Sinterklaas recept: speculaasbrokken met laagje chocolade.

Samen met je kinderen bakken, dat is iets wat je gedaan moet hebben. Laat de troep los, laat de suikervrije weken gaan en geniet samen met je kinderen van het prachtige proces dat bakken heet.

Sinterklaas is het moment om eens heerlijk met je kids de keuken in te duiken. De gezelligheid en de geur van pepernoten en speculaas vergeten ze voor de rest van hun leven niet meer en zal naarmate ze ouder worden fijne herinneringen met zich meebrengen.

En hoe leuk om deze herinneringen samen met elkaar te maken door aan de slag te gaan met het bakken van heerlijke speculaasbrokken. Lekker snoepen van het deeg, getallen leren met grammen en megatrots zijn op het resultaat. En dan op de bank ploffen op de bank met een filmpje en de koekjes. Dat is genieten op en top. De keuken ruim je later wel op!

Zelf maken: speculaasbrokken met chocola

Het maken van speculaasbrokken kost ± 20 minuten om het deeg te maken en ± 25 minuten om het te bakken.
Dit heb je nodig voor ongeveer 12 flinke speculaasbrokken:

 • 300 gr zelfrijzend bakmee
 • 150 gr donkere basterdsuiker
 • 125 gr koude boter
 • 2 el speculaaskruiden1 el anijszaad (gemalen)
 • 1 tl kaneel
 • Snufje zout
 • 7-8 el melk
 • 1 grote chocoladeletter (Kleur naar keuze)
 • Bakpapier

Hoe maak je de speculaasbrokken?

 1. Zorg dat de oven 180 graden is.
 2. Meng het bakmeel, suiker, specerijen en zout door elkaar heen. Verdeel de boter in stukjes.
 3. Voeg de boter toe en 7 el melk. Kneed (of mix) de ingrediënten tot een deeg. Is het deeg te stug? Voeg de laatste el melk toe. Verdeel een beetje bloem over je werkbank. Rol van het deeg een platte koek.
 4. Leg bakpapier in een ovenschaal en plaats hierin jouw platte koek. Bak in ± 25-30 minuten de speculaas. Laat afkoelen. Je kunt de oven uitzetten en de speculaas laten drogen in de oven.
 5. Smelt de chocoladeletter in een pan op laag vuur. Verdeel de chocolade over de speculaas en zet even in de koelkast. Zodra de chocolade hard is, kan je de speculaas breken in stukken naar jouw wens. Afgedekt bewaren!

KINDERTIP: Ik heb in deze variant extra anijszaad en kaneel gestopt. Laat je kinderen ruiken en proeven, deze geuren zijn fantastisch. Je hele huis zal ook ruiken naar speculaas, wat het extra gezellig maakt!
KINDERTIP: Kneden van een groot stuk deeg is wel lastig voor de iets jongere kinderen. Geef hun een klein stukje waarvan ze een koek kunnen maken naar eigen vorm of wens. Ze zullen hier extra trots op zijn.

Froodyz (Freya Zuidervaart) is mama van twee jongens en schrijft makkelijke recepten die je kunt eten met het hele gezin! Gebrek aan inspiratie? Kom zeker eens kijken! 

Sinterklaas recept: zelfgemaakte speculaasbrokken met laagje chocolade.

Sinterklaas recept: zelfgemaakte speculaasbrokken met laagje chocolade.

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results