Wetenschap en techniek op het Generation Discover Festival.

Chantal was met haar kinderen naar hét evenement waar je wetenschap en technologie zelf kunt beleven, het Generation Discover Festival (t/m 8 oktober) op het Malieveld in Den Haag, en hoe gaaf was dat!

Het is bar en boos gesteld met het aantal jongeren dat voor een technische opleiding kiest. Daar moet verandering in komen en dat kun je het beste doen door kinderen al op spelenderwijs kennis te laten maken met de mogelijkheden van wetenschap en techniek. Een bezoekje aan het Generation Discover Festival in Den Haag is een uitgelezen kans om kinderen te laten zien dat deze tak van sport best wel leuk is.

Mijn oudste is meer geïnteresseerd in zijn voetbal en xBox One dan in leuke proefjes, dingen bouwen of juist uit elkaar halen. Mijn jongste heeft nog wel wat technische aanleg want die bouwt moeiteloos Lego Friends-producten in elkaar. Toch heb ik het idee dat ze wel wat meer interesse mogen tonen in techniek. Goed voor de algemene ontwikkeling lijkt me.

Wat is Dylan Haegens er ook?!

Helaas wordt er een beetje lauw gereageerd als ik zeg dat we naar het Generation Discover Festival in Den Haag gaan. ‘Wat is dat dan?’ en het verveelde ‘Waarom dan?’ zijn niet van de lucht. Ik vind het zelf om eerlijk te zijn ook een beetje moeilijk uit te leggen, want ik ben zo a-technisch als je maar kunt zijn. Dan maar vertellen dat Youtube-fenomeen Dylan Haegens ons zal verwelkomen. Toen was de animo heel groot! Dylan was aanwezig voor de prijsuitreiking van de bright ideas challenge, als jurylid reikte hij hier (samen met o.a. Nobelprijswinnaar Ben Feringa) de publieksprijs uit. De inschrijvingen voor volgend jaar zijn trouwens geopend!

Dan is het zover: mijn jongste is al dagen zenuwachtig over wat ze aan moet doen en mijn oudste doet heel koelbloedig, maar ik zie zijn opwinding totdat de grote dag nadert alleen maar toenemen. Ze gaan ‘gewoon’ Dylan Haegens in levende lijve ontmoeten! ‘En we gaan ook een beetje wetenschap en techniek opsnuiven hè?’, voeg ik er een beetje moedeloos aan toe. Want dat vind ik juist dan weer van belang en ik hoop dat als ze zien wat ze kunnen doen ook enthousiast worden over andere dingen dan Dylan.

Zo veel te doen

Eenmaal aangekomen op het terrein zie ik dat ze toch wat nieuwsgierig worden. Er is ook zoveel te doen. Het enorme reuzenrad springt enorm in het oog. Maar er zijn genoeg andere activiteiten die hun nieuwsgierigheid wekken: vliegen met drones, een tent van het leger waar allerlei leuke activiteiten kunnen worden gedaan met onder andere een enorme robot die veel weg heeft van een Transformer. We zien een kinetische dansvloer, een tent waar je van alles kunt maken, 3D-brillen en nog veel meer!

Wetenschap en techniek op het Generation Discover Festival.

Maar eerst de ontmoeting met hun grote idool Dylan Haegens. Zodra hij de ruimte betreedt, zie ik mijn jongste bevriezen. ‘Kom zeg ik, even een handje geven en foto maken!’ Tot grote blijdschap is ook zijn vriendin Marit mee. Dus ook met haar op de foto. Na een welkomstwoord van Anne Schreuder, de social performance manager van Shell, het bedrijf die dit festival op poten heeft gezet, en Dylan, gaan we het terrein weer op. Samen met Dylan en Marit gaan we een cybercrime oplossen. We krijgen tips over het maken van een wachtwoord van een echte politieagent en voor alle ouders een waarschuwing dat kinderen 13 jaar en ouder moeten zijn als ze een Instagram-account aanmaken. Mijn oudste van 11 kijkt me even stout aan. Hij zit al op Insta, maar ik kijk over zijn schouder mee.

Wetenschap en techniek op het Generation Discover Festival.

Op de foto met Youtube-ster Dylan Haegens

Wetenschap en techniek op het Generation Discover Festival.

Interesse in wetenschap en techniek is opgewekt!

Daarna gaan we het reuzenrad in, kijken we door een 3D-bril, liggen we met ons hoofd in een koepel en onze benen buitenboord en luisteren we naar een verhaal van een mevrouw over de woestijn, zien we soldaten de plank maken en staan we oog in oog met een reusachtige robot.

Als we de auto instappen, vinden ze het jammer dat we naar huis gaan. Ik heb het idee dat de interesse in techniek en wetenschap bij mijn kids is aangewakkerd. De doelstelling van Generation Discover is wat mij betreft geslaagd!

Wetenschap en techniek op het Generation Discover Festival.

Ook naar het Generation Discover Festival?

Op het Generation Discover Festival worden meer dan 30.000 bezoekers verwacht en meer dan 20 partners werken samen aan dit initiatief om een jonge doelgroep op een leuke manier in aanraking te laten komen met wetenschap en technologie.

De komende dagen kunnen leerlingen, leraren, (groot)ouders en andere geïnteresseerden in verschillende futuristische Domes op ontdekkingsreis in de wereld van morgen. Ze kunnen onder meer energie opwekken door te dansen op een kinetische dansvloer, bouwen aan de stad van de toekomst, een cybercrime oplossen en racen met een zoutwaterauto. Gratis festivalkaarten zijn verkrijgbaar via www.generationdiscoverfestival.nl.

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results