36 weken zwanger + ribbenpijn.

Vandaag is het wisseldag en ben ik 36 weken zwanger. Het begint op te schieten! En dat voel