Een verzameling van de leukste Haarlem tips

30 augustus 2016

Geliefd Haarlem

Ik woon sinds twee jaar in Haarlem (na jarenlang in zowel Groningen als in Amsterdam te hebben gewoond) en dat bevalt goed! Niet heel vreemd dat Haarlem een van de meest geliefde steden van Nederland is: je fietst naar het strand (een kilometer of 7) en Amsterdam is een minuutje of twintig rijden of treinen. De stad zelf is overzichtelijk, niet te groot, je kunt er heerlijk doorheen fietsen en je ziet er de prachtigste oude gebouwen. Daarnaast is het winkelaanbod perfect: van grote winkelketens als H&M en Zara tot hele fijne kleine conceptsores waar teveel leuks wordt verkocht.

De leukste tips

Ik krijg regelmatig de vraag, zo gaat dat als je in een leuke stad woont, of ik nog leuke tips heb. Uiteraard heb ik ze. Net voordat ik met dit blog begon, bedacht ik me dat ik de Haarlem-tips ga opsplitsen in twee stukjes: een alleen voor volwassenen (heerlijk om alleen met je man of een vriendin deze kant op te komen) en de ander met veel tips waar de kids heel blij van worden (je kunt hier volop met ze naar het theater of wat dacht je van taart eten in een speelgoedwinkel?). Vandaag deel 1: een dag of weekend Haarlem, zonder kids. Daar gaan we.

Koffie

Zonder koffie zijn we nergens, althans ik niet. Nu barst Haarlem van de leukste koffietentjes, dus ik kan hier mijn geluk niet op. Mijn top 3:

1 Mogador: klein maar fijn! Vanaf dag 1 dat ik in Haarlem woonde, dronk ik hier mijn koffie, op de mooie Botermarkt. De (soja) latte is mijn lievelings. Je ziet en je proeft dat de koffie met veel liefde wordt gemaakt en het is dan ook niet vreemd dat er regelmatig een lange rij staat. Het kleine cakeje die je bij je koffie krijgt is een ware traktatie.

2 Native: een spiksplinternieuw tentje in de leukste wijk (op de Bomenbuurt na, daar woon ik) van Haarlem: de Vijfhoek. De inrichting van Native is fenomenaal, ik zou ‘m zo kopiëren voor thuis en daarnaast zijn zowel de koffie- als de lunchkaart geweldig.

3 Cleeff: ook nieuw en vlakbij de school van mijn kinderen, dus je raadt het al: hier zit ik zeer regelmatig om even te werken of gewoon voor de gezelligheid met een vriendin. Heerlijk knus sfeertje, grote ramen met uitzicht op de bakker ertegenover en een speelhoekje voor de kids plus lekkere magazines voor mama.

De lekkerste koffie van Haarlem

De lekkerste koffie van Haarlem

Lunch

Van door de stad slenteren krijg je trek. Een goede lunch zorgt ervoor dat je er daarna weer tegenaan kunt. Deze drie tentjes serveren zoveel lekkers:

1 By Lima, hartje centrum. De kaart is echt te gek en het mooie: hartstikke verantwoord, dus ga lekker los. Alles wat er wordt geserveerd is lokaal, vers en biologisch. Het brood is zuurdesem- of glutenvrij en daarnaast is alles suikervrij. Je kunt hier van acht tot acht terecht. Yes, ook voor een borrel!

2 Wolkers, aan het mooie Spaarne. Het heerlijke vintage interieur, het fijne uitzicht en de geweldige huisgemaakte tonijnsalade, zorgen ervoor dat ik hier regelmatig zit. En laatst at ik er een homemade cheesecake met frambozen… Niet te doen, zo lekker!

3 Blender, nog zo’n fijne plek waar een gezonde lifestyle bovenaan staat. Alles is vers en gezond. En verschrikkelijk lekker. De organic boekweit wrap met onder andere mango, cashewnoten en koriander is by far mijn favoriet. Om de hoek zit trouwens nog een hele fijne koffiebar: Mica.

Diner

Het aanbod met fijne restaurants kan echt niet op en er komen steeds meer fijne tenten bij, maar toch blijven onderstaande plekjes bij mij favoriet. En nee, het zijn niet de nieuwste hotspots, maar ze zijn gewoon goed.

