Bottines uit Frankrijk: 100% uniek, want handgemaakt.

5 januari 2016

Marjolein van Zanten (34) woont momenteel in Amsterdam, maar vertrok na haar studie aan een modeopleiding voor een aantal jaar naar Frankrijk, Parijs om precies te zijn. Ze viel als een blok voor de lichtstad en het land. Toen ze een marketingplan schreef voor de schoenenlijn van Viktor & Rolf werd er een zaadje geplant voor wat later Bottines bleek te zijn. Aan mamaschrijft vertelt ze het succesverhaal van de 100% Franse, ambachtelijk gemaakte platte, maar toch elegante schoentjes.

Liefde voor ambacht en handgemaakt

“Ik ben altijd al dol op ambacht en handgemaakte producten geweest. Mijn tijd in Frankrijk was in dat opzicht dan ook een walhalla. Nergens vind je zoveel mooie oude en traditionele bedrijven als in Frankrijk. Ze hebben er zelfs een keurmerk voor ambacht: ‘Entreprise Patrimoine Vivant’ (EPV). Dat is toch fantastisch? Het is niet zo dat ik altijd heb gedroomd van een eigen schoenenlijn. Bottines is gaandeweg ontstaan. Nadat ik mijn scriptie had geschreven bij Viktor & Rolf bleef ik er een tijdje werken en een gave baan bij een schoenenontwerpster in Londen volgde. Ik hielp haar om haar schoenen internationaal op de kaart te zetten en runde haar schoenenwinkel in Primrose Hill.”

Het bestaat: elegant plat

“Wat ik vooral leerde tijdens mijn eerste jaren in de schoenenbranche, is dat het maken van schoenen een complex proces is. Geen voet is hetzelfde, dus wat een goede leest is voor de een, is een ramp voor een ander. Vijf jaar later, ik woonde net weer in Amsterdam, sprak ik een Franse vriendin. Ik vertelde dat ik maar geen leuke, elegante platte schoenen kon vinden. Hakken vind ik fantastisch, maar niet voor elke dag. Zij vertelde vervolgens enthousiast over La Botte Gardiane. Een ambachtsmerk en familiebedrijf (sinds 1958) dat op bestelling op maat gemaakte laarsjes maakt. Ik twijfelde geen seconde en plaatste een bestelling. Vervolgens wachtte ik ruim drie maanden ongeduldig op mijn pakket. Toen ik de laarsjes aantrok, was ik op slag verliefd! En ik niet alleen, want iedereen om me heen vond ze geweldig. Ik besloot om de eigenaren, twee broers en een zus, te benaderen met de vraag of ze met me wilden samenwerken. Ze hielden in eerste instantie de boot af, maar nadat ik met een foto van de laarsjes en kleine beschrijving in het Parool was verschenen en er vervolgens heel veel vraag bleek naar de schoenen, sloegen ze als een blad aan de boom om. Ik plaatste mijn eerste grote order in Frankrijk: het begin van een langdurige, warme samenwerking met La Botte Gardiane. Ik hielp met het maken van de ontwerpen, maar focuste vooral op de PR en marketing. De eigenaren konden zo volledig opgaan in alles wat komt kijken bij het produceren van ‘award winning’ laarsjes.”

Awardwinning

“Die awards heeft La Botte Gardiane inmiddels op zak. Afgelopen jaren werden er meerdere gewonnen. Iedere schoen wordt volledig met de hand gemaakt, waarbij elke betrokken ambachtsman- of vrouw zijn of haar eigen expertise, zoals snijden of stikken, heeft. Omdat de schoenen voornamelijk bestaan uit gelooid leer, ademen ze optimaal. Je ziet bij goedkopere schoenen vaak dat er twee dunne lappen leer op elkaar gestikt zijn, met lijm ertussen, omdat dikkere huiden duurder zijn. La Botte Gardiane bedankt daarvoor en werkt alleen samen met de beste leerlooierij, namelijk Degermann uit de Alsace. Al met al bestaat het productieproces uit maar liefst 12 stappen en kost het gemiddeld genomen vier uur om een paar laarsjes te maken.”

