Drie recepten voor verantwoorde tussendoortjes
Het is zo makkelijk (en volgens de kinderen ‘echt zoooo lekker, mam’) om toch even een pak Sultana’s of kaas rijstenwafels in de boodschappenkar te mikken tijdens je snelle rondje supermarkt. Het overkomt mij nog steeds. En ik baal ervan. Ik wil mijn kinderen zo min mogelijk belasten met suikers en E-nummers en meer van dat soort troep. Ik geef ze liever verantwoorde tussendoortjes. Zonder daarin door te slaan, want ik geef ze ook heus wel van die ranzig felgekleurde lollies of een schaaltje chips. Maar wat betreft onze tussendoortjes, of 10-uur snack, daar valt nog wel wat winst te behalen.
En zo kwam het dat ik gisterochtend, nog voor het ontbijt, samen met mijn dochter hele verantwoorde banaan-havermoutkoekjes stond te bakken. Er staat nu een trommeltje vol in de voorraadkast en jawel, Raf kreeg er vanochtend een mee naar school! Omdat een beetje variatie geen kwaad kan (en zelfs gezond is) zocht ik net nog twee leuke recepten. En dat maakt dan weer dat ik dit blog zit te tikken. Want bovenstaande geldt wellicht ook voor jou. Dus hierbij mijn favoriete recepten voor gezonde tussendoortjes.
Banaan-havermoutkoekjes (circa 12 stuks)
Dit heb je nodig:
- Twee rijpe bananen
- 120 gram havermout
- 50 gram ongezouten, gehakte noten
- 50 gram rozijnen, of dadels of cranberries. Wat je lekker vindt
- een tl kaneel
- een beetje koekkruiden
Zo maak je ze:
Pureer de bananen
Meng met havermout, kruiden, noten en gedroogd fruit
Verhit de over op 180 graden
Draai bolletjes en plet deze een beetje op het bakpapier op de bakplaat. 20 minuten in de oven en klaar! Ze blijven een beetje zacht. Heerlijk.
Kokos-choco-mueslireep (circa 7 stuks)
Oké, de chocolade is niet heul verantwoord, maar dit kan wat mij betreft prima!
Dit heb je nodig:
- 130 gram havervlokken
- 60 gram gemengde, ongebrande, ongezouten noten en zaden (lijnzaad, zonnebloempitten, sesamzaad, chiazaad) en twee eetlepels geraspte kokos
- 75 gram ontpitte dadels
- 2 theelepels geraspte citroenschil
- 1 eetlepel kaneel
- 70 gram honing
- 2 eetlepels water
- 2 eetlepels olie
Zo maak je ze:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Doe de haver, noten, zaden, dadels, citroenschil en kaneel in een blender of hakmachine en hak tot een grove substantie.
Verwarm de honing in een pannetje en meng deze met de olie en het water. Roer door en voeg het havermengsel toe. Roer verder tot er een kleverige massa ontstaat.
Bekleed een klein bakblik of een kleine ovenschaal met bakpapier en verdeel je mueslimassa erover. Smeer het vervolgens egaal, tot 1cm dikte, uit.
Bak ongeveer 25 tot 30 minuten in de oven en voorkom dat het te bruin wordt. Wellicht zijn de repen eerst nog wat zacht, maar ze worden harder wanneer ze zijn afgekoeld.
Haal uit de oven en maak een inkeping op de plek waar je de reep straks, zodra het is afgekoeld, wilt breken. Tot slot doop je de uiteinden nog even in wat gesmolten pure chocolade. Mmmm!
En daar zijn ze weer, bananen! Onmisbaar in dit heerlijke glutenvrije, lactosevrije en suikervrije
bananenbrood
Dit heb je nodig:
- 3 (rijpe) bananen
- 50 gram ontpitte dadels
- 3 eieren
- 100 gram amandelmeel
- 1 ½ theelepel bakpoeder
- Handje ongebrande noten
- Zout
Zo maak je de cake:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Meng de bananen met de dadels in een keukenmachine of met de staafmixer tot een glad beslag.
Klop in een andere kom de eieren luchtig op en voeg wat zout toe. Meng dit met het de bananenpuree.
Voeg het amandelmeel en bakpoeder toe aan het beslag en roer het goed door tot er een glad beslag ontstaat en als laatste roer je de noten er doorheen.
Giet het mengsel in een cakevorm en plaats het voor 45-50 minuten in de oven.
Check of je bananenbrood gaar is door er een satéprikker in te prikken. Wanneer deze droogt blijft, dan is je brood klaar!
En deze muffins zijn inmiddels al een regelrechte klassieker te noemen, hier thuis.
Meer gezonde recepten vind je hier:
Recept voor verantwoorde kokosmakronen
4x lekkere en gezonde ijsjes
0 reacties
Trackbacks/Pingbacks