Recepten delen, leuk idee.

Recepten van andere mama's vind ik altijd erg interessant. Hierbij het recept van de vegetarische bolognesesaus van Moeddha.

Bij voorkeur een snel rondje supermarkt

Koken is geen hobby van me. Maar ik vind het wel belangrijk dat mijn kinderen gevarieerd, vers en gezond eten. Ik doe mijn best, maar inspiratie of het perfecte recept is soms ver te zoeken. Dat ik geen echte shopper ben helpt ook niet. Ik doe door de supermarkt het liefst een rondje langs bekende schappen en dan snel de winkel weer uit. Ik zorg dat de basis altijd in huis is plus wat producten die iedereen lekker vindt en verder bedenk ik per dag wat we eten en haal ik de benodigde aanvulling op de fiets. Toen de kinderen kleiner waren, viel het met dat koken achteraf eigenlijk best mee. Veel minder variatie in gerechten en mijn recepten werden over het algemeen goed gewaardeerd. Daarnaast waren de hoeveelheden minder groot en aten we praktisch altijd gezamenlijk.

Een te grote yogadoos

Dat is met groter wordende kinderen wel anders dankzij veel verschillende agenda’s. Het komt regelmatig voor dat we bij het ontbijt al niet meer compleet aan tafel zitten. Als ik niet oplet is de keuken de hele dag wel door iemand in gebruik en wordt er meer gesnackt dan gewoon gegeten. En dan heb ik het nog niet eens over de hoeveelheden die er doorheen gaan. Daar waar je met kleintjes nog makkelijk wegkomt met een rijstewafel, appeltje of wat rozijnen als tussendoortje, hebben we het nu over hele rollen (ontbijt)koeken, liters sap en melk en ladingen snoep als je niet oppast. Dat werd me op een gegeven moment toch iets te gortig. Ik ben bekend met groeispurten in de puberteit, maar om die hongeraanvallen alleen maar te stillen met meuk? Daarvoor ben ik dan toch weer een te grote yogadoos, zoals mijn dochter altijd zegt.

Healthy afterschool snacks

Op zoek naar voedzamer en gezonder alternatief dus. Ik begon heel gemotiveerd met kruidenthee, water, rauwkost, fruit en ‘paleoproof’ amandelpancakes. Ik sloeg een beetje door, achteraf gezien. Mijn jongsten gingen plots alleen nog bij vriendjes spelen waar de kasten wel gevuld waren met snoep en chips en de oudsten gingen van hun zakgeld chocola en frisdrank kopen. Ik bereikte hierdoor het tegenovergestelde… Dus sloegen we thuis aan het experimenteren. Inmiddels hebben we een scala aan gevarieerde, vullende, redelijk gezonde en niet al te bio, afterschool snacks op ons repertoire staan. Denk aan rauwkost opgeleukt met guacamole en wat naturel tacoships. Vruchtencrumble uit de oven. Verse fruitsalade. Griekse yoghurt met cruesli en rood fruit. Zelf gebakken cake. Tosti met mozzarella en tomaat. Geroosterd brood met olijfolie, zeezout, tomaat en basilicum. Of een variatie daarop met mayonaise, ijsbergsla en komkommer; een regelrechte knaller. Verse groente- of kippensoep (ik maak bij voorkeur een grote pan in het weekend). Olijven, noten, zelf gepofte popcorn. Klinkt misschien ingewikkeld, maar als je ervoor zorgt dat je de basisproducten in huis hebt, dan kom je een heel eind. Het leuke is dat de kinderen zelf steeds creatiever worden en zelfs uit zichzelf rauwkost gaan eten! Zo had mijn dochter laatst als verrassing springrolls (van rijstpapier) gemaakt met wortel, komkommer en ei. Super lekker.

Toch blijft de avondmaaltijd nog steeds een uitdaging. Ik verval bij vlagen in het herhalen van ‘mijn stokpaardjes’. En ik kan me zo voorstellen dat ik niet de enige ben. Daarom lijkt het me leuk (en vooral handig) om via deze weg onze ‘altijd goed en lekker maaltijden’ met elkaar te delen. Voor de broodnodige inspiratie en variatie.

Recept: vegetarische bolognesaus

Hierbij in elk geval een van onze toppers: mijn vegetarische bolognesesaus. Een hele laagdrempelige, vegetarische groentebom. Bij mij thuis wonen echte carnivoren, die geen vleesvervangende burgers en soja eten, maar een maaltijd zonder vlees vinden ze prima. Deze saus kan met vers geraspte parmezaan en wat rucola over de spaghetti, maar smaakt ook heerlijk in de lasagna. In dat laatste geval doe ik er ook nog altijd een laag spinazie tussen.

Nodig:

Courgette

Aubergine

Grote ui of prei

Knoflook

Doos champignons

Rode paprika

Tomatenbasis

Verse basilicum

Peper en zout

Zo maak je het: Was alle groente, snijd in blokjes en fruit in olie. Paar tenen knoflook persen en erdoor roeren. Daarna de tomatenbasis en kruiden naar smaak toevoegen en laten pruttelen tot de groenten zacht geworden zijn. Staafmixer erdoor (niet te fijn malen) en de saus is klaar. Met name de aubergine en de courgette geven de saus een grove, volle structuur. Alsof er gehakt in zit.

Nog een zalig recept: zelfgebakken brood

En omdat ik het zelf zo ontzettend leuk en lekker vind, ook nog een recept om zelf brood te bakken. Sinds de hele hype rond brood en gluten, bak ik bijna dagelijks brood. Niet glutenvrij, maar wel zonder suiker en allerlei andere ongezonde toevoegingen: bloem, broodzout, gist en water. Zoals brood zou moeten zijn. Ik bak het brood in de oven in een ovenbestendige braadpan, met deksel.

Ik werk als volgt: Ik doe 500 gr bloem, 2 theelepels gist en 2 theelepels broodzout in een beslagkom. Ik roer alles goed door elkaar en giet er 350 ml lauw water door. Vervolgens schep ik het geheel met een spatel om, net zolang tot bloem, gist, broodzout en water goed vermengd zijn. Dan dek ik de kom af met transparante folie, zet hem op het aanrecht en vergeet hem voor de rest van de dag. Nadat ik ’s avonds de keuken heb opgeruimd, kneed ik het gerezen deeg, met een beetje extra bloem, om tot een bal. Gewoon een paar keer draaien en je vuisten er in, that’s all. De bal moet nog een half uur onder transparante folie staan en tegelijk zet ik de oven met de pan erin, op 250 graden (hetelucht). Na een half uur gaat de deegbal 35 minuten in de (let op!) gloeiend hete pan de oven in. Als het brood nog licht is, laat je hem een aantal minuten zonder deksel in de oven staan, tot het brood mooi bruin is. Laat het brood afkoelen en voordat je gaat slapen wikkel je het brood in bakpapier. En zo heb je elke ochtend vers brood. Elke keer ben ik zo blij wanneer ik het deksel van de pan aftil. En nog elke keer ben ik verbaasd hoe ongelofelijk makkelijk het is om zelf, heerlijk brood te bakken!

VEEL PLEZIER in de keuken, eet smakelijk alvast en ik kijk uit naar jullie stokpaardjes! En mocht het je nu echt aan inspiratie ontbreken, kan dan eens op Uit Pauline’s Keuken voor heel veel fijne en makkelijke recepten. Erg leuk!

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results