Friesland is heerlijk om vakantie te vieren!

Friesland is van alle markten thuis. De rust, natuur en cultuur. Voor een korte break of lange vakantie.

Relaxen in Friesland.

Minimaal een keer per jaar wil ik er even helemaal tussenuit. Zonder man en kinderen maar mét een vriendin die, net als ik, zielsveel van haar schatten houdt, maar zo nu en dan ook wel even alleen aan haarzelf wil denken. Terwijl Anja en ik druk aan het appen zijn over waar naartoe, lees ik op Twitter over Friesland. Ik ben er geboren, heb er heel even gewoond, maar verder heb ik dit stukje Nederland eerlijk gezegd een beetje links laten liggen. Maar al lezend over rust, ruimte, water, goede restaurants en fijne plekken om te overnachten zie ik het ineens helemaal voor me. Onze plannen wijzigen al snel: geen drukke stad met bomvolle terrassen en heel veel prikkels, maar een hotel omringd door veel bomen en veel fiets- en wandelmogelijkheden. Eerlijk: ik had nooit verwacht dat ik me op zo’n weekend weg zou verheugen. Want er moest toch gedanst en gesjanst worden? Maar nee dus, we zijn blijkbaar een fase verder.

Hilarische rit door het Friese landschap.

Twee weken later gaan we. Nadat we heerlijk hebben geshopt bij Rinsma Fashion rijden we naar Saunastate. Een heerlijke plek waar ontspannen tot hogere kunst is verheven. Wij genieten er van een zalige klassieke massage. Daarna is het tijd om in te checken bij Hotel Lunia. Een imposant wit gebouw omringd door eeuwenoude bomen waar we worden verwelkomd door scharrelende kippen en fluitende vogels. Groene oase in het kwadraat. We ontdekken zelfs een hot tub in de tuin! We starten met een wijntje op ons privéterras in de zon. Daarna door naar het nog zonnigere terras waar we een mega kaasplank bestellen. Met nog een wijntje uiteraard. Maar, we letten een beetje op de tijd, want we hebben gereserveerd bij, naar het schijnt, het beste restaurant in de provincie: Lyfs in Beetsterzwaag. Het ligt een stukje verderop, maar het hotel biedt uitkomst: ze hebben elektrische fietsen. Past heel goed bij die andere fase waar ik het eerder over had. Gierend van het lachen sjezen we door het prachtige Friese landschap. Even later nemen we plaats aan het tafeltje voor twee in het knusse Lyfs. We worden gastvrij ontvangen en na gedegen wijnadvies proosten we op het goede leven en beloven we elkaar dat we dit vaker moeten doen. De stemming zit er goed in. Wat is Friesland leuk! We eten waanzinnig lekker; een proeverij van verschillende soorten vis, gegrilde zeebaarsfilet met parelgort en heerlijke zoete dingen als nagerecht. Onder andere hangop van rabarber, verse aardbeien en vanille-ijs. We gaan nog even op zoek naar Theun, de eigenaar en chef-kok: ‘hartelijk dank’, ‘wat een smaaksensatie’ en ‘we hopen dat veel van onze vrienden in navolging van ons ook komen’. Met een stralende lach zwaaien we elkaar uit. Op naar onze elektrische fiets voor een wederom hilarische rit. Om 00.00 uur, keurige tijd, rollen we ons fijne bed in om na precies negen uur pas weer wakker te worden. Alleen al daarom moet je gewoon zo nu en dan even weg, zonder kinderen.

Superfoods, mini muffins en exotische strudel.

De volgende ochtend genieten we, volledig uitgerust, van koffie, verse yoghurt, de krant en croissants. We maken ons daarna klaar voor een bezoekje aan een cranberryfarm. Beide houden we van deze superfoods en nu krijgen we de kans om kennis te maken met de eigenaren van De Hoeve. Het is bijzonder om te zien hoe Marijke en haar man met hart en ziel zorg dragen voor de teelt van grote hoeveelheden cranberries. De omgeving waarin hun huis en grond ligt is prachtig. Op de Hoeve kun je workshops volgen en rondleidingen krijgen, maar je koopt er ook van alles. We gaan naar huis met heerlijke verse cranberrysap en jam die zalig is op een beschuitje. Vervolgens rijden we met de auto door naar Theeschenkerij de Buytenplaats in Noordwolde. We worden warm verwelkomd en drinken zalige en bijzondere thee uit grote theepotten en eten sandwiches met verse eiersalade, een vega quiche en mini muffin. De Buytenplaats heeft in samenwerking met enkele andere partijen een culinaire fietsroute samengesteld. Je krijgt bij elk adres op de route een gang van het diner aangeboden. Bereid met voornamelijk streekproducten bereid door enthousiaste kookliefhebbers. Fietsen is leuk, zeker door het Friese landschap, maar omdat onze tijd jammer genoeg schaars is, kiezen wij voor de auto. Niet heel sportief misschien, maar voor ons perfect. Met het raampje open rijden we door het prachtige landschap. Van heide en bossen tot uitgestrekte weilanden. Tot slot bezoeken we de Sela tuinen, gelegen in Nationaal Park het Drents-Friese Wold. Eigenaren Ingrid en Anton heten ons welkom en nadat we hebben rondgelopen in de prachtige tuin krijgen we een mooi beschut plekje toegewezen waar we genieten van waanzinnig lekker eten. Naast het ontwerpen van tuinen brengt Ingrid maar wat graag veel tijd door in de keuken. De strudel gevuld met paddenstoelen en zuidvruchten, overgoten met een Portsaus zal ik mijn leven niet meer vergeten.

Friesland was voor ons een ultieme plek om te genieten van de prachtige natuur, lekker eten, lang slapen en om onze vriendschap te vieren. En stiekem vooral ook om even te ontsnappen aan de hectiek van alles wat dagelijks moet. Gaan dus. Doen! Hier vind je nog meer leuke arrangementen.

 

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

1 comment

  1. Pingback: Genieten in Friesland met deze mooie aanbiedingen! | mamaschrijft

Type to Search

See all results