Zelfmaaktip voor de vroege zondagochtend: stempelen met lego.

28 januari 2017

Er ligt nog een soort van huiswerkopdracht voor de jongens: maak op een originele manier een huisje op het aangeleverde vel papier (zodat de huisjes wel allemaal ongeveer dezelfde maat hebben). En aangezien mijn knutselkinderen ook echte legokinderen zijn, besluiten we om de huisjes dan dus met lego te gaan maken. Nee, niet zomaar bouwen, dat was niet de opdracht. We gaan ze stempelen.

Stempelen met lego!

Ja, dat kan dus ook. Op die manier ‘bouw’ je al stempelend een huisje. Je hebt er niet veel voor nodig:

  • een oud vaatdoekje dat je in kleine lapjes knipt
  • een bord
  • plakkaatverf
  • papier om op te stempelen
  • een aantal verschillende legoblokjes

Zo ga je te werk:

Die vaatdoekjes maak je nat, knijpt ze uit en legt ze op een bord. In het midden van een doekje leg je een kloddertje verf (ongeveer evenveel als wat op een theelepeltje zou passen). Vouw het doekje dubbel, een beetje aandrukken, weer open maken en voila: je hebt een stempelkussen.

stempelkussen

Het is handig, als je een niet zo makkelijk afwasbare tafel hebt, om een onderlegger op tafel te leggen. Je kunt hiervoor het beste een oude krant gebruiken. Mijn kroost gaf de voorkeur aan dit hysterische smartiekleed… Houd een nat doekje bij de hand voor verfvlekken op plaatsen waar je die niet wilt hebben, en droge doekjes zoals tissues of keukenrol om tussendoor de vingers en de blokjes aan af te vegen.

Cool!

Drie paar vragende oogjes zaten er hier vanochtend aan tafel (ja, ook de peuterdochter wilde perse mee ‘veefuuh’). Stempelen met Lego? Dat moesten ze nog wel eens zien. Heel slim, eerst maar eens op een proefpapiertje kijken wat voor effect de verschillende kanten van die blokjes hebben als je ze afdrukt. “Wow, gaaf, cool!”

De schoolpapieren werden erbij gepakt, en we besloten om het huis echt stempelend op te gaan bouwen, dus niet eerst te tekenen. Op die manier was het geen invuloefening maar kon het huis al bouwende nog alle kanten op. De oudste zoon begon netjes in steensverband te stempelen, met kleine blokjes voor de kleine hoekjes. De ruimtes voor de deur en ramen spaarde hij vast uit.

De tweede zoon bedacht dat de blokjes in alle verschillende richtingen konden, zolang ze maar op elkaar stonden. Na even kijken bij zijn grote broer lukte het hem om ook een paar uitsparingen te maken voor de deur en ramen.

mats-stempelen

 Dan nog even uitknippen

Voor de jongste zoon had ik er een lijn omheen getekend zodat hij wat meer houvast zou hebben met knippen. Voor de deur- en raamkozijnen bedacht de oudste trouwens dat hij wel een paar van die grote duploblokken kon gebruiken. De andere zoon wachtte liever tot zijn werkstuk droog was en tekende ze daarna met stift erin.

Ook leuk

Je kan op deze manier ook effen kadopapier bestempelen, of ‘n lego-opbergdoos, een kussenhoesje met textielverf, een dekbedovertrek met textielverf… ideeën genoeg!

Meer tips om zelf te maken met kinderen:

Samen een groot schilderij maken

Papieren sneeuwvlokken en ijskristallen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leonie Lindeboom

Mijn naam is Leonie, welkom op mijn website! Ik ben (uiteraard) moeder van inmiddels 3 kindjes. De jongste is nog een baby. Wij wonen in het altijd bruisende Amsterdam. Ons leven is vaak druk en chaotisch, maar bovenal is het heerlijk. Met ons vijven genieten we van alles wat de stad ons te bieden heeft en dat is elke dag weer een feest én een uitdaging. Genoeg om over te schrijven dus. Dit schrijven doe ik overigens niet alleen, maar samen met een aantal andere mama bloggers die allemaal hun eigen visie op hun leven met kids hebben. Veel leesplezier! Ben je ondernemer en wil je je bedrijf presenteren aan de leukste mama’s van Nederland? Of wil je zelf graag bloggen? Stuur een mail of bel even: leonievoormamaschrijft@gmail.com | 06-42204869.

Mis niks! Mamaschrijft op social:

Ook leuk om te lezen

Excuses van een nachtmoeder.

Excuses van een nachtmoeder.

Joske had zich altijd heilig voorgenomen om haar kind nooit bij haar in bed te laten slapen. Maar nu ze zelf een slechte doorslaper heeft, wil ze excuses maken.