Aandacht en liefde

“Ik word door van alles geïnspireerd, maar nu ik er zo over nadenk kan ik het opsplitsen in twee dingen: aan de ene kant zijn dat de ‘oude verhalen’, hoe men vroeger alles met aandacht en liefde maakte en om een bepaalde reden, (schoenen moesten bijvoorbeeld echt voor langere tijd meegaan) in tegenstelling tot nu. Alles lijkt tegenwoordig te draaien om zo goedkoop mogelijk. Aan de andere kant raak ik ook geïnspireerd door alles wat ik zie en meemaak en wat vervolgens in een soort trechter bij elkaar komt. Ik ga heel graag en vaak naar musea en naar allerlei design beurzen. Voor mij maakt het niet uit of het een stoel, schoen, kunstwerk of parfum is – alles met esthetiek en authenticiteit raakt en inspireert me.

Verslavend comfort. Nu ook voor kids.

Gelukkige klanten maken me onwijs blij. Een klant vertelde me onlangs dat ze al vijf paar heeft, in allemaal verschillende kleuren. Het is geen verkooppraatje, maar klanten zeggen allemaal hetzelfde: als je eenmaal op Bottines hebt gelopen, dan wil je eigenlijk niet anders meer. En ik moet eerlijk zeggen, zelf draag ik ze ook het liefst dagelijks. Afgewisseld met Zespa sneakers. En omdat ik iedereen de best zittende schoenen gun, is er dan nu dus ook de kinderlijn: de welbekende enkellaarsjes zijn vanaf nu ook te krijgen in maten 28-34 en we ontwierpen een uniseks model met zachte ‘crêpe’ zool, in meerdere kleuren.

WIN! Om dit heugelijke nieuws te vieren, stelt Bottines speciaal voor de lezeressen van mamaschrijft 1 paar kinderschoenen beschikbaar. Like zowel Bottines als mamaschrijft op Facebook, deel dit bericht op je eigen pagina en laat in een reactie weten naar welk model (de uniseks Billy in goud of starnoir t.w.v. 140 euro of het kinderlaarsje in de kleur stargris t.w.v. 160 euro) je voorkeur uitgaat en aan wie je ze graag wilt geven. De winnares wordt volgende week bekend gemaakt.

Marjolein van Zanten , founder van Bottines

Marjolein van Zanten , founder van Bottines

 

 

1 Reactie

  1. Sara jansen

    Wauw wat zijn ze mooi! Mijn voorkeur gaat uit naar het gouden paar voor mijn oudste dochter Teddie. Ze is bijna 6 jaar en een heel erg zichzelf-meisje. Daar ben ik trots op! Deze mooie laarsjes passen voor mijn gevoel perfect bij haar.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leonie Lindeboom

Mijn naam is Leonie, welkom op mijn website! Ik ben (uiteraard) moeder van inmiddels 3 kindjes. De jongste is nog een baby. Wij wonen in het altijd bruisende Amsterdam. Ons leven is vaak druk en chaotisch, maar bovenal is het heerlijk. Met ons vijven genieten we van alles wat de stad ons te bieden heeft en dat is elke dag weer een feest én een uitdaging. Genoeg om over te schrijven dus. Dit schrijven doe ik overigens niet alleen, maar samen met een aantal andere mama bloggers die allemaal hun eigen visie op hun leven met kids hebben. Veel leesplezier! Ben je ondernemer en wil je je bedrijf presenteren aan de leukste mama’s van Nederland? Of wil je zelf graag bloggen? Stuur een mail of bel even: leonievoormamaschrijft@gmail.com | 06-42204869.

Mis niks! Mamaschrijft op social:

Ook leuk om te lezen

Excuses van een nachtmoeder.

Excuses van een nachtmoeder.

Joske had zich altijd heilig voorgenomen om haar kind nooit bij haar in bed te laten slapen. Maar nu ze zelf een slechte doorslaper heeft, wil ze excuses maken.