Opruimen met opruimguru Marie Kondo

20 mei 2015

Het is alweer een tijdje geleden dat ik het boek Opgeruimd! van Marie Kondo ontving. Maar nu pas kom ik eraan toe om mijn mening over het boek met jullie te delen. Ik was blijkbaar te druk met opruimen.

Alles moet weg. Behalve de spullen waar je echt van houdt.

Marie, dé opruimguru van Japan, leert mensen hoe ze hun rommel thuis de baas worden en van hun huis een inspirerende en rustgevende plek kunnen maken. Japan is om. Daar staan mensen maanden op de wachtlijst voordat Marie thuis bij ze aan de slag kan. En ook in Europa zijn veel mensen, na het boek gelezen te hebben, vol goede moed aan de slag gegaan met puin ruimen. Volgens Marie moet alles weg, behalve de spullen waar je echt van houdt. Je weet pas wat een kledingstuk met je doet, door het eerst vast te houden en door je handen te laten gaan. Welk gevoel krijg je daarbij? Klinkt zweverig, maar zo lukt het je wel om die lubberende, minstens 10 jaar oude, joggingsbroek weg te gooien. ‘Omring je alleen nog met spullen die mooi zijn en goed voelen’, stelt Marie. De KonMari-methode helpt je om niet alleen je huis, maar zelfs je hele leven op orde te krijgen. Deze stelling zorgt ervoor dat ik direct na ontvangst van het boek aandachtig begon met lezen.

Sommige opruimtips gaan ver.

Ik moet zeggen, sommige tips van haar gaan me te ver. Dat je je sokken niet meer tot bolletjes mag oprollen, maar dat je ze op een bepaalde manier rechtop moet zetten. Ze hebben immers een zwaar leven als ‘voetveeg’. Volgens Marie moeten we ze rust gunnen. Ahum. En toch, ik heb vooral veel geleerd wat opruimen aangaat. Dat je bijvoorbeeld niet elke dag een beetje moet opruimen, maar dat je beter een dag kunt plannen waarop je je hele huis, kamer voor kamer onder handen neemt. En dat je spullen of moet weggooien of dat je bepaalt waar en waarom je ze wilt bewaren. Echt stilstaan bij wat en waarom je iets wilt houden. En daarna een logische opbergplaats bepalen. Al die ‘handige’ opbergkasten- en systemen van bijvoorbeeld de IKEA, zorgen er juist voor dat we alles bewaren, stelt Marie. Met een jojo-effect als gevolg. Je denkt dat je alles goed hebt opgeruimd, maar ondertussen blijft je hoofd overvol omdat je je afvraagt wat je toch met al die spullen moet….

De rust thuis maakt je gelukkiger

Marie hoop dat iedereen het zichzelf gunt om grondig en op de juiste manier op te ruimen. Want door je alleen nog maar te omringen met mooie spullen of dingen waar je echt emotioneel aan gehecht bent, voelt het alsof je in een andere wereld leeft. Vooral de rust maakt je gelukkiger. De moeite waard om toch om dit boek te lezen en het zelf te testen? Mijn huis is in elk geval nog nooit zo opgeruimd en geordend geweest. Niet dat ik van nature een grote sloddervos ben, helemaal niet. Maar Marie heeft mijn ogen toch geopend.

Opruimguru Marie Kondo verovert de wereld met haar KonMari-methode: opruimen was nog nooit zo leuk.

Opruimguru Marie Kondo verovert de wereld met haar KonMari-methode: opruimen was nog nooit zo leuk.

9 Reacties

 1. Bernardine

  O kan wel wat opruimhulp gebruiken. Met name voor al het ongebruikte speelgoed waar mijn 2 jongens geen afstand van kunnen doen. En toch stiekem ook wel voor mijn eigen (ikea) kasten ;0)

  Antwoord
 2. Marjon

  Man en ik zijn allebei niet echt ‘netjes’, maar met 4 jonge kinderen in huis die het dus genetisch niet automatisch meekrijgen, is het een hele uitdaging om het huis dagelijks nog enigszins toonbaar te houden. Hulp? Ja graag!!!

  Antwoord
 3. Anita H.

  Eigenlijk heb ik veel te veel spullen (maar ik heb ervoor gewerkt om ze aan te schaffen; niet om ze weer weg te gooien) en een veel te kleine woning. Ik heb echt behoefte aan hulp bij het opruimen. Daarbij zit het ook niet in mijn systeem om alles netjes achter te laten. Ik kan echt wel stellen dat mijn huishouden best een puinhoop is.

  Antwoord
 4. Linda

  Dit boek wil ik dolgraag winnen. We gaan in juli verhuizen. Ik denk dat ik erven heerlijke frisse opruimslag in m’n huidige huis mee kan maken. Kastjes, laatjes…. Groeten, Linda

  Antwoord
 5. Van der Jeught

  Ik word echt gek van een rommelig huis 🙁
  Maar aangezien wij een super gezellig, maar geen groot huis hebben is opruimen echt wel nodig!
  Alleen lukt dat in de praktijk niet altijd …
  Alle tips zijn dus welkom

  Antwoord
 6. Marit

  Ik ben een rommelkont,en weet nooit waar te beginnen om orde in de chaos te scheppen. Zo’n boek lijkt me dus een erg goed idee.

  Antwoord
 7. Noortje

  Omdat het hier een grote chaos is! Sinds we hier wonen, nog geen 3 jaar, groeit het hier met de maand dichter… HELP!

  Antwoord
 8. Angela

  5 Maanden geleden verhuisd en zitten nóg steeds tussen de verhuizingsdozen :$ Ik kóm er met 3 kleine kinderen gewoon niet aan toe. Ben benieuwd of de adviezen van Marie ook voor mij werken.

  Antwoord
 9. Anita

  Op de valreep waag ik nog een kans. Heb zelf al heel veel opgeruimd en al veel gelezen en ervaren over opruimen, maar je moet zoiets onderhouden. een opgeruimd huis is ook geen statisch gegeven, je moet het onderhouden. Ik zie het nu als onkruid wieden. 🙂
  Ik ben inmiddels wel heel benieuwd naar Kondo’s visie.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leonie Lindeboom

Mijn naam is Leonie, welkom op mijn website! Ik ben (uiteraard) moeder van inmiddels 3 kindjes. De jongste is nog een baby. Wij wonen in het altijd bruisende Amsterdam. Ons leven is vaak druk en chaotisch, maar bovenal is het heerlijk. Met ons vijven genieten we van alles wat de stad ons te bieden heeft en dat is elke dag weer een feest én een uitdaging. Genoeg om over te schrijven dus. Dit schrijven doe ik overigens niet alleen, maar samen met een aantal andere mama bloggers die allemaal hun eigen visie op hun leven met kids hebben. Veel leesplezier! Ben je ondernemer en wil je je bedrijf presenteren aan de leukste mama’s van Nederland? Of wil je zelf graag bloggen? Stuur een mail of bel even: leonievoormamaschrijft@gmail.com | 06-42204869.

Mis niks! Mamaschrijft op social:

Ook leuk om te lezen

Excuses van een nachtmoeder.

Excuses van een nachtmoeder.

Joske had zich altijd heilig voorgenomen om haar kind nooit bij haar in bed te laten slapen. Maar nu ze zelf een slechte doorslaper heeft, wil ze excuses maken.