Heerlijk voor bij de borrel, een lekkere bruschetta. Super feestelijk en zo klaar. Foodblogger Antoinette deelt vier zalige toppings.
Waan je in Italiaanse sferen met deze vier heerlijke zomerse bruschetta toppings. Ze zijn snel klaar en zien er feestelijk uit. Bruschetta! Ik ben er gek op. En wie niet? Mijn kinderen lusten ze ook, afhankelijk van de topping natuurlijk. Maar de klassieker tomaat, basilicum en knoflook gaat er altijd goed in. In Italie worden bruschetta’s vooral gegeten als borrelhapje of als voorgerecht. Maar wij eten ze vaak als lunch. En met en soepje erbij is het een prima avondmaaltijd.
Varianten van bruschetta
Bruschetta kun je maken van verschillende soorten brood: stokbrood, Turks brood of ciabatta. De originele bruschetta wordt vaak gemaakt van Filone, een langwerpig gevormd witbrood. Dit Toscaanse landbrood leent zich uitstekend voor het maken van bruschetta. In Nederland is dit brood lastig te vinden. Dus ik gebruik vaak ciabatta. Net zo lekker.
Ga je deze zomer op vakantie naar Italia? Probeer ze dan. Elke streek kent zijn eigen specialiteit. De klassieker met tomaat, basilicum en knoflook kun je in bijna elke streek vinden. Wel goed om te weten dat de bruschetta in Toscane een andere naam heeft: Fettuna. Letterlijk vertaald betekent dit geolied sneetje. En dat is het natuurlijk ook: een sneetje oud-brood ingesmeerd met olie en knoflook.
Het recept van een basis bruschetta, voor 20 sneetjes:
- 1 ciabatta
- Olie
- 2 teen knoflook
Snij de ciabatta in 20 gelijke sneetjes. Wrijf je in met olie. Halveer de tenen knoflook en wrijf de sneetjes in met de gesneden kant van de knoflooktenen.
Zet de grillpan aan en gril de broodjes totdat de grillstreepjes te zien zijn. Gril ze aan beide kanten.
Voor de klassieke tomatentopping heb je nodig, 5 sneetjes:
- 15 rijpe kerstomaatjes
- 1 grote teen knoflook
- Handje vol basilicum
- Eetlepel olijfolie
Snijd de tomaten in kleine stukjes en doe je in een schaaltje, pers de knoflook erboven uit. Scheur de basilicum in kleine stukjes, maar houd 5 kleine blaadjes heel. Doe als laatste de olijfolie in het bakje.
Roer door elkaar en schep op de 5 sneetjes brood. Leg op elk sneetje een basilicumblaadje.
Maak voor 5 sneetjes een parmahamtopping:
- 5 plakjes parmaham
- 5 verse vijgen, mocht je deze niet kunnen vinden dan kun je ook gedroogde vijgen gebruiken
- 5 blaadjes rucola
- Olijfolie
Beleg de sneetjes met de parmaham. Snijd de vijgen doormidden en les je op de parmaham. Daarop leg je de rucola en als laatst besprenkel je de sneetjes met olijfolie.
Voor de zoete geitenkaastopping heb je nodig, 5 sneetjes:
- 100 gram zachte geitenkaas
- 50 gram geschaafde amandelen
- 20 rode druiven
- Honing
Brokkel de geitenkaas en verdeel deze over de 5 sneetjes. Bak de amandelen kort aan in een pan. Als je lichtbruin gekleurd zijn, zijn ze klaar. Halveer de druiven en leg ze op het geitenkaas. Strooi vervolgens de amandelschaafsel over de druiven en besprenkel de sneetjes als laatst met honing.
Voor een topping met kip heb je nodig:
- 1 kleine kipfilet
- 2 eetlepels roomkaas
- 1 eetlepel vijgenjam
Bak de kipfilet. Als deze klaar is, trek de met de handen de kipfilet in kleine stukjes. Smeer de sneetjes brood in met roomkaas. Leg de stukjes kipfilet erop en druppel vervolgens de vijgenjam erover.
Variatietip: cranberrycompote of sinaasappeljam gaan ook goed samen met kip. Als vijgenjam niet in de smaak valt bij je kinderen, kun je hier voor kiezen!
Vier heerlijke bruschetta’s! Lekker voor de kinderen maar ook zeker voor de volwassenen. Wit wijntje erbij en buon appetito! Oftewel: eet smakelijk!
Ook heerlijk voor bij de borrel: zelfgemaakte pesto!
Lees ook:
Pingback: Nazomeren met dit heerlijke recept voor vistaco’s - mamaschrijft