Tips voor (DIY) gezond broodbeleg.

8 juli 2017

In mijn praktijk krijg ik vaak de vraag wat er aan keuze voor gezond broodbeleg is, eigenlijk. Meestal vertel ik dan eerst dat we eigenlijk helemaal geen twee broodmaaltijden per dag nodig hebben. Vaak wordt daar met verbazing, of toch in ieder geval verslagenheid, op gereageerd. We zijn hier in Nederland namelijk nogal aan onze bammetjes gehecht. Bovendien: brood, daar zit wat in! Toch?

Ja, er zit zeker iets in brood.

Gluten bijvoorbeeld. Helaas zijn het niet alleen mekkerende health-freaks die daar niet tegen kunnen. Inmiddels is namelijk gebleken dat een groot percentage van ons in meer of mindere mate overgevoelig is voor het spul. Gluten zijn, óók als je er niet allergisch voor bent, een zware aanslag op je darmwand. En dat is heel jammer voor je darmflora (niet onbelangrijk), de opname van voedingsstoffen (ook niet onbelangrijk) en je algehele welzijn (afijn, je snapt me wel). Behalve gluten bevat ons moderne brood (waarvoor de productie-eisen doorgaans ‘zo snel mogelijk’ en ‘zo goedkoop mogelijk’ zijn) allerlei toevoegingen die ook niet zo goed voor je zijn.

Vullen of voeden

Mocht dit nu allemaal niet zo’n indruk op je maken, omdat je brood gewoon heel erg lekker vindt, en omdat je nooit ergens last van hebt (al durf ik me best hardop af te vragen of je je zonder gluten niet nóg beter zou voelen), dan nog het volgende: er zitten niet zoveel zaken in brood waar je wél iets aan hebt. Dus als je het belangrijk vindt op een dag veel verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen, dan is het een prima idee die boterhammen wat vaker te laten staan en bijvoorbeeld voor een omelet met groenten of een grote, goed gevulde salade te kiezen.

Drie recepten voor verantwoorde tussendoortjes

Brood vult, maar voedt nauwelijks…

Ik zal nooit ontkennen dat een broodmaaltijd een feestje kan zijn. Het is namelijk gewoon erg lekker (niet onbelangrijk). En makkelijk. Ook mij lukt het lang niet elke avond om drie kakelverse groente/sushi/noten-lunchtrommeltjes of iets dergelijks voor op school voor te bereiden. Sterker nog, het is alweer een tijdje geleden dat me dat wél is gelukt…

Een cliënt vroeg me of ze haar kinderen dan écht niet ‘gewoon één keertje per dag brood mocht (mee)geven, want dat was toch al veel beter dan twee keer per dag?’ En ze kreeg het echt niet voor elkaar ’s ochtends uitgebreide lunchpakketten klaar te maken. En ’s avonds had ze daar écht geen zin in… Natuurlijk mag dat. Ik ben namelijk de moeilijkste niet. Bovendien vond ik haar relaas erg herkenbaar en zijn zij en ik waarschijnlijk niet de enigen met bovenstaande dilemma’s.

Goed brood(beleg)

Ik raad dan wel aan voor echt brood te kiezen. Van de bakker bijvoorbeeld. Met een normale, dus lange rijstijd. Of zuurdesembrood. Gemaakt van spelt. Of nog beter, glutenvrij. Pas wel op met de glutenvrije producten uit de supermarkt, want om die nog enigszins eetbaar te maken, worden er vaak ellendig veel toevoegingen in gestopt (in de meest gevallen sowieso suiker). Dus dan eet je geen gluten (hoera), maar wel andere troep (‘huh, maar glutenvrij is toch gezond?’). Blijf dus altijd de ingrediëntenlijsten checken! Dit brood, Yam, is heel oké. En nee, ik word niet gesponsord.

Beleg

Als we dan brood gaan eten, wat kan daar eigenlijk nog met goed fatsoen op? Ik loop zelf met een grote boog om de broodbeleg-afdeling in de supermarkt heen. Onvoorstelbaar hoe normaal we het zijn gaan vinden om elke dag dikke lagen suiker, kleur-, geur- en conserveringsmiddelen op ons eten te smeren. Dat is allemaal niets meer dan snoep. Wil je bewust omgaan met je gezondheid, dan eet je volgens mij niet dagelijks snoep. Waarom zou je het dan wel op je brood of op dat van je kinderen smeren?

Maar wat zijn de alternatieven?

