Leuk om zelf te maken: bling-bling kerstlichtjes.

Judith is lerares beeldende vorming en sinds dit jaar eigenaar van IKnutsel. Op Mamaschrijft deelt ze al het leuks dat je thuis met de kinderen kunt maken, knutseltips en –trucs. Zoals deze kerstlichtjes!

Ieder jaar zie ik ze weer in massa’s voorbij komen: babyvoedingpotjes beplakt met vliegerpapier. De ultieme kerstlichtjesknutsel. En geef de juffen eens ongelijk, want a) de kinderen kunnen het makkelijk zelf en b) het geeft een heel leuk effect als je een (nep-) kaarsje ziet branden achter al die gekleurde papiertjes. Maar het kan ook anders! Ga eens voor blingbling deze kerst! Niet moeilijk, dus ook de peuters doen lekker mee, een spectaculair resultaat waar zelfs de pubers nog wel warm voor kunnen lopen. En niet duur. Altijd fijn.

Zelf kerstlichtjes maken

Zelf maken: bling-bling kerstlichtjes

Dit heb je ervoor nodig:

 • Een leeg potje of glaasje.
 • Papiertape (Washitape of schilderstape)
 • Tegellijm – kant en klaar te koop bij bouwmarkten.
 • Een hoop kleine friemels en frummels zoals verschillende vormpjes pasta, kralen, pailletjes, sterretjes, steentjes, paperclips, cocktailprikkers enz.
 • Een spuitbus zilver- en/of goudverf.

Een paar tips voordat je gaat beginnen

Tegellijm gaat prima met water van de handen af, maar het is niet zo fijn als het in je kleren komt. Laat de knutselaars dus even een schort aantrekken, of doe op z’n minst de mouwen omhoog. Je tafel afdekken is ook geen overbodige luxe, gebruik een plastic tafelkleed of gewoon een oude krant. En omdat je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch waarschijnlijk ineens lijm aan zult treffen op plaatsen waar je het echt niet wilt: houd een nat doekje onder handbereik. Verdeel de friemels en frummels over bakjes zodat de kleine handjes er makkelijk bij kunnen. Creatieve kinderhandjes die heel enthousiast geduldig kraaltje voor kraaltje uit ‘n kleine verpakking prullen zijn namelijk vrij zeldzaam. En last but not least: Reserveer alvast een (kind- en huisdiervrij) plekje waar je werkstuk kan drogen.

Zo maak je de kerstlichtjes:

 1. Knip of scheur stukjes tape en plak deze op het glas. Overal waar de tape zit zal in je uiteindelijke lichtpotje een raampje zichtbaar blijven.
 2. Bestrijk de rest van het glas met een dikke laag tegellijm. Gebruik hiervoor een gewoon keukenmes, de tegellijm kun je er met water weer afwassen.
 3. Druk de kleine versieringen in de lijm. Kerstlichtjes versiering04-versieren
 4. Neem je werkstuk mee naar buiten (als je niet nog een aantal dagen na wilt kunnen genieten van verfdampen in je huis) en spuit het in een doos goud of zilver, of allebei. Waarom in een doos? Tja, tenzij je je terras ook van een laagje bling wilt voorzien…
  05-spuiten
 5. Eenmaal binnen peuter je de stukjes tape er voorzichtig vanaf. Voorzichtig, want de lijm is dus nog niet droog.

En voila: deze kerst staat er een uniek blingbling lichtje op tafel!

07-klaar

Dit vind je vast ook leuk:

25x prachtige jurken en rokjes voor de feestdagen.

Leuk om te maken: papieren sneeuwvlokken en ijskristallen.

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results