Tips om kinderknutsels en -tekeningen te bewaren.

Kan jij net als Judith ook moeilijk afstand doen van alle knutselwerkjes en tekeningen van je kinderen, maar raakt de ruimte die het in beslag neemt op? Judith heeft tips!

Okee, om maar meteen met de bekentenis in huis te vallen: Ik ben een Sentimentele Moeder. Zo eentje die bij het zien van de eerste schoentjes, die inmiddels allang vervangen zijn door afgetrapte sneakers maat 35, een brok in haar keel krijgt. En die het gipsen pootje van zoonlief (nee, niet zo’n schattig afdrukje, dit was het keiharde bewijs van een stom valpartijtje) nog steeds ergens achterin de kast heeft liggen. Eentje die zich bij het uitzoeken van de foto’s op de computer helemaal verliest in de denkbeeldinge oo’s en aa’s, want wat gaat het toch allemaal snel zeg. En dus ook zo iemand die eigenlijk geen afstand kan nemen van al die tientallen (maal 3) knutselwerkjes, krabbeltjes en ware kunststukken waarmee ons huis overspoeld wordt.

Vandaag besloot ik me eens te storten op ‘decluttering’.

Anders gezegd: ik ging een begin maken met het grondig uitmesten van ons huis. Want man man man, wat hebben wij veel! Vooral veel zooi eerlijk gezegd, en dat moest nu toch echt maar eens gaan veranderen. Iets met een opgeruimd huis en een dito hoofd of zoiets. Ik besloot te beginnen met de berg bovenop de knutselkast. Tussen die kast en het plafond is normaal gesproken nog ongeveer een meter ruimte, maar die ruimte leek met de week minder te worden.

Het blik met opladers, fotobatterijtjes en andere electronica was er al naartoe verhuisd, net zoals een doos vol kleine prulletjes waarvan ik niet wist wat ik ermee moest maar waarvan ik wel zeker wist dat ze ergens van waren. Een legodoos waar zoon 2 mee bezig was, inclusief een schaal vol met de bijbehorende kleine blokjes, een bakje vol tapejes – die paste laatst ineens niet meer in de la dus die verhuisde naar ‘de berg’, net zoals een doosje vol met nietjes van een nietmachine die ik niet meer kan vinden. En een grote stapel kartonnen paasmandjes-om-in-te-kleuren van de Lidl.

02

Maar het grootste deel van deze berg bestond toch wel uit een megastapel tekeningen.

Mijn kroost heeft, mede dankzij de juffen op school, een behoorlijke productie. Tel daarbij een peuter die niets liever doet dan ieder stukje papier omtoveren tot respectievelijk ‘boodschappenlijstjes’ en ‘eieren’. En een zevenjarige die met zijn superschattige hanenpoten de meest bijzondere (compleet onsamenhangende) verhalen opschrijft. Je begrijpt, De Sentimentele Moeder is helemaal los. Want al deze schatten, die moesten toch echt bewaard worden hoor! Eerlijkheidshalve moet ik er wel bij vertellen dat deze berg niet de enige berg is. In het rommelhok op zolder ligt er nog zoeen, maar dan per kind geordend in een grote kartonnen tekeningenmap.

Ik nam een rigoureus besluit: alles moest weg!

Okee, alles behalve dan die aandoenlijke eerste poppetjes van zoon 2, de allereerste geschreven liefdesverklaring aan zijn moedertje van zoon 1 en de afgedrukte verfhandjes van de peuterdochter. Gewapend met een grote lege doos en mijn telefoon ging ik aan de slag. Tekening, klik, weg. En door. Nee, niet te lang oo en aa, want: we hebben altijd de foto’s nog! Het plan is om al deze foto’s te bundelen in kleine fotoboekjes. Online te maken, voor ieder kind ieder jaar een boekje. Alle kleiwerkjes en alle andere niet-platte creaties die nu nog in een doos op zolder staan te wachten kunnen hier dan ook een plekje in krijgen. Ik zie het al helemaal voor me!

Zie je het nou niet zitten om uiteindelijk met een hele rij fotoboekjes te eindigen? Dan kun je ook je toevlucht zoeken tot verschillende appjes waarin je de kinderkunstwerken mooi georganiseerd kunt bewaren.

Ik heb een aantal handige apps voor je op een rijtje gezet om kinderknutsels en -tekeningen te bewaren:

  • Keepy: Hier bewaar je per kind digitaal de knutselwerkjes en tekeningen. Je kunt ze via deze app ook nog delen met familie en vrienden en die kunnen dan ook commentaar geven op de tekeningen via deze app. Bij de gratis versie mag je 31 tekeningen per maand uploaden.
  • Artkive: bewaar alle tekeningen en knutselwerkjes in deze app en laat er dan een boek van drukken.
  • Friddo: ook hier kun je alles overzichtelijk per kind bewaren. Als je wilt kun je er ook een boekje van laten drukken.

apps om knutselwerkjes in te bewaren

Zo, ik ga nog even door met het ‘declutteren’ van andere ondefinieerbare bergen die zich op alle mogelijke (en onmogelijke) plekken in ons huis bevinden!

Lees ook:

Maak samen een groot schilderij.

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results