Nog even en we vertrekken massaal weer naar onze vakantiebestemming. Een heerlijk vooruitzicht, alleen de autoreis veroorzaakt bij veel kinderen van tevoren al gemopper en stress bij ouders. Ik herinner me die ene keer, jaren terug. Vanuit Groningen reden we naar Saint Tropez, zo’n 1600 kilometer voor de boeg. Nog voor Zwolle donderde het al op de achterbank. ‘Mama, wanneer zijn we er?’ ‘Mama, mag ik een snoepje?’ ‘Mama, Robijn zit op mijn helft!’ En als klap op de vuurpijl begon Zeger te spugen. De arme jongen heeft wagenziekte. Je begrijpt, ik had geen greintje vertrouwen in een gezellige autoreis. Ook het vooruitzicht op prachtige bergen en de overnachting in een knus hotel in de buurt van Lyon, konden me niet langer bekoren. Na die reis besloot ik: alle volgende keren doen we het anders. En dat is gelukt. Sindsdien verloopt iedere (lange) autoreis behoorlijk soepel. Omdat ik dat ieder gezin gun, deel ik hier onze 10 favoriete relaxte-lange-reis-met-de-auto-tips:
10 tips voor een relaxte autoreis:
1 Onze kinderen vullen thuis hun eigen (niet al te grote) rugzak met favoriete spelletjes en speelgoed.
2 Spelletjes waar je niets voor nodig hebt kunnen altijd en overal. Deze vinden wij leuk: Ik ga op reis en neem mee, in de categorie ‘train je geheugen’. Ieder persoon noemt steeds een nieuw voorwerp wat meegaat op vakantie. De volgende herhaalt alle genoemde voorwerpen en noemt een nieuwe. Degene die een voorwerp mist, is af. Ik deed dit spelletje vroeger al in de auto en hij doet het nog steeds goed! Ook leuk: iemand begint met het noemen van een dier, de volgende moet een dier verzinnen dat begint met de laatste letter van het dier die de voorganger noemde. Dus giraffe wordt eland en eland wordt dromedaris. Heb je ‘m?
2 De zomer doe-boeken liggen weer volop in de winkels en staan garant voor uren lees- en puzzelplezier. Vaak ook nog op het vakantieadres zelf. De investering van gemiddeld vijf euro meer dan waard. Vergeet een etuitje met pennen, potloden en gum niet.
4 Scoor in de bibliotheek een stapel verse, nieuwe boeken en laat je kinderen ze vooral zelf uitzoeken. Zo voorkom je gezeur dat ze het maar ‘stomme boeken’ vinden en het vertikken om een half uurtje lekker te lezen. Super fijne tip is trouwens de Vakantie-bieb app.
5 Opgeladen schermen zijn voor ons onmisbaar. Ik maak wel duidelijke afspraken. Dus bijvoorbeeld om 12 uur een lange film die ze samen kijken en in de ochtend en middag een half uur spelletjes. Het favoriete spelletje hier is momenteel trouwens Slither.io. Vind ‘m zelf ook leuk!
6 Spreek van tevoren af hoe vaak jullie stoppen voor een pauze en of het dan een lange of korte pauze betreft. Zorg op de eerste reisdag voor een lekkere en voedzame lunch die je thuis alvast bereidt. Het eten bij wegrestaurants laat vaak te wensen over en is vaak ontzettend duur. Ik maak in elk geval een stapel boekweitpannenkoeken volgens dit recept. Lekker met zowel zoet als hartig beleg.
7 Een klein cadeautje op zijn tijd doet wonderen. Koop van tevoren bijvoorbeeld drie kleine cadeautjes voor elk kind. Pak ze in en stop ze in een tas. Laat de kinderen weten dat je ze gaat verrassen op momenten dat ze het niet verwachten (zeuren verboden) en dat daar (slechts) een ding tegenover moet staan: flexibel gedrag op de achterbank.
8 Snoepen mag best, al koop ik alleen suikervrije snoepjes. Maar daar tegenover staat de afspraak dat de hele grote bak rauwkost die standaard meegaat, leeg moet. Ik weet niet hoe, maar de kleurige inhoud, tomaatjes, komkommer, paprika, worteltjes en bleekselderij is altijd heel vlot op. Een bakje hummus als dip doet het hier altijd goed bij. Een ijsje per reisdag is trouwens ook altijd vaste prik.
9 Onze kinderen mogen zo nu en dan voorin zitten. Papa bestempelt ze dan als co-piloot en die taak nemen ze zeer serieus. En ondertussen heb ik het achterin ook heel gezellig.
10 Creëer een koel en knus plekje op de achterbank. Ik hang standaard een hydrofiel luier of theedoek aan het raam (met slechts een klein puntje tussen raam en deurpost geklemd om irritant geklepper te voorkomen) zodat er altijd schaduw is. En voor ieder kind ligt zijn/haar eigen kussen achterin. Lekker dutjes gegarandeerd. Vooral wanneer ik achterin zit en armen, benen of ruggen kriebel.
Helaas heeft Zeger nog steeds last van wagenziekte. Deze tips hebben ons niet voldoende geholpen, maar wellicht doet het wel iets voor andere wagenzieke kinderen. Heb jij nog fijne tips om een lange autoreis zo prettig mogelijk te laten verlopen? Deel ze gerust!
WIN! Ik mag namens uitgever Lemniscaat dit heerlijke sticker doeboek 3x weggeven. Bij ons gaat ‘ie zeker mee op de achterbank. Wil je kans maken? DEEL dit bericht dan op je Facebookpagina, vergeet niet om ‘m een LIKE te geven en laat weten wat jouw favoriete ik-ga-relaxt-lang-in-de-auto-tip is. Volgende week maak ik de winnaar bekend!
0 reacties
Trackbacks/Pingbacks