5 kindvriendelijke fietsroutes in Noord-Holland.

Als je een fietsroute met een kind gaat fietsen, dan is het wel zo fijn als de route een beetje kindvriendelijk is. Benieuwd welke dat zijn?

Er zijn in Noord-Holland heel veel routes om uit te kiezen, en daardoor is er een overvloed aan kindvriendelijke fietsroutes is. Hieronder vind je een overzicht van de leukste kindvriendelijke routes, en tips waar je rekening mee moet houden tijdens het fietsen met een kind.

Wat is een kindvriendelijke fietsroute?

Allereerst heeft een kindvriendelijke fietsroute bijna op de hele route fietspaden, zodat jullie zo min mogelijk over de weg hoeven te fietsen. Daarnaast is een route met weinig oversteekpunten veiliger dan een route waarbij je elke honderd meter een weg moet kruizen. Natuurlijk gaat het niet alleen om veiligheid, een kind wil ook dat er onderweg wat te zien en te doen is. Door een route met veel bezienswaardigheden te kiezen vervelen kinderen zich niet. Hele jonge kinderen welke nog in een kinderzitje zitten, kunnen makkelijker een lange route op de fiets. Bij kinderen die zelf kunnen fietsen zal (afhankelijk van de leeftijd) een gepaste afstand gekozen moeten worden. Kinderen boven de 10 kunnen vaak wel langere afstanden fietsen. Een hoop risico kun je verkleinen door een route te nemen door een natuurgebied, door de bossen fietsen is veiliger dan in een drukke stad.

Top 5 leukste fietsroutes

Omdat er in Noord-Holland veel fietsroutes zijn was het moeilijk om een keuze te maken. Uiteindelijk is dit onze top 5 van leukste en kindvriendelijkste fietsroutes in Noord-Holland geworden:

Is de afstand te ver voor je kind?

Alle bovenstaande routes zijn rond de 25 km lang, terwijl dit voor veel kinderen nog te ver is om te fietsen. Bekijk daarom vooraf de route en kijk of je de route in kunt korten naar de behoefte van het kind. Vaak rijden de routes een rondje waardoor je deze makkelijk halverwege af kunt snijden om de afstand te beperken. Je kunt ook op een willekeurig punt van de fietsroute starten. Zorg dus wanneer je een route verkort dat je juist op het stuk gaat fietsen met de meeste bezienswaardigheden, zodat de kinderen zich niet hoeven te vervelen.

Toe aan een nieuwe kinderfiets?

Een prettige fietservaring valt natuurlijk samen met een goede fiets. Bij de zoektocht naar een nieuwe kinderfiets is het belangrijk om rekening te houden met het kiezen van de juiste inchmaat. Hiervoor bestaan richtlijnen die gebaseerd zijn op de leeftijd, lichaamslengte en kledingmaat van een kind. Zo zijn de richtlijnen voor een jongensfiets 22 inch kids met de leeftijd 7-9 jaar, lichaamslengte van maximaal 122 cm en een kledingmaat van 124-134.

Hieronder een handige inchmatentabel:

Inches                Lichaamslengte Leeftijd Kledingmaat
>> 10 inch 85-100 1-3 jaar 85-100
>> 12 inch 95 cm 2-4 jaar 90-105
>> 14 inch 100 cm 3-5 jaar 98-108
>> 16 inch 105 cm 4-6 jaar 103-118
>> 18 inch 110 cm 5-7 jaar 110-123
>> 20 inch 115 cm 6-8 jaar 118-128
>> 22 inch 122 cm 7-9 jaar 124-134
>> 24 inch 130 cm 8-12 jaar 130-142
>> 26 inch 145 cm 10-14 jaar 140-156
>> 28 inch 145+ cm boven 12 jaar Volwassen

Tips voor een goede voorbereiding

Natuurlijk is de voorbereiding van een fietstocht erg belangrijk. Met kinderen wil je er zeker van zijn dat je wat eten en drinken voor tussendoor hebt, soms kom je nu eenmaal net geen restaurant tegen wanneer je pauze wilt houden. Picknicken is dan ook een leuke optie. Door van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid te fietsen blijft het leuk voor de kinderen, omdat ze met een doel fietsen. Ook het materiaal is belangrijk, zorg dus dat de fiets van je kind een goede onderhoudsbeurt heeft gehad. Daarnaast is zichtbaarheid belangrijk, zorg dat de verlichting werkt en plaats extra reflectoren op de fiets. Het scheelt al veel als je een kind opvallende kleding aandoet, deze is dan een stuk beter zichtbaar voor het overige verkeer.

Veiligheid voorop

Om veilig met je kind een fietsroute te kunnen fietsen, is het niet alleen belangrijk om de fiets op orde te hebben, ook je kind moet weten hoe het zich veilig door het verkeer te verplaatst. Zorg daarom dat het kind de verkeersregels kent en weet hoe deze toegepast moeten worden. Het is verstandig hier al op jonge leeftijd mee te beginnen, zodat je kind niet alles in één keer op hoeft te nemen. Veilig de fietsroute fietsen begint dus bij een goede voorbereiding voor zowel het materiaal als het kind zelf.

Lees ook:

Voor de eerste keer fietsen.

Hoe kies je de juiste fiets? Tips!

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results