Zó overleef je een vliegreis met kinderen

Vliegen met een baby, veel ouders zien er als een berg tegenop. Maar deze tips gaan je helpen!

Bereid de reis goed voor

De maanden met zon en vakanties staan weer voor de boeg, en wij hebben onze eerste vliegreis voor dit jaar al geboekt. Vliegen met kleine kinderen is erg leuk, maar kan ook bijzonder pittig zijn. Sommige ouders besluiten om de eerste jaren niet met hun kind op vliegvakantie te gaan vanwege de reis. Ergens snap ik het wel – want toegegeven – het is niet heel comfortabel en op sommige momenten zweet je echt peentjes. Maar je kan je er enigszins op voorbereiden. Allereerst moet je je instellen op een pittige vlucht, met jengelende – en als echt je pech hebt – schreeuwende kinderen. En geïrriteerde blikken van mede reizigers, vooral als je nachtvluchten hebt. Ten tweede moet je jezelf blijven gerust stellen dat het tijdelijk is. It will all end, elke vlucht heeft een eindbestemming gelukkig en vanaf dan gaat het beter!

Tips voor relaxt vliegen met kinderen

  • Allereest is het handig om goed in de gaten te houden of je vertraging hebt. Vertraging betekent dus lang(er) wachten dat je al moet, en dat staat weer gelijk aan meer vertier regelen voor de kinderen. Vertraging is niet leuk, maar hoort er soms helaas bij. Wees voorbereid. En oh ja, heel vaak kan je bij een vertraagde vlucht compensatie claimen. Bijvoorbeeld bij vertraagde vluchten van Lufthansa.
  • Vermijd als het kan de nachtvluchten. Sommige mensen kiezen er juist voor en hopen dat hun kind slaapt ‘s nachts. En misschien doet hij dat ook wel, maar als hij niet slaapt, dan heb je niet alleen jezelf er mee maar ook je mede-reiziger die ook niet kan slapen. Op lange vluchten ontkom je er niet aan, maar bij korte vluchten eventueel wel.
  • Neem lekkers mee. Nee, je wilt je kind het liefste niet teveel zooi te eten geven, maar maak voor de vliegreis een kleine uitzondering. Wat bij ons heel goed werkte, zijn lolly’s. Ze doen er lang mee, vinden het lekker en je hebt daardoor even rust. Ik kies dan wel de suikervrije variant. Ook doosjes rozijntjes voor de kleintjes, crackers en krentenbollen doen het goed en zijn lang houdbaar.
  • Neem een ipad mee. En als je twee kinderen hebt, neem er twee mee (als het kan, tenminste). Mijn zoontje van drie kan de hele vlucht met de ipad bezig zijn. Hij speelt spelletjes zoals Panda Airport, maar kijkt ook filmpjes die we van tevoren downloaden. Mijn dochtertje van (1) speelt vooral het spelletje van Bumba waarmee ze met haar vingertjes het beeld tot bewegen brengt.
  • Pak een paar kadootjes in en bewaar ze in je tas. Zodra het nodig is, geef je een kadootje. Bedenk wel: de allerkleinsten spelen echt maar heel even met zo’n kadootje (tenzij het een iPad is). Wat bij mij werkte was een stickerboek.
  • Zorg dat je kids wat te eten of te drinken hebben tijdens het opstijgen en landen zodat ze geen last krijgen van hun oortjes.
  • Vlieg je met een baby, dan lijkt mij de reiswiegje echt een uitkomst! Ik heb hem helaas te laat ontdekt om zelf te gebruiken maar lijkt me superhandig.

Tot slot

Wanneer je geen auto hebt geboekt bij je vakantie maar je wordt met een bus vanaf het vliegveld vervoerd naar je bestemming, dan zou ik aanraden om privé-transfer te boeken. Dat kan je vaak al bij het boeken van je vakantie erbij nemen. Dit kost een paar tientjes extra, maar geeft zoveel meer comfort. Je hoeft namelijk niet in een volle bus eerst 15 hotels af te gaan om mensen af te zetten. De allereerste vliegreis zaten wij in zo’n bus, en toen spuugde Raf alles onder door het vele optrekken en stoppen en door de rit in de heuvels. Als je eenmaal geland bent, dan ben je gaar en wil je gewoon direct naar je hotel. Vooral met kinderen. En nogmaals, stel je erop in dat je kind alles bij elkaar jankt, dan kan het alleen maar meevallen. En als je er eenmaal bent, en je ziet je kindjes lekker in de branding spelen, dan is het het allemaal zo waard.

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

2 comments

  1. Pingback: New York? Dit zijn de tips en hotspots! - mamaschrijft

  2. Pingback: Mijn eerste verre reis in de jaren '80. Toen er nog geen airco en dvd's waren. - mamaschrijft

Type to Search

See all results