Recept voor heerlijke, zomerse komkommersoep

Nog even volhouden en dan wordt het weer heerlijk zomers weer. Dit recept voor komkommersoep past daar voortreffelijk bij.

Volgende week wordt het weer heerlijk warm in Nederland. Dus lichte kost is dan het lekkerst. Wij eten in de zomer vaak een salade, gegrilde groenten of soep. Aangezien mijn kinderen dol zijn op soep, staat dat ook vaak op het menu. Deze keer deel ik graag mijn recept voor frisse komkommersoep.

Betrek kinderen bij het koken

Ze helpen ook vaak mee met het snijden van de groenten. Vooral bij een groentesoepje kunnen ze los. De groenten zijn dan weliswaar minder mooi gesneden maar Lieke en Joost slurpen de soep naar binnen. Mijn ervaring is dat kinderen sowieso beter eten als ze mee helpen in de keuken. En beter nog, als ze mee gaan naar de groenteboer of supermarkt en zelf mogen kiezen welke groenten ze willen eten. Daarom betrek ik mijn kinderen bij het maken van de maaltijden. Ze leren waar alle producten vandaan komen en waarschijnlijk zal het eten ze ook nog beter smaken.

Komkommersoep

Deze week maakte ik een heerlijk fris komkommersoep. Een recept van de Dames van het goede eten. Deze twee dames koken in de regio Deventer op de meest fantastische plekken. Onlangs in de moestuin van Landgoed Overvelde. En daar mocht ik bij zijn. In goed gezelschap hebben we groenten geoogst, kruiden geplukt en heerlijke gerechten gemaakt. Een erg gezellige en vooral smakelijke avond.

Dit komkommersoepje leerde ik daar te maken en maakte ik het voor mijn kinderen. En het werd goedgekeurd. Dus binnenkort, tijdens de warme dagen, staat het weer een keer op het menu.

Komkommersoep

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 2 komkommers
  • Zout
  • 1 kleine rode paprika
  • 4 takjes dille
  • 150 gram crème fraîche

Lees ook: Recept voor verantwoorde kokosmakronen

Zo maak je de soep:

Spoel de komkommers af, schil ze en snijd ze in de lengte doormidden. Schep de zaadlijsten eruit. Strooi er wat zout op en laat het 10 minuten staan. In komkommer zit veel vocht. Door het zout wordt een deel van het vocht eraan onttrokken en krijgt de komkommer meer smaak. Dep de komkommers zorgvuldig met keukenpapier en snijd ze in grove stukken.

Pureer de stukken komkommer met de crème fraîche en het citroensap. Breng het mengsel op smaak met peper en zout. Bedenk de kom met komkommermengsel met plastic folie en zet het een uur in de koelkast.

Spoel de paprika schoon en snijd ze een hele kleine stukjes. Snijd vervolgens de blaadjes van de dille in kleine stukjes. Haal de soep na een uur uit de koelkast, roer en schep de dille en de paprika erdoor. Verdeel de soep over vier kommetjes. En top af met een paar stukjes paprika en dille.

Wil je de soep iets spannender maken?

Doe er dan blokjes gebakken zalmfilet door:

  • 250 gram zalmfilet zonder vel, in blokjes
  • 1 eetl Korianderzaad
  • 1 eetl Boter
  • 3 eetl witte wijn
  • 1 mespunt cayennepeper

Strooi zout en peper over de zalm. Kneus de koriander in de vijzel en strooi dit over de zalm. Verhit de boter in de pan en bak de zalm aan alle kanten 1-2 minuten. Besprenkel met witte wijn. Verdeel de blokjes zalm over de kommetjes en strooi nog wat cayennepeper over de blokjes.

Heerlijk met een verse ciabatta met gezouten roomboter!

Eet smakelijk, prettige wedstrijd

Lees ook: Recept voor pompoenpizza

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results