1 Cafe Colette: Een fijne Franse bistro (je waant je echt even in Parijs) waar je heerlijke oesters eet en dito wijn drinkt. De menukaart heb ik eigenlijk niet meer nodig; de Melanzane (aubergine) it is!

2 Dodici: een paar tafels, een lange bar, leuke bediening, heerlijke happen voor bij de borrel, goede menukaart en na het tafelen nog even lekker aan een Gin Tonic. Deze tent staat garant voor een top avond.

3 Fortuyn: Vorig jaar grondig verbouwd en dat hebben ze goed gedaan. Probeer een tafeltje aan het raam te reserveren. Hier heb je een prachtig uitzicht op de Grote Markt. En in de zomer is de kans groot dat je in de zon op het heerlijke terras zit.

Eentje die ik wel snel ga proberen en wel spiksplinternieuw is: Nolita Pizzabar.

Shoppen

Door lekker door deze straten te slenteren leer je Haarlem echt kennen en kun je helemaal los met shoppen en snuisteren:

  • Schagchelstraat, vol kunst en ambacht
  • Kleine Houtstraat. Sla Minguz hier niet over! Een heerlijke mix van mode, design en lifestyle.
  • Gierstraat. Sla Wijnkoperij Okhuysen niet over, als je van wijn houdt.
  • Warmoesstraat, met een mooi uitzicht op de St. Bavokerk

Strand

Ubuntu Beach, vlakbij Haarlem

Ubuntu Beach, vlakbij Haarlem

En als je dan toch in Haarlem bent, dan wil je vast ook nog wel even uitwaaien op het strand. Dit kan natuurlijk het hele jaar door. Zelfs in de herfst en winter gaan we regelmatig even die kant op. Tijn Akersloot is het hele jaar open en op koude dagen worden wij heul blij van hun warme choco met slagroom, naast de dichte haardjes.

Van 1 maart tot 1 oktober zijn alle strandtenten geopend. Yeah, dat is zo fijn!

Mijn drie lievelings:

Met stip op nummer 1: Ubuntu. Hier waan je je ver weg, met je voeten in het zand, een wijntje in je hand met op de achtergrond de aller-fijnste muziek. Hun playlist schijnt een groot geheim te zijn. Relaxt personeel en heerlijke gerechten en hapjes.

2 Rapa Nui: lekker (surf)sfeertje. We zijn er vaak omdat het redelijk dichtbij Haarlem is. Dus zeker wanneer we fietsen, crashen we hier. De bedbankjes met dikke matrassen zijn goddelijk. Daar een dag doorbrengen staat gelijk aan een weekje vakantie J

3 Aloha, niet in Zandvoort of Bloemendaal, maar in Wijk aan Zee. Een stukkie rijden (een klein half uur), maar man, hoe lekker is het om daar te zijn! De sfeer kan ik niet in woorden uitdrukken, die is gewoon meer dan goed. En nadat je hun appeltaart hebt geproefd, wil je nooit anders meer.

ENJOY HAARLEM!

Lees ook:

De 7 leukste speelplekken in Amsterdam
10 hotspots in Amsterdam voor ouders en kinderen
Als kind opgroeien in Amsterdam: do or don’t

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leonie Lindeboom

Mijn naam is Leonie, welkom op mijn website! Ik ben (uiteraard) moeder van inmiddels 3 kindjes. De jongste is nog een baby. Wij wonen in het altijd bruisende Amsterdam. Ons leven is vaak druk en chaotisch, maar bovenal is het heerlijk. Met ons vijven genieten we van alles wat de stad ons te bieden heeft en dat is elke dag weer een feest én een uitdaging. Genoeg om over te schrijven dus. Dit schrijven doe ik overigens niet alleen, maar samen met een aantal andere mama bloggers die allemaal hun eigen visie op hun leven met kids hebben. Veel leesplezier! Ben je ondernemer en wil je je bedrijf presenteren aan de leukste mama’s van Nederland? Of wil je zelf graag bloggen? Stuur een mail of bel even: leonievoormamaschrijft@gmail.com | 06-42204869.

Mis niks! Mamaschrijft op social:

Ook leuk om te lezen

Excuses van een nachtmoeder.

Excuses van een nachtmoeder.

Joske had zich altijd heilig voorgenomen om haar kind nooit bij haar in bed te laten slapen. Maar nu ze zelf een slechte doorslaper heeft, wil ze excuses maken.