Capsule wardrobe: orde in je overvolle kledingkast

6 augustus 2017

Het is zaterdagochtend 9:30 uur. Ik heb net Raf en Izzie aangekleed, en ben nu zelf aan de beurt. Ik sta voor mijn uitpuilende kledingkast. Maar ik kan gewoon níets bedenken om aan te doen.

“Wat moet ik aan, ik heb niks leuks!”

Geïrriteerd roep ik naar manlief: “Wat moet ik aan? Ik heb niks leuks!”, maar hij negeert mijn vraag. Na wekelijks te moeten herhalen dat mijn kast vol zit met leuks en dat ik “er zelf wel uit kom” heeft hij besloten om mijn opmerkingen over de schaarse inhoud van mijn kledingkast te negeren. Verstandig. Denk ik. Het is dan ook best irritant. Mijn kast puilt uit, maar ik ben gewoon het overzicht kwijt, of ik wil net dat éne topje aan dat nergens meer te vinden is. En dus pak ik maar weer hetzelfde uit de kast als vorige week. Een lange blouse, staat leuk en zit lekker.

De oplossing

Ben ik nou de enige met dit probleem of hebben meer mensen hier ‘last’ van? Ik moet hier wat aan veranderen, en misschien wil jij dat ook wel. Daarom nam ik contact op met Marloes van het blog MeetMarloes. Simple Lifestyle is haar filosofie. Zij kampte met hetzelfde probleem: een overvolle kast maar toch nooit weten wat ze aan moest. De oplossing? Een capsule wardrobe.

Lees ook: Acht tips om een gelukkige moeder te worden

Wat is een capsule wardrobe?

Best een vaag woord toch? Het gaat hierom: Buy less, choose well, wear often. Het idee is simpel, je creëert een betere collectie van basics. Je maakt je eigen mini-collectie van niet meer dan 40 items (inclusief jassen en schoenen!) die je voor een bepaalde periode draagt. Bijvoorbeeld uitgezocht per seizoen. Ik vroeg haar om tips te geven, want hoe start je daarmee?

Capsule wardrobe setje

Foto: Marloes, MeetMarloes.com

Zo begin je:

 1. Bepaal hoe je leven eruit ziet. Heb je bijvoorbeeld te maken met een dresscode op je werk? Hoeveel tijd breng je daar nou echt door? Past de samenstelling van je kleding bij de invulling van je week? Bijvoorbeeld: 50% gezin, 30% werk, 15% huishouden, 5% sport.
 2. Begin met een seizoen. Denk aan volgend seizoen en maak een moodboard. Denk aan kleuren en bepaalde type outfits. Waar voel je je fijn in en wat is praktisch? Denk hierbij aan je lievelingsoutfits en niet aan wat één of andere celebrity draagt.
 3. Trek vervolgens alle kleding uit je kast. Zelfs uit je wasmand.
 4. Maak stapeltjes van wat je al hebt. Waar voel je je nou echt goed in? Leg dat op een stapeltje. Maak andere stapels voor dingen die je weggooit (als het kapot is), kunt verkopen, en waar je over twijfelt. Alles wat je nog mooi vindt en past, maar te warm/koud is voor het seizoen berg je netjes op.
 5. Maak een shoplijst van maximaal 40 items. Na het maken van stapeltjes wordt zichtbaar waar je nog ‘gaten’ hebt als je je moodboard vergelijkt met wat je al hebt. Let er wel op dat je echt niet meer dan 40 kledingstukken nodig hebt om voldoende af te wisselen. Geef jezelf een budget en maak een shoplijst. Je hebt echt niet honderden euro’s nodig en ook niet alles hoeft nieuw te zijn. Wees kritisch in wat je toevoegt.
 6. Koop wat je nodig hebt voor het nieuwe seizoen begonnen is. Maak er je missie van om het zoveel mogelijk in een keer te halen. Blijf weg uit de sale (want verleiding!) en beperk je tot je favoriete winkels. Ga altijd voor kwaliteit zodat alles lekker lang mee gaat. Als dat te pittig is voor je budget, kijk dan of je iets van je shoplijst kunt schrappen.
 7. Bekijk alles nog eens goed. Mist er wat in je eigen mini collectie? Is er iets dat er toch niet in past? Je komt er snel genoeg achter. De volgende keer is je capsule wardrobe nog beter.
Capsule wardrobe

Foto: Marloes, MeetMarloes.com

Tips om het makkelijker te maken:

 • Pin erop los! Je gaat vanzelf je stijl ontdekken.
 • Gebruik een app om je outfits mee te maken en bewaren. Zo zie je snel wat je go-to outfits zijn en leer je je eigen stijl nog beter kennen. Een voorbeeld daarvan is Stylicious.

Vind je het nog steeds eng?

Bedenk dan dat je waarschijnlijk al een capsule wardrobe hebt. De meeste vrouwen dragen maar een klein deel van wat er in hun kast hangt.

Lees ook:

Acht tips om een gelukkige moeder te worden

Winnen: Nelsons Ninjaboek.

Mijn eerste maand met drie kinderen.

1 Reactie

 1. Vlijtig Liesje

  Goede tips! Ik heb van mezelf ontdekt dat ik comfort essentieel ben, en daar is mijn kleding op afgestemd.

  Huisvlijt

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. WHAT I LOVED ABOUT JULY | Meet Marloes - […] Mama schrijft My former colleague Leonie has been contributing to mamaschrijft for a while and she’s doing such a…
 2. Een capsule wardrobe voor je kind * mamaschrijft - […] maanden geleden schreef ik dat ik vaak niet weet wat ik aan moet, terwijl mijn kast uitpuilt. Een capsule…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leonie Lindeboom

Mijn naam is Leonie, welkom op mijn website! Ik ben (uiteraard) moeder van inmiddels 3 kindjes. De jongste is nog een baby. Wij wonen in het altijd bruisende Amsterdam. Ons leven is vaak druk en chaotisch, maar bovenal is het heerlijk. Met ons vijven genieten we van alles wat de stad ons te bieden heeft en dat is elke dag weer een feest én een uitdaging. Genoeg om over te schrijven dus. Dit schrijven doe ik overigens niet alleen, maar samen met een aantal andere mama bloggers die allemaal hun eigen visie op hun leven met kids hebben. Veel leesplezier! Ben je ondernemer en wil je je bedrijf presenteren aan de leukste mama’s van Nederland? Of wil je zelf graag bloggen? Stuur een mail of bel even: leonievoormamaschrijft@gmail.com | 06-42204869.

Mis niks! Mamaschrijft op social:

Ook leuk om te lezen

Excuses van een nachtmoeder.

Excuses van een nachtmoeder.

Joske had zich altijd heilig voorgenomen om haar kind nooit bij haar in bed te laten slapen. Maar nu ze zelf een slechte doorslaper heeft, wil ze excuses maken.