Ontbijt: de belangrijkste maaltijd van de dag.
Elke doordeweekse dag kruipen wij rond 7.15 uur met zijn viertjes aan tafel om lekker te ontbijten. Terwijl Lieke haar slaap nog uit haar ogen wrijft en rustig wakker wordt, staat Joost al te springen om een broodje. En dat eet hij ook het liefst, een spelt- of maisbroodje met beppe-jam (jam gemaakt door zijn Friese oma). Lieke vindt broodjes ook lekker maar kiest toch liever voor andere ontbijtjes. Zoals Hüttenkäse-bananenpannenkoekjes, aardbeiensmoothies met lijnzaad of homemade granola. Ieder weekend maak ik een lading granola en op schooldagen smikkelen we deze op. De smoothies maak ik de avond ervoor. En de Hüttenkäse –bananenpannenkoekjes bewaar ik voor het weekend. Want daar ben ik dan toch wel 15 minuten mee bezig. En op een schooldag moet het natuurlijk wel een beetje snel, snel, snel.
Ik deel in dit blog drie verschillende, lekkere recepten waarmee je van het ontbijt een klein feestje maakt.
Voor vier Hüttenkäse-pannenkoekjes heb je nodig:
- 200 gram Hüttenkäse
- 1 rijpe banaan
- 50 gram bloem
- 1 ei
- 150 gram vers fruit zoals aardbeien, mango of besjes
- 120 gram Griekse yoghurt
- 2 el honing
- Olie
1. Pak een beslagkom en meng de Hüttenkäse, bloem en ei door elkaar. Prak de banaan en roer erdoor.
2. Doe beetje olie in de koekenpan. Schep met een soeplepel vier hoopjes beslag in de pan. Bak drie minuten op middelhoog vuur. Doe een deksel op de pan. Keer de pannenkoekjes na drie minuten om en bak ze nog drie minuten, maar dan zonder deksel op de pan.
3. Doe de pannenkoekjes op de borden, leg het verse fruit ernaast, schep er een lepel yoghurt bij en besprenkel met de honing.
Zo maak je vier aardbeiensmoothies:
- 400 gram aardbeien
- 1 eetlepel lijnzaad
- 1 banaan
- 2 sinaasappels
Mix alles in de blender of pureer met de staafmixer. Gebruik de hele sinaasappel, niet alleen het sap. Anders mis je de goede vezels.
Een flinke lading verse granola (400 gram) maak je zo:
- 200 gram havermoutvlokken
- 100 gram noten, zoals walnoten of hazelnoten
- 50 gram pompoenpitten
- 4 eetlepels agavesiroop
- 2 eetlepels honing
Verwarm de oven op 170 graden. Spreid de havermoutvlokken op een bakplaat. Bak tien minuten. Haal uit de oven, roer de noten erdoor, druppel de agavesiroop en honing erover. Ff flink met je handen husselen. Bak vervolgens de granola nog 15 minuten in de oven. Laat afkoelen op een koude bakplaat.
Voedzaam ontbijten is de beste start van de dag. Prettige wedstrijd!
Lees ook:
0 reacties
Trackbacks/Pingbacks