Gezonde pannenkoeken met boekweit.

Pannenkoeken zijn altijd een goed en gezellig idee. Helemaal wanneer ze verantwoord blijken dankzij het ingredient boekweit.

Regelmatig stellen moeders mij de vraag: ‘Ik weet echt niet wat ik mijn kinderen moet geven in plaats van een boterham, wat is er voor alternatief?’ En uiteraard ook wat nu eigenlijk mijn probleem is met al die boterhammen. Er is ons leven lang verteld dat die zo gezond zijn. Zou ik ook doen, als broodproducent met veel macht en geld voor marketing.

Het gevaar van gluten

Het probleem is simpel; gluten. Om het niet te technisch te maken; het is een eiwit dat voorkomt in granen als tarwe, spelt, rogge, maar ook in minder bekende soorten als kamut. Of couscous, dit is namelijk gemaakt van tarwe. Overigens wordt tarwe overal in verwerkt, je kunt het zo gek niet bedenken; soepen, sauzen, bier, snoep. En dit allemaal naast je dagelijkse boterhammen, koekjes, beschuit, crackers en toastjes. Dus je snapt wel hoeveel je ervan binnenkrijgt. Het gevaar van gluten is dat het de darmwand aantast. Heel langzaam maar heel zeker. Je kunt het dus zien als een sluipmoordenaar. Nee, je kind zal dus niet bewusteloos uit de kinderstoel vallen maar op lange termijn blijkt bijna iedereen hier intolerant voor te zien en bij de grote meerderheid van de mensen zorgt het voor schade aan de darm die vervolgens weer zorgt voor allerlei andere problemen.

Lees ook: Tips voor (DIY) gezond broodbeleg

Boekweit als gezond alternatief

Hier is het antwoord! Pannenkoeken van boekweit. In mijn ‘Tempelkookboek’ staan veel variaties qua beleg (heerlijke wraps bijvoorbeeld) en ik ga je er hier een aantal geven die je zo aan je kindjes kunt voorschotelen. Ik doe altijd een paar grote opscheplepels (zeker niet afgestreken) boekweitmeel in een kom. Hier gaat een ei door en ik giet er ongeveer 300 ml geitenmelk door. Zorg altijd dat je een halve liter melk hebt, want waarschijnlijk zal je nog meer toe moeten voegen. Klop met een garde totdat je een niet-te-dun-niet-te-dik beslag hebt. Nu gewoon bakken zoals ‘gewone’ pannenkoeken en kies voor de volgende opties als beleg:

–       humus en avocado

–       echte biologische roomboter

–       bosvruchten of bananen

–       tonijn met zeekraal, avocado en tomaatjes

–       biologische kipfilet in reepjes met zelfgemaakte pesto

Pas op dat je ze niet zelf allemaal opeet want het is heerlijk en je kunt het met van alles beleggen. Ideaal dus voor in de lunchbox en ook voor ’s avonds heerlijk. Of een luxe ontbijtje voor jullie in het weekend met ei en uitgebakken spekjes. Mmmm…

Gun je kindje een gevarieerd eetpatroon en begin er zo vroeg mogelijk mee. Ze zullen ervan smullen!

Lees ook: Een goed ontbijt voor de beste start die je maar kunt wensen

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

1 comment

  1. Pingback: Tien tips voor een relaxte autoreis met kinderen - mamaschrijft

Type to Search

See all results