Tip om zelf te maken met kinderen: rabarber-aardbeien jam.

Nu het nog kan, maken deze heerlijke jam! Er is weinig zo lekker als een geroosterde boterham met een lik goede boter en een smakelijke jam met de juiste zoetzuur balans.

Ik ben dol op rabarber, maar als enige vrucht in je jam is het wat aan de zure kant. Om er geen kilo suiker bij te hoeven gieten combineer ik rabarber het liefste met onze zomerkoninkjes!

Wat heb je nodig voor 4 weckpotjes vol;

  • bos rabarber (ongeveer 5 a 6 stengels)
  • 500 gram aardbeien
  • 2 eetlepels suiker (kan ook vanille suiker zijn!)
  • scheutje water

Zo maak je rabarber-aardbeien jam:

Zelf jam maken is echt heel erg makkelijk en kinderen kunnen goed helpen met fruit schoonmaken, roeren en proeven natuurlijk!

Was de rabarber goed, snij in stukken van 5 cm en trek tijdens het snijden eventuele draden eraf. Maak de aardbeitjes schoon en snij ze door de helft. Zet het fruit met een scheutje water op het vuur in een pan en laat het ongeveer 10 minuten lekker sudderen en pruttelen onder af en toe roeren. Je zult zien dat de aardbeien als eerste “kapot” gaan. Pas als de rabarber zacht en draderig wordt, is het tijd om goed op te letten. Druk met je pollepel de stukjes rabarber voorzichtig kapot en blijf roeren. Als het te dik wordt voeg een heel klein beetje water toe. Het mengsel wordt nog iets dikker als het afkoelt.

Op het moment dat bijna alle stukjes verdwenen zijn is het tijd om je (gesteriliseerde!*) weckpotjes helemaal af te vullen, te sluiten en omgekeerd af te laten koelen zodat ze goed vacuum trekken.

Ook heel lekker door de yoghurt, vanillevla, op je pannekoek…. en ga zo maar door!

Aan tafel!

* weckpotjes steriliseren; goed afwassen met afwasmiddel. Dan in de oven op een met bakpapier beklede bakplaat, 10 minuten op 150 graden. Daarna meteen vullen en omgekeerd af laten koelen. Indien geopend dan is de jam nog ongeveer 2 a 3 weken houdbaar

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results