Sporten. Gewoon gaan is de beste optie

2 september 2016

Jong geleerd, oud gedaan

Zelf houd ik echt van sporten. Altijd al gedaan. Als klein meisje stond ik voornamelijk in de turnzaal en draaide ik mijn hand niet om voor salto’s en bruggetjes. In de brugklas ontdekte ik de steplessen op de sportschool. Los ging ik, helemaal los. Inclusief zwart wielrenbroekje, neonkleurige ‘string’ eroverheen en niet te vergeten de knallende beenwarmers. Wauw. Momenteel vind ik hardlopen heerlijk, afgewisseld met stevige workouts in de sportschool. Als ik op vakantie ga, ontbreken gewichtjes, sportkleding en hardloopschoenen nooit.

Sporten. Een kwestie van doen

Ik heb zat vriendinnen die wel willen sporten, maar niet gaan. De motivatie ontbreekt. Toen ik laatst met een vriendin lekker aan een wijntje dronk, ging het over ‘ouder’ worden. Ik was nogal stellig en zei, ‘Je kunt twee dingen doen: op je luie kont blijven zitten en wachten tot alles echt hangt, of lekker aan de slag gaan.’ Move your ass. Je zult wel moeten en ik geloof er heilig in. Vriendin keek me aan en zei dat ze dat ook vond. Maar hoe dan, vroeg ze zich hardop af.

Lees ook: Afvallen? Weet dan wel waarom je te zwaar bent.

Geen uitgezakt lijf? Je weet wat je te doen staat.

Kijk, het zou natuurlijk te gek zijn wanneer je door het drinken van ‘afslankthee’ of door het slikken van pillen al je vet kwijtraakt en daarvoor in de plaats een mooie pakketje spieren terugkrijgt. Maar helaas, dat gaat niet gebeuren. Ik geloof dat je, mocht sporten echt niet jouw ding zijn, je in elk geval streng moet zijn voor jezelf. En als je dat niet kunt, accepteer dan dat je lijf slapper wordt. En toch ga ik proberen om die vrouwen die nog net niet zover zijn, een duwtje in de goede richting te geven.

Hardlopen

Als je wilt afvallen dan is hardlopen ontzettend goed omdat je veel calorieën verbrandt. Rustig opbouwen is een must, dus ga op zoek naar een goed hardloopschema. Wat ik je zeker kan aanraden is een goede hardloop-app. Hierin lees je de afstand, het aantal verbrandde calorieën en kun je in een oogopslag je progressie bijhouden. Zelf gebruik ik Map My Run. Weet je van jezelf dat je op sportvlak niet een echte doorzetter bent? Kies dan voor een hardloopclub. Gezellig, maar ook goed want je leert hoe je het beste kunt hardlopen waardoor de kans op blessures minimaal zal zijn. Bijkomend voordeel van lekker in de buitenlucht sporten: je gaat je er echt goed door voelen. Er komen namelijk zogenaamde feel-good endorfines vrij die ervoor zorgen dat je een tikkeltje euforisch wordt. Hierdoor krijg je energie en houd je het langer vol.

De sportschool

Veel mensen denken bij krachttraining aan die enorme spierbundels die voornamelijk in te weinig kleding naar hun spiegelbeeld staan te staren. Laat die gedachte maar lekker varen. Als je wilt afvallen en meer spieren wilt kweken, dan mag krachttraining niet ontbreken. De ontwikkeling van spierweefsel zorgt er namelijk voor dat je sneller vet verliest, omdat spieren ‘in rust’ meer calorieën verbranden dan vetweefsel. En wanneer je krachttraining ook nog eens combineert met cardio dan ben je helemaal lekker bezig en gaat het verbranden van vet nog sneller.

Thuis aan de slag

Geen zin, of geen geld voor de sportschool? Thuis kun je ook zoveel doen. Koop een matje, een springtouw en gewichten en een excuus verzinnen is niet mogelijk meer. Zelf heb ik de 7 minutes workout-app op mijn telefoon. Wanneer de tijd ontbreekt om naar de sportschool te gaan hardlopen, dan doe ik deze workout. Volgens de New York Times mega effectief. Doe ‘m wel minimaal vijf keer per week.

Let op je leefstijl

Alleen sporten is niet genoeg. Het schijnt zelfs dat je voeding voor 80% bepaalt hoe het is gesteld met je fitheid en figuur. Zelf neem ik graag een kijkje op de site Fit with Marit. Wat een heerlijke energie heeft zij en ik heb al veel van haar oefeningen, die ze voordoet in video’s, uitgeoefend dankzij haar. Op Youtube vind je overigens ook veel inspirerende video’s over een healthy lifestyle. Dit kan net die trigger zijn die je nodig hebt. Zelf vind ik het stiekem heerlijk om, net als de halve wereld, de foto’s van Kyla Itsines nauwkeurig te bestuderen (terwijl ik er niet perse heel gelukkig van word, trouwens). Oh my, wat een lichaam!

WIN!

Ik sport het liefst alleen omdat ik vaak impulsief besluit om te gaan. En na dat besluit sta ik meestal binnen vijf minuten in mijn sportoutfit, klaar om te gaan. Die flexibiliteit wil ik graag houden.  Maar misschien heb jij juist een sportmaatje nodig. Ik ga je een handje helpen om hem/haar te vragen. DEEL & LIKE dit artikel op Facebook en TAG je toekomstige sportbuddy in een reactie. Eind september 2016 ga ik een koppel blij maken met twee waterflessen van KRNWTR (t.w.v. 18,95 euro). De nieuwste collectie is te gek. Een iets kleiner en dus handzamer model dan de eerste lichting flessen in waanzinnig fijne kleurtjes. Doe je mee?

Win een van deze gave waterflessen van KRNWTR

Win een van deze gave waterflessen van KRNWTR

 

 

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Geen last meer van stinkende en jeukende scheenberschermers - […] Sporten. Gewoon gaan is de beste optie. […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leonie Lindeboom

Mijn naam is Leonie, welkom op mijn website! Ik ben (uiteraard) moeder van inmiddels 3 kindjes. De jongste is nog een baby. Wij wonen in het altijd bruisende Amsterdam. Ons leven is vaak druk en chaotisch, maar bovenal is het heerlijk. Met ons vijven genieten we van alles wat de stad ons te bieden heeft en dat is elke dag weer een feest én een uitdaging. Genoeg om over te schrijven dus. Dit schrijven doe ik overigens niet alleen, maar samen met een aantal andere mama bloggers die allemaal hun eigen visie op hun leven met kids hebben. Veel leesplezier! Ben je ondernemer en wil je je bedrijf presenteren aan de leukste mama’s van Nederland? Of wil je zelf graag bloggen? Stuur een mail of bel even: leonievoormamaschrijft@gmail.com | 06-42204869.

Mis niks! Mamaschrijft op social:

Ook leuk om te lezen

Excuses van een nachtmoeder.

Excuses van een nachtmoeder.

Joske had zich altijd heilig voorgenomen om haar kind nooit bij haar in bed te laten slapen. Maar nu ze zelf een slechte doorslaper heeft, wil ze excuses maken.