Kaas? Hmm, ook daar is het één en ander op af te dingen (maar daar schrijf ik later nog wel eens wat over). Het bevat tenminste geen suiker. Pindakaas? Zeker, maar dan wel graag de biologische variant (die waar bovenop zo’n laagje olie drijft, dat bewijst namelijk dat er geen transvet in zit), zonder suiker. Vleeswaren? Ben ik geen voorstander van, want ook die staan stijf van de toevoegingen. Dan toch zelf de keuken maar weer even in… (en mocht je er het type voor zijn, dit leent zich ook voor de betere fröbelmomenten met je kinderen. Weet je gelijk dat ze het ook op zullen eten.

Wencke geniet zelf ook van haar homemade healthy jam

Wencke geniet zelf ook van haar homemade healthy jam

 

Simpele recepten

Sinds kort adviseer ik hier in Zwolle een nieuw kinderdagverblijf, ’t Werkel. Een geweldig concept, naar Scandinavisch model, waar de kinderen de hele dag in de modder wroeten en fikkies stoken en zo. Daar hoort natuurlijk ook puur en gezond eten bij, vandaar. Gisteren heb ik me eens flink uitgeleefd op verantwoord broodbeleg en met groot succes, al zeg ik het zelf. Hierbij de super simpele (niet onbelangrijk, althans in mijn geval) ideeën/recepten.

 

 

 

 

Zelf Jam maken (voor een grote pot)

doosje bevroren fruit naar keuze

3 eetlepels water

4 eetlepels chiazaad

Laat het fruit ontdooien (of niet, als je geen jam maar ijs wilt eten), water erbij en even blenderen. Vervolgens voeg je het chiazaad toe. Niet alleen heel gezond, het bindt ook water. De jam is namelijk wat dunner dan je gewend bent uit de supermarkt. Als je het toch wat zoeter wil, kun je nog wat honing of kokosbloesemsuiker toevoegen.

Choco-amandelpasta

150 gr. amandelen (je kunt natuurlijk ook voor andere noten kiezen)

3 eetlepels kokosolie

1 eetlepel rauwe cacaopoeder

scheutje ahornsiroop

Alle ingrediënten in de keukenmachine en blenderen. Voeg eventueel naar eigen smaak en inzicht ingrediënten toe.

Pesto

40 gr. verse basilicum

40 gr. Parmezaanse kaas

3 eetlepels geroosterde pijnboompitten

teentje knoflook

snufje zout

flinke scheut olijfolie

Alles blenderen en eventueel olijfolie toevoegen tot de pesto de door jou gewenste substantie heeft.

Zelfgemaakt gezond broodbeleg: heerlijk om in huis te hebben!

Zelfgemaakt gezond broodbeleg: heerlijk om in huis te hebben!

 

Hopelijk bevallen jou deze opties net zo goed als ons hier vanochtend tijdens ons ware ontbijtfestijn. Duik een uurtje je keuken in, zorg voor goed brood, lekkere roomboter, en smeren maar!

 

 

 

 

Vind je het leuk om regelmatig tips, weetjes, recepten en nog veel meer informatie van mij te lezen? Volg me op Facebook of check mijn website.

Lees meer tips en advies van Wencke:

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Een goed ontbijt zorgt voor de beste start die je je maar kunt wensen. - mamaschrijft - […] Lees ook: Tips voor (DIY) gezond broodbeleg […]
  2. Recept voor 'pompoenpizza'. Te lekker! - mamaschrijft - […] Tips voor (DIY) gezond broodbeleg […]
  3. Gezonde pannenkoeken met boekweit. - mamaschrijft - […] Lees ook: Tips voor (DIY) gezond broodbeleg […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leonie Lindeboom

Mijn naam is Leonie, welkom op mijn website! Ik ben (uiteraard) moeder van inmiddels 3 kindjes. De jongste is nog een baby. Wij wonen in het altijd bruisende Amsterdam. Ons leven is vaak druk en chaotisch, maar bovenal is het heerlijk. Met ons vijven genieten we van alles wat de stad ons te bieden heeft en dat is elke dag weer een feest én een uitdaging. Genoeg om over te schrijven dus. Dit schrijven doe ik overigens niet alleen, maar samen met een aantal andere mama bloggers die allemaal hun eigen visie op hun leven met kids hebben. Veel leesplezier! Ben je ondernemer en wil je je bedrijf presenteren aan de leukste mama’s van Nederland? Of wil je zelf graag bloggen? Stuur een mail of bel even: leonievoormamaschrijft@gmail.com | 06-42204869.

Mis niks! Mamaschrijft op social:

Ook leuk om te lezen

Excuses van een nachtmoeder.

Excuses van een nachtmoeder.

Joske had zich altijd heilig voorgenomen om haar kind nooit bij haar in bed te laten slapen. Maar nu ze zelf een slechte doorslaper heeft, wil ze excuses maken.