Babyvoeding: ideeën en tips voor moeders

Je wilt je baby een gezond eetpatroon meegeven, maar wat is nu goed en wat niet niet? Healthcoach Jacqueline van Lieshout geeft waardevolle tips.

Biologisch, het magische woord. Zoals ik in mijn vorige columns al schreef, laten we alle voorverpakte fabriekstoestanden nu even voor wat ze zijn. Het punt is dat veel moeders eigenlijk echt geen idee hebben hoe ze dat moeten doen, vaak omdat ze zelf gewoon iets uit de supermarkt graaien en er geen tijd en aandacht aan besteden. De voedselfabrikant is tegenwoordig zo slim dat ze biologische potjes produceren en biologische flesvoeding. ‘Biologisch’ lijkt dus het magische woord te zijn. Zet dat op je verpakking en je hebt gegarandeerd succes. Het is een ingeburgerde term onderhand en zolang wij het op de verpakking zien staan zal het dus wel goed zijn. Terwijl ik suiker nog steeds als toevoeging op sommige potjes, zelfs babyvoeding, zie staan.

Natuurlijk ben ik een voorstander van biologisch geteelde groenten en fruit. Maar het blijft een voorverpakt product. Het gaat mij erom dat je zelf moet kunnen bepalen en controleren wat je kindje eet, ook qua verhoudingen. Het is belangrijk dat je niet te vaak te zoet fruit gebruikt en tijdens het koken meer groenten geeft dan koolhydraten (rijst, pasta, aardappelen etc). Wanneer je deze laatste gebruikt, kies dan altijd de volkoren variant en het liefst voor glutenvrije varianten (bijvoorbeeld glutenvrije pasta). Wanneer het gaat om pasta en brood, wees daar heel secuur op, naast de gluten bevat brood uit de supermarkt ook heel veel toevoegingen.

Brood. Hoe meer, hoe beter?! Het Voedingscentrum vindt boterhammen het summum en daar kunnen we, lijkt wel, niet vroeg genoeg mee beginnen en hoe meer hoe beter. Ik ken baby’s die zowel ’s ochtends als tussen de middag boterhammen eten. Iedere dag. En dan ook nog met hetzelfde beleg (hiep hiep hoera voor de smeerkaas of het heilig verklaarde appelstroop, vol met (natuurlijke) suikers met allerlei effecten). Wees alert, dit is namelijk het begin van een niet gevarieerd voedingspatroon en een eenzijdige smaakontwikkeling.

Verander en varieer. Bied je kind meer groenten aan zoals rauwkost, tomaatjes, doperwtjes (enig om mee te spelen) en blokjes gekookte of gebakken aardappel en fijn gesneden afgekoelde (soep)groenten. Laat je kindje ook af en toe mee proeven met jouw eten en kies vaker voor vis. En als je dan toch bezig bent, neem dan je eigen eetpatroon ook eens onder de loep. In mijn boek ‘In 28 dagen van gifbelt naar tempel’ lees je hoe je veel gezonder kunt gaan leven.

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

1 comment

  1. Pingback: Wat kies jij: lekkere appel met gif of lekkere appel zonder gif? » De Nieuwe Dertiger

Type to Search

See all results