Een capsule wardrobe voor je kind

7 oktober 2016

Een paar maanden geleden schreef ik dat ik vaak niet weet wat ik aan moet, terwijl mijn kast uitpuilt. Een capsule wardrobe was de oplossing voor dat ‘probleem’. Buy less, choose well. Marloes, van het inspirerende blog MeetMarloes, gaf me tips hoe je dit moet aanpakken. Het idee is simpel, je creëert een betere collectie van basics. Je maakt je eigen mini-collectie van niet meer dan 40 items (inclusief jassen en schoenen!) die je voor een bepaalde periode draagt. Bijvoorbeeld uitgezocht per seizoen.

Best knap als je je echt hieraan kan houden, maar hoe knap is het als je dit ook voor je kind zo kan inrichten?

Een capule wardrobe voor je kind

Voor een kind lijkt het me nóg moeilijker om je aan strenge regels rondom zijn kledingkast te houden. Zoveel leuke merken en kleding. En daarnaast groeien ze er zo weer uit. Maar goed, ik zie wel waarom het heel prettig kan zijn om een ‘garderobe op maat’ te hebben. Je hebt namelijk een paar items die je allemaal (als het goed is) even leuk vindt. En die goed bij elkaar passen. Je hebt daarom niet steeds het gevoel dat je er nog een item bij moet kopen. Klinkt goed toch? Als je wil beginnen, dan pak je het zo aan:

Choose well

Het idee is dat je minder koopt, maar wel van betere kwaliteit. Daarnaast moet het natuurlijk lekker zitten voor je kind, bij het seizoen passen en voor elke gelegenheid draagbaar zijn. Een strategie kan zijn om daarom een paar items te kopen die aan al bovenstaande criteria voldoen. Iets kwalitatievere kleding kan je vaak toch weer voor een redelijk prijsje verkopen.

Vervolgens vul je deze collectie aan met wat minder dure/kwalitatieve items. Om het combineren gemakkelijk te maken kun je ervoor kiezen om een vast kleurenpalet aan te houden en varieer je vervolgens wel in stof en prints.

Buy less

Als je een beetje op mij lijkt, dan vind je kleren kopen voor je kinderen niet echt een opgave. Sterker nog, bij mij gebeurt het regelmatig dat ik op jacht ga voor mezelf, maar uiteindelijk thuiskom met een tas vol kinderkleding. Logische stap dus om minder te gaan kopen voor je kind. Nog een optie is om kleren te ruilen met vriendinnen die ook kinderen hebben.

Wear often

Een gevolg van minder kleding in de kast, is natuurlijk dat je kind zijn kleren vaker draagt. Dit vind je misschien niet leuk, maar zie het zo: als het schoon is, dan is het in principe prima om aan te doen. En daarnaast, je hebt minder was en minder discussie over wat je kind aan moet. Je kan je kind zelfs zelf laten kiezen, want als het goed is passen alle kleren zo’n beetje bij elkaar.

Zie jij het zitten?

Het lijkt mij even wennen, maar een gek idee is het niet. Wat mijn eigen kinderen betreft, ik ga proberen om het kopen van kleding voor de kids ietsje meer aan te pakken zoals Marloes het omschrijft. Maar of ik het hele capsule wardrobe idee voor elkaar krijg? Ik denk het niet. Veel teveel leuks te krijgen. Waarom Marloes er wel voor kiest? Hierom:

I don’t believe kids should look like they came straight from a magazine. The whole finding style inspiration step is stripped from the process in our household. I focus purely on the practical aspect of a curated wardrobe for Sam.

Lees meer:

Kleurige kinderkleding uit Zweden
Capsule wardrobe: orde in je overvolle kledingkast
Kinderkamer inspiratie met IXXI

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leonie Lindeboom

Mijn naam is Leonie, welkom op mijn website! Ik ben (uiteraard) moeder van inmiddels 3 kindjes. De jongste is nog een baby. Wij wonen in het altijd bruisende Amsterdam. Ons leven is vaak druk en chaotisch, maar bovenal is het heerlijk. Met ons vijven genieten we van alles wat de stad ons te bieden heeft en dat is elke dag weer een feest én een uitdaging. Genoeg om over te schrijven dus. Dit schrijven doe ik overigens niet alleen, maar samen met een aantal andere mama bloggers die allemaal hun eigen visie op hun leven met kids hebben. Veel leesplezier! Ben je ondernemer en wil je je bedrijf presenteren aan de leukste mama’s van Nederland? Of wil je zelf graag bloggen? Stuur een mail of bel even: leonievoormamaschrijft@gmail.com | 06-42204869.

Mis niks! Mamaschrijft op social:

Ook leuk om te lezen

Excuses van een nachtmoeder.

Excuses van een nachtmoeder.

Joske had zich altijd heilig voorgenomen om haar kind nooit bij haar in bed te laten slapen. Maar nu ze zelf een slechte doorslaper heeft, wil ze excuses maken.