Recept voor zalige asperges.

Heerlijk recept met asperges. Ze worden ook wel het witte goud genoemd. Met in dit geval een beetje groen erbij.

Limburg aspergeland! Maar in Salland kunnen we er ook wat van. Veel boeren om mij heen verbouwen heerlijke asperges, ook wel het witte goud genoemd. Als het even kan, rij ik naar Raalte (onder de rook van Zwolle) om bij Ogink asperges te kopen om ze ’s avonds volgens mijn lievelings recept te bereiden. Waarom daar? Omdat Jonnie Boer (restaurant Librije) ze ook hier vandaan haalt. En als Jonnie Boer deze asperge de best vindt, wie ben ik dan om dat in twijfel te trekken? Kinderen zijn  meestal niet zo dol op asperges. Mijn kinderen tenminste niet. Wel jammer want asperges zijn erg voedzaam. Al in de oudheid, bij de Grieken, Romeinen en Chinezen, werd de asperge omschreven als een geneeskrachtig kruid. Met name door de stof asparagine die een gunstige uitwerking lijkt te hebben op een lage bloeddruk, nierfunctiestoornissen, hartkloppingen en leverkwalen. Dus na een avondje stappen zou je de volgende dag eigenlijk asperges moeten gaan eten.

Mijn man en ik lusten ze graag. Dus als de kinderen een pannenkoekje eten, maak ik voor ons heerlijke witte asperges, met Sallandse beenham, gesmolten boter en krieltjes. Naast dit klassieke gerecht maak ik vaak een aspergerisotto. Heerlijke romige risottorijst met zachte witte asperges erdoor en knapperige gegrilde groene asperges er boven op.  En een lading Parmezaanse kaas natuurlijk. Smullen!

Hiervoor heb je nodig (4 personen):

500 gram witte asperges
100 gram groene aspergetips (te koop bij de Appie)
200 ml droge witte wijn (bijv: Cave de Beblenheim Pinot Blanc van de Appie, past goed bij asperges)
50 gram boter
1 sjalot uitje
300 gram risotto rijst
100 gram Parmezaanse kaas
8 plakjes Parmaham (vega? Laat dit dan achterwege)
1 groentebouillonblokje (zonder e-nummers natuurlijk, bijv: Zonnatura)
Olijfolie
Peper

Heerlijke asperges door de risotto!

Heerlijke asperges door de risotto!

  1. Schil de asperges rondom met een dunschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden. Verwijder de houtachtige onderkant. Leg de asperges in een grote pan. Vul aan met water totdat de asperges net onder water staan. Breng de asperges aan de kook met de deksel op de pan en verkruimel een bouillonblokje boven de pan. Laat de asperges 5 min. koken en zet daarna het vuur uit. Laat de asperges nog 15 min. in het warme water liggen.
  2. Haal de asperges voorzichtig uit de pan, leg ze op een droge theedoek. Meet 1 liter kookvocht af. Niet genoeg? Vul dan aan met water. Houd de kookvocht/het bouillon warm in een pan op het vuur.
  3. Snijd de sjalot in kleine stukjes. Verhit 25 g boter en fruit de sjalot kort totdat ze glazig zijn. Voeg de risotto toe en bak 2 min. mee. Schep er een soeplepel bouillon van de witte asperges bij. Roer tot het vocht helemaal is opgenomen. Voeg dan weer een lepel toe. Ga zo door totdat de bouillon op is en de risotto gaar is. Dit duurt ca. 20 min.
  4. Sprenkel olijfolie over de groene aspergetips en gril ze in een grillpan in 5 min. rondom. Haal de aspergetips uit de grillpan en gril vervolgens de parmaham totdat de plakjes licht knapperig zijn.
  5. Snijd de witte asperges in stukken van 2 cm. Hou de topjes apart en roer de overige stukjes door de risotto. Zet het vuur uit, schep de rest van de boter, kaas en peper erdoor.
    Doe de aspergerisotto op een bord, leg de groen aspergetip erop, daarna de witte tips en als laatst de Parmaham en strooi nog wat Parmezaanse kaas erover.

Prettige wedstrijd!

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results