Tips om je kind zelf te leren spelen

27 augustus 2016

Goed voor de ontwikkeling

Het is verstandig om je kind al van jongs af aan te laten wennen aan het feit dat je niet elke seconde van de dag voor hem klaarstaat. Hier hebben jullie allebei, vroeg of laat veel profijt van. Ik las een tijdje terug dit (al wat oudere) artikel op de website van Trouw en dat heeft me aan het denken gezet. Psycholoog Peter Gray, hoogleraar psychologie aan het Amerikaanse Boston College en auteur van het boek Free to Learn gelooft dat je je als ouder maar beter meer afzijdig kunt houden van je kind. Door je kind veel zelf te laten spelen, zal zijn empathisch vermogen groeien.

Mama? Mama? Maaamaaaa!

Nu kan het ene kind eindeloos zelf spelen. Lekker tekenen, bouwen met Kapla of een beetje rondstruinen in de buurt. Terwijl het andere kind continue vraagt of je ‘eeeven’ kunt kijken, wilt meedoen of doorlopend duidelijk maakt dat ‘ie zich stierlijk verveelt. Ik kan hierover meepraten, want heb van beide types eentje thuis. Mijn dochter vermaakt zichzelf heel goed, mijn zoon daarentegen heeft het liefst doorlopend een speel-buddy om zich heen. Ik vind het heerlijk om samen te spelen of een spelletje te doen, alleen heb ik er niet heel dag dag tijd voor. Ik verzamelde een paar tips die je kind helpen om zichzelf beter te vermaken.

Handige tips om je kind zelf te laten spelen:

1 Geeft je kind aan dat hij zich verveelt? Begin dan met even samen spelen. Geef aan voor hoe lang en leg alvast uit dat hij daarna voor een bepaalde tijd zelf zal moeten spelen. Vaak hebben kinderen gewoon geen idee wat ze kunnen gaan doen en op deze manier kun je ze goed op weg helpen.

2 Komt het niet uit om samen te spelen? Geef altijd even kort bewuste aandacht (dus niet met je blik nog half gericht op je iPhone) wanneer je kind daarom vraagt. Direct zeggen dat je het heel druk hebt en: ‘nu even niet’, zal meer gedram en gezeur opleveren. Het is beter om even mee te lopen of te kijken naar iets wat je kind heeft gemaakt. Daarna zeg je dat je verder gaat met dat waar je mee bezig was. De kans is groot dat je kind dit meteen accepteert.

3 Stoor je kind niet wanneer hij lekker aan het spelen is. Het is misschien verleidelijk om iets te zeggen als: ‘wat ben je heerlijk aan het spelen, lieverd’, maar de kans is alleen groot dat hij daardoor afgeleid raakt en juist weer om jouw aandacht gaat vragen.

4 Wil je iets voor jezelf doen in een andere ruimte? Leg dit dan duidelijk uit en gebruik eventueel een timer die aangeeft wanneer ‘jouw’ tijd voorbij is. Zeker bij kleine kinderen werkt dit heel goed. Al zet ik ‘m ook regelmatig in voor mijn zevenjarige zoon.

5 Om een kind te laten wennen aan meer zelf spelen, kun je beginnen met het maken van een schema. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat hij, afhankelijk van de leeftijd, tussen 17.30 en 18.00 uur zelf gaat spelen, zodat jij rustig het eten kunt voorbereiden. Na het eten kun je dan bijvoorbeeld samen een spelletje spelen. Tijd afbakenen is vaak overzichtelijk voor een kind, waardoor hij het makkelijker zal accepteren. Zodra je merkt dat het goed gaat, kun je de tijd een beetje opvoeren.

6 Dit werkt ook heel goed: doe dat wat je zelf wilt- of moet doen, maar wel in de buurt van je kind. Laat je kind bijvoorbeeld lekker aan tafel tekenen (en leg vers papier, kleurboeken, potloden met scherpe punt, fijne viltstiften en gum etc. klaar) en ga bij hem in de buurt zitten. Dit geeft je kind minder het gevoel alleen te zijn en werkt vaak verrassend goed. Geen tekenaar in huis? Een grote legpuzzel doet het bij ons ook goed.

Veel speelplezier!

Ook interessant: Hoe vaak mag jouw kind op een scherm?

Bron: foto van popsugar

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Van wie heeft jouw kind zijn of haar intelligentie? - mamaschrijft - […] Tips om je kind zelf te leren spelen Waarom een kind later meer gaat verdienen […]
  2. Verveelt je peuter zich? Nu niet meer. - mamaschrijft - […] Schoolziek. Omdat het soms allemaal teveel is Tips om je kind zelf te leren spelen […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leonie Lindeboom

Mijn naam is Leonie, welkom op mijn website! Ik ben (uiteraard) moeder van inmiddels 3 kindjes. De jongste is nog een baby. Wij wonen in het altijd bruisende Amsterdam. Ons leven is vaak druk en chaotisch, maar bovenal is het heerlijk. Met ons vijven genieten we van alles wat de stad ons te bieden heeft en dat is elke dag weer een feest én een uitdaging. Genoeg om over te schrijven dus. Dit schrijven doe ik overigens niet alleen, maar samen met een aantal andere mama bloggers die allemaal hun eigen visie op hun leven met kids hebben. Veel leesplezier! Ben je ondernemer en wil je je bedrijf presenteren aan de leukste mama’s van Nederland? Of wil je zelf graag bloggen? Stuur een mail of bel even: leonievoormamaschrijft@gmail.com | 06-42204869.

Mis niks! Mamaschrijft op social:

Ook leuk om te lezen

Excuses van een nachtmoeder.

Excuses van een nachtmoeder.

Joske had zich altijd heilig voorgenomen om haar kind nooit bij haar in bed te laten slapen. Maar nu ze zelf een slechte doorslaper heeft, wil ze excuses maken.