In mijn praktijk krijg ik vaak de vraag wat er aan keuze voor gezond broodbeleg is, eigenlijk. Meestal vertel ik dan eerst dat we eigenlijk helemaal geen twee broodmaaltijden per dag nodig hebben. Vaak wordt daar met verbazing, of toch in ieder geval verslagenheid, op gereageerd. We zijn hier in Nederland namelijk nogal aan onze bammetjes gehecht. Bovendien: brood, daar zit wat in! Toch?
Ja, er zit zeker iets in brood.
Gluten bijvoorbeeld. Helaas zijn het niet alleen mekkerende health-freaks die daar niet tegen kunnen. Inmiddels is namelijk gebleken dat een groot percentage van ons in meer of mindere mate overgevoelig is voor het spul. Gluten zijn, óók als je er niet allergisch voor bent, een zware aanslag op je darmwand. En dat is heel jammer voor je darmflora (niet onbelangrijk), de opname van voedingsstoffen (ook niet onbelangrijk) en je algehele welzijn (afijn, je snapt me wel). Behalve gluten bevat ons moderne brood (waarvoor de productie-eisen doorgaans ‘zo snel mogelijk’ en ‘zo goedkoop mogelijk’ zijn) allerlei toevoegingen die ook niet zo goed voor je zijn.
Vullen of voeden
Mocht dit nu allemaal niet zo’n indruk op je maken, omdat je brood gewoon heel erg lekker vindt, en omdat je nooit ergens last van hebt (al durf ik me best hardop af te vragen of je je zonder gluten niet nóg beter zou voelen), dan nog het volgende: er zitten niet zoveel zaken in brood waar je wél iets aan hebt. Dus als je het belangrijk vindt op een dag veel verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen, dan is het een prima idee die boterhammen wat vaker te laten staan en bijvoorbeeld voor een omelet met groenten of een grote, goed gevulde salade te kiezen.
Drie recepten voor verantwoorde tussendoortjes
Brood vult, maar voedt nauwelijks…
Ik zal nooit ontkennen dat een broodmaaltijd een feestje kan zijn. Het is namelijk gewoon erg lekker (niet onbelangrijk). En makkelijk. Ook mij lukt het lang niet elke avond om drie kakelverse groente/sushi/noten-lunchtrommeltjes of iets dergelijks voor op school voor te bereiden. Sterker nog, het is alweer een tijdje geleden dat me dat wél is gelukt…
Een cliënt vroeg me of ze haar kinderen dan écht niet ‘gewoon één keertje per dag brood mocht (mee)geven, want dat was toch al veel beter dan twee keer per dag?’ En ze kreeg het echt niet voor elkaar ’s ochtends uitgebreide lunchpakketten klaar te maken. En ’s avonds had ze daar écht geen zin in… Natuurlijk mag dat. Ik ben namelijk de moeilijkste niet. Bovendien vond ik haar relaas erg herkenbaar en zijn zij en ik waarschijnlijk niet de enigen met bovenstaande dilemma’s.
Goed brood(beleg)
Ik raad dan wel aan voor echt brood te kiezen. Van de bakker bijvoorbeeld. Met een normale, dus lange rijstijd. Of zuurdesembrood. Gemaakt van spelt. Of nog beter, glutenvrij. Pas wel op met de glutenvrije producten uit de supermarkt, want om die nog enigszins eetbaar te maken, worden er vaak ellendig veel toevoegingen in gestopt (in de meest gevallen sowieso suiker). Dus dan eet je geen gluten (hoera), maar wel andere troep (‘huh, maar glutenvrij is toch gezond?’). Blijf dus altijd de ingrediëntenlijsten checken! Dit brood, Yam, is heel oké. En nee, ik word niet gesponsord.
Beleg
Als we dan brood gaan eten, wat kan daar eigenlijk nog met goed fatsoen op? Ik loop zelf met een grote boog om de broodbeleg-afdeling in de supermarkt heen. Onvoorstelbaar hoe normaal we het zijn gaan vinden om elke dag dikke lagen suiker, kleur-, geur- en conserveringsmiddelen op ons eten te smeren. Dat is allemaal niets meer dan snoep. Wil je bewust omgaan met je gezondheid, dan eet je volgens mij niet dagelijks snoep. Waarom zou je het dan wel op je brood of op dat van je kinderen smeren?
Maar wat zijn de alternatieven?
Kaas? Hmm, ook daar is het één en ander op af te dingen (maar daar schrijf ik later nog wel eens wat over). Het bevat tenminste geen suiker. Pindakaas? Zeker, maar dan wel graag de biologische variant (die waar bovenop zo’n laagje olie drijft, dat bewijst namelijk dat er geen transvet in zit), zonder suiker. Vleeswaren? Ben ik geen voorstander van, want ook die staan stijf van de toevoegingen. Dan toch zelf de keuken maar weer even in… (en mocht je er het type voor zijn, dit leent zich ook voor de betere fröbelmomenten met je kinderen. Weet je gelijk dat ze het ook op zullen eten.
Simpele recepten
Sinds kort adviseer ik hier in Zwolle een nieuw kinderdagverblijf, ’t Werkel. Een geweldig concept, naar Scandinavisch model, waar de kinderen de hele dag in de modder wroeten en fikkies stoken en zo. Daar hoort natuurlijk ook puur en gezond eten bij, vandaar. Gisteren heb ik me eens flink uitgeleefd op verantwoord broodbeleg en met groot succes, al zeg ik het zelf. Hierbij de super simpele (niet onbelangrijk, althans in mijn geval) ideeën/recepten.
Zelf Jam maken (voor een grote pot)
doosje bevroren fruit naar keuze
3 eetlepels water
4 eetlepels chiazaad
Laat het fruit ontdooien (of niet, als je geen jam maar ijs wilt eten), water erbij en even blenderen. Vervolgens voeg je het chiazaad toe. Niet alleen heel gezond, het bindt ook water. De jam is namelijk wat dunner dan je gewend bent uit de supermarkt. Als je het toch wat zoeter wil, kun je nog wat honing of kokosbloesemsuiker toevoegen.
Choco-amandelpasta
150 gr. amandelen (je kunt natuurlijk ook voor andere noten kiezen)
3 eetlepels kokosolie
1 eetlepel rauwe cacaopoeder
scheutje ahornsiroop
Alle ingrediënten in de keukenmachine en blenderen. Voeg eventueel naar eigen smaak en inzicht ingrediënten toe.
Pesto
40 gr. verse basilicum
40 gr. Parmezaanse kaas
3 eetlepels geroosterde pijnboompitten
teentje knoflook
snufje zout
flinke scheut olijfolie
Alles blenderen en eventueel olijfolie toevoegen tot de pesto de door jou gewenste substantie heeft.
Hopelijk bevallen jou deze opties net zo goed als ons hier vanochtend tijdens ons ware ontbijtfestijn. Duik een uurtje je keuken in, zorg voor goed brood, lekkere roomboter, en smeren maar!
Vind je het leuk om regelmatig tips, weetjes, recepten en nog veel meer informatie van mij te lezen? Volg me op Facebook of check mijn website.
Lees meer tips en advies van Wencke:
0 reacties
Trackbacks/Pingbacks