Recept voor vier heerlijke bruschetta toppings.

17 april 2017

Waan je in Italiaanse sferen met deze vier heerlijke zomerse bruschetta toppings. Ze zijn snel klaar en zien er feestelijk uit. Bruschetta! Ik ben er gek op. En wie niet? Mijn kinderen lusten ze ook, afhankelijk van de topping natuurlijk. Maar de klassieker tomaat, basilicum en knoflook gaat er altijd goed in. In Italie worden bruschetta’s vooral gegeten als borrelhapje of als voorgerecht. Maar wij eten ze vaak als lunch. En met en soepje erbij is het een prima avondmaaltijd.

Varianten van bruschetta

Bruschetta kun je maken van verschillende soorten brood: stokbrood, Turks brood of ciabatta. De originele bruschetta wordt vaak gemaakt van Filone, een langwerpig gevormd witbrood. Dit Toscaanse landbrood leent zich uitstekend voor het maken van bruschetta. In Nederland is dit brood lastig te vinden. Dus ik gebruik vaak ciabatta. Net zo lekker.

Ga je deze zomer op vakantie naar Italia? Probeer ze dan. Elke streek kent zijn eigen specialiteit. De klassieker met tomaat, basilicum en knoflook kun je in bijna elke streek vinden. Wel goed om te weten dat de bruschetta in Toscane een andere naam heeft: Fettuna. Letterlijk vertaald betekent dit geolied sneetje. En dat is het natuurlijk ook: een sneetje oud-brood ingesmeerd met olie en knoflook.

Het recept van een basis bruschetta, voor 20 sneetjes:

  • 1 ciabatta
  • Olie
  • 2 teen knoflook

Snij de ciabatta in 20 gelijke sneetjes. Wrijf je in met olie. Halveer de tenen knoflook en wrijf de sneetjes in met de gesneden kant van de knoflooktenen.
Zet de grillpan aan en gril de broodjes totdat de grillstreepjes te zien zijn. Gril ze aan beide kanten.

Voor de klassieke tomatentopping heb je nodig, 5 sneetjes:

  • 15 rijpe kerstomaatjes
  • 1 grote teen knoflook
  • Handje vol basilicum
  • Eetlepel olijfolie
Recept voor bruschetta met klassieke tomaat topping

Recept voor bruschetta met klassieke tomaat topping

Snijd de tomaten in kleine stukjes en doe je in een schaaltje, pers de knoflook erboven uit. Scheur de basilicum in kleine stukjes, maar houd 5 kleine blaadjes heel. Doe als laatste de olijfolie in het bakje.
Roer door elkaar en schep op de 5 sneetjes brood. Leg op elk sneetje een basilicumblaadje.

Maak voor 5 sneetjes een parmahamtopping:

  • 5 plakjes parmaham
  • 5 verse vijgen, mocht je deze niet kunnen vinden dan kun je ook gedroogde vijgen gebruiken
  • 5 blaadjes rucola
  • Olijfolie

Beleg de sneetjes met de parmaham. Snijd de vijgen doormidden en les je op de parmaham. Daarop leg je de rucola en als laatst besprenkel je de sneetjes met olijfolie.

Pasta met pompoen en ricotta.

Voor de zoete geitenkaastopping heb je nodig, 5 sneetjes:

  • 100 gram zachte geitenkaas
  • 50 gram geschaafde amandelen
  • 20 rode druiven
  • Honing

Brokkel de geitenkaas en verdeel deze over de 5 sneetjes. Bak de amandelen kort aan in een pan. Als je lichtbruin gekleurd zijn, zijn ze klaar. Halveer de druiven en leg ze op het geitenkaas. Strooi vervolgens de amandelschaafsel over de druiven en besprenkel de sneetjes als laatst met honing.

Voor een topping met kip heb je nodig:

  • 1 kleine kipfilet
  • 2 eetlepels roomkaas
  • 1 eetlepel vijgenjam

Bak de kipfilet. Als deze klaar is, trek de met de handen de kipfilet in kleine stukjes. Smeer de sneetjes brood in met roomkaas.  Leg de stukjes kipfilet erop en druppel vervolgens de vijgenjam erover.

Variatietip: cranberrycompote of sinaasappeljam gaan ook goed samen met kip. Als vijgenjam niet in de smaak valt bij je kinderen, kun je hier voor kiezen!

Vier heerlijke bruschetta’s! Lekker voor de kinderen maar ook zeker voor de volwassenen. Wit wijntje erbij en buon appetito! Oftewel: eet smakelijk!

Ook heerlijk voor bij de borrel: zelfgemaakte pesto!

Lees ook:

Superfood voor je baby en dreumes: avocado

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Nazomeren met dit heerlijke recept voor vistaco’s - mamaschrijft - […] Roggebrood met ricotta, vijgen en honing Recept voor vier heerlijke bruschetta toppings […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leonie Lindeboom

Mijn naam is Leonie, welkom op mijn website! Ik ben (uiteraard) moeder van inmiddels 3 kindjes. De jongste is nog een baby. Wij wonen in het altijd bruisende Amsterdam. Ons leven is vaak druk en chaotisch, maar bovenal is het heerlijk. Met ons vijven genieten we van alles wat de stad ons te bieden heeft en dat is elke dag weer een feest én een uitdaging. Genoeg om over te schrijven dus. Dit schrijven doe ik overigens niet alleen, maar samen met een aantal andere mama bloggers die allemaal hun eigen visie op hun leven met kids hebben. Veel leesplezier! Ben je ondernemer en wil je je bedrijf presenteren aan de leukste mama’s van Nederland? Of wil je zelf graag bloggen? Stuur een mail of bel even: leonievoormamaschrijft@gmail.com | 06-42204869.

Mis niks! Mamaschrijft op social:

Ook leuk om te lezen

Excuses van een nachtmoeder.

Excuses van een nachtmoeder.

Joske had zich altijd heilig voorgenomen om haar kind nooit bij haar in bed te laten slapen. Maar nu ze zelf een slechte doorslaper heeft, wil ze excuses maken.