Hoe maak je snel een mooi fotoalbum?

Elk jaar maak ik een fotoalbum van mijn kinderen. Ik ben ermee begonnen toen manlief en ik een jaar samen waren. Ik maakte van elk jaar samen een nieuw boek. En toen Raf geboren was, nam ik me voor om elk jaar van hem een album te maken. Ook voor Izzie begon ik enthousiast na haar eerste en tweede jaar, om vervolgens steeds maar geen tijd te vinden voor de opvolgende boeken. En dan kleine Fehla, wanneer maak ik de tijd om voor haar een boek te maken?! Het maken van zo’n boek blijft me maar achtervolgen en intussen stapelt het aantal digitale foto’s zich op in mijn cloud.

Aan de slag

Afgelopen week heb ik mezelf bij de lurven gegrepen en aan de slag gegaan met een nieuw album voor Izzie. Ik heb een redelijk effectieve strategie gevonden in afgelopen jaren om zo snel mogelijk een album te maken. Begrijp me niet verkeerd, ‘zo snel mogelijk’, betekent alsnog dat ik er zeker een paar dagen mee kwijt ben. Het is nogal een klus om een selectie te maken uit alle duizenden foto’s gemaakt met mijn telefoon, de telefoon van mijn vent en ook nog van die leuke vakantie met die andere échte camera. Dan heb ik ook nog talloze whatsapp uitwisselingen gehad met vriendinnen en opa’s en oma’s over mijn spruitjes. Waar moet je in hemelsnaam beginnen? Maar goed, het is me dus gelukt om in een paar dagen een prachtig album te maken. Deze dagen heb ik afgesloten met een groot glas Prosecco omdat ik stiekem toch wel een beetje trots op mijzelf ben. 

Dus, geen excuses meer als jij je hierin herkent en aan de bak met dat album. En oh ja, vergeet niet deze tips te lezen voor je begint!

Zo maak je snel een fotoalbum

Foto’s favoriet maken

Een slimme tip die veel tijd bespaart wanneer je eenmaal aan een foto album begint, is door gedurende het jaar alle foto’s die je echt mooi vindt op je telefoon als favoriet te markeren met het hartje. Wanneer je dan aan je album gaat beginnen hoef je alleen maar je favorieten door te scrollen. 

Orde in de chaos

Zet alle foto’s van je camera(s) in een aparte maken per jaartal zodat je zeker weet dat je niet een jaar te ver of terug bent.

 Een map aanmaken

Zet alle foto’s die je in je album wilt in een aparte map op je schrijf zodat je in 1 keer alles kan uploaden naar je album. 

 Kies een albummaker

Kies een website waar je jouw foto’s wil uploaden en je album wil maken. Er zijn tegenwoordig veel goede fotosites. Ik vind het zelf erg handig als je gebruik kan maken van een online tool ipv dat je software moet downloaden. Dit album van Izzie heb ik gemaakt bij Fotofabriek. Dit is de eerste keer dat ik bij deze partij een album laat maken, maar ben heel tevreden over het resultaat. Fotofabriek biedt een gratis softwarepakket voor het vormgeven en bewerken van fotoproducten van goede kwaliteit. Bijvoorbeeld een fotoalbum, verjaardagskalender, canvas, wenskaarten of één van de fotoproducten. Het album wordt vervolgens binnen twee tot zeven werkdagen verstuurd. Wat ik ook fijn vond aan deze site is dat hij erg gebruiksvriendelijk is, dat je je album tussentijds kan opslaan en dat er allemaal leuke extra mogelijkheden zijn om je album vorm te geven.

Final touch, je fotoalbum afronden

Alle foto’s staan erin. Yes! Loop ze allemaal nog even langs, en kijk of ze op chronologische volgorde staan. Wel zo leuk. Bij Fotofabriek vond ik het erg leuk dat je tijdens het maken van het fotoalbum mogelijkheden zijn om cliparts in te voegen als decoratie. Dit zijn leuke plaatjes die het album nog gezelliger maken. Denk aan: een zeester of zonnetje bij de vakantie, een roze wolk of een badeendje. Check alle pagina’s nog even goed voor eventuele waarschuwingen van het programma, zoals: te lage resolutie, foto komt over de snijrand, etcetera. Dit wordt meestal ook nog aangegeven voordat je gaat bestellen. Vergeet niet online nog even te speuren op een kortingscode, want die zijn er meestal wel.

 En dan, eindelijk af! Bestellen maar dus. En zeg eerlijk, ben je nu niet heel erg trots op jezelf? Ik dus wel, het was eigenlijk weer heerlijk om te doen want it brings back all the memories. Hopelijk geniet Izzie later net zo van dit boek als ik!

Hoe maak je snel een mooi fotoalbum?
Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results