Vijf redenen om een actieve vakantie met kinderen te maken.

Op vakantie gaan met kinderen is een hele onderneming. Iedere ouder weet dat een vakantie met kinderen significant anders is dan alleen op vakantie gaan. De dynamiek is anders, maar dat geldt natuurlijk voor het gehele ouderschap.

Het is dan ook belangrijk dat iedereen in het gezin zich kan vermaken tijdens een vakantie. Een goede optie voor gezinnen is dan ook om een actieve vakantie te maken. Onder een actieve vakantie rekenen we alle vakanties die meer zijn dan een week lang aan het zwembad van de camping liggen. Voorbeelden van actieve vakanties zijn bijvoorbeeld een wandel- of fietsvakantie, maar ook bijvoorbeeld een rondreis.

Vijf redenen waarom een je een actieve vakantie met kinderen moet maken:

1. Bewegen is echt gezond voor kinderen

Dit is iets wat je waarschijnlijk al vaak genoeg hoort, maar het is zeker waar. Als we kijken naar hoe kinderen voor de millenniumwisseling leefden en hoe ze dat nu doen, dan zien we dat kinderen veel minder bewegen.

Door de komst van vooral smartphones en tablets kunnen kinderen veel vermaak vinden vanaf de bank. Dit is op zichzelf niet slecht, maar doordat ze minder vaak bewegen en buiten komen wordt hun leefstijl wel ongezonder. De kans op obesitas is dan ook nog nooit zo hoog geweest onder kinderen.

Met een actieve vakantie krijgen kinderen niet alleen meer beweging, het laat hun ook vooral zien hoe mooi de buitenwereld is. Door je kind hierin te stimuleren kan je een positieve mindset aanbrengen voor zijn ontwikkeling.

2. Geef je kinderen een breder wereldbeeld

Iedere ouder wil een kind hebben met een breed wereldbeeld. Toch zijn er maar weinig momenten dat een kind een mee kan maken hoe de wereld werkt buiten zijn eigen leven om. Door bijvoorbeeld een rondreis te maken in een ander land kan een kind zien hoe andere mensen leven. Dit geeft een zekere gegrondheid die een solide basis kan vormen voor zijn of haar perspectief op de wereld. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat kinderen die veel in andere landen komen meer empathie en begrip hebben dan kinderen die dit niet doen.

3. Door alle inspanning zijn ze ’s avonds lekker rustig

Als ouder voelt het soms dat je 24/7 bezig bent met je kinderen. Wanneer je op vakantie wordt dit gevoel vaak versterkt. Niks mis mee, maar soms wil je zelf ook gewoon even alleen kunnen genieten. Door een actieve vakantie te ondernemen weet je één ding zeker: aan het eind van de dag zijn ze lekker rustig.

Er is dan ook geen fijner gevoel dan een actieve vakantie waarbij je ’s avonds lekker rustig een fles wijn open kan trekken terwijl je kinderen lekker stil in bed liggen te slapen.

4. Maak herinneringen die jullie altijd blijven onthouden

Er zijn maar een aantal vakanties die je kan maken met je kinderen die er echt toe tellen. Dit zijn de interessante vakanties die een kind zich zijn hele leven zal onthouden. En laten we wel zijn, een vakantie die de fantasie van je kinderen stimuleert met leuke activiteiten is toch vele malen memorabeler dan een weekje aan het Gardameer.

5. Je hebt natuurlijk het interessantste verhaal van het schoolplein

De volgende keer dat je “Wij hebben lekker de hele week aan het zwembad en de bar van ons all-inclusive hotel gelegen” hoort van een vervelende ouder heb je het perfecte antwoord. Want niemand heeft een spannendere vakantie dan bijvoorbeeld een actieve vakantie met een jeep door de ‘backroads’ van Costa Rica reizen…

Maar even serieus, je maakt een vakantie voor de unieke ervaringen die je beleeft en de dingen die je zal zien. De verhalen die hieruit ontstaan zullen nog jarenlang worden besproken aan de eettafel, en zullen een blijvende indruk maken op jou en jouw kinderen. Wij kunnen dan ook niet stevig genoeg benadrukken hoe goed een actieve vakantie is voor jouw kinderen en jouw gezin in zijn geheel.

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results