. Wanneer je er als instructie bijgeeft dat ze de achtergrond niet hoeven in te kleuren kun je later het plakband tussen de vakken verwijderen en een egale achtergrond (laten) maken zodat het meer een geheel wordt.

Schilderen met een peuter.

Superleuk om dit te doen met kinderen van verschillende leeftijden. Het risico bij peuters is wel dat ze zich compleet te buiten gaan aan een overdaad aan kleur zodat er uiteindelijk niets anders overblijft dan een groot vlak diarree-achtig bruin. Om ze toch heerlijk hun eigen gang te kunnen laten gaan kun je de verf ook gefaseerd aanbieden. Zo gaf ik mijn peuter eerst bijvoorbeeld een paar tinten groen voor haar kerstboom (dat zij een compleet groen vlak voor ogen bleek te hebben, ach…). En daarna een door haarzelf gekozen kleur en een kurk, om zo ‘kerstversieringen’ te kunnen stempelen.

imme schilderij maken

finn

mats

  • Stap 4: Je kunt de tape laten zitten als je voor een leuk kleurtje hebt gekozen en je het ook niet erg vindt dat je schilderij in vakken verdeeld is. Zo niet, dan verwijder je de tape, en schilder je de achtergrond. Ik doe dit vaak zelf om te voorkomen dat een iets te enthousiaste broer over een andere broer zijn werk heen schiet.

Heel veel plezier bij het schilderen, en ik ben heel benieuwd naar het resultaat!

klaar

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leonie Lindeboom

Mijn naam is Leonie, welkom op mijn website! Ik ben (uiteraard) moeder van inmiddels 3 kindjes. De jongste is nog een baby. Wij wonen in het altijd bruisende Amsterdam. Ons leven is vaak druk en chaotisch, maar bovenal is het heerlijk. Met ons vijven genieten we van alles wat de stad ons te bieden heeft en dat is elke dag weer een feest én een uitdaging. Genoeg om over te schrijven dus. Dit schrijven doe ik overigens niet alleen, maar samen met een aantal andere mama bloggers die allemaal hun eigen visie op hun leven met kids hebben. Veel leesplezier! Ben je ondernemer en wil je je bedrijf presenteren aan de leukste mama’s van Nederland? Of wil je zelf graag bloggen? Stuur een mail of bel even: leonievoormamaschrijft@gmail.com | 06-42204869.

Mis niks! Mamaschrijft op social:

Ook leuk om te lezen

Excuses van een nachtmoeder.

Excuses van een nachtmoeder.

Joske had zich altijd heilig voorgenomen om haar kind nooit bij haar in bed te laten slapen. Maar nu ze zelf een slechte doorslaper heeft, wil ze excuses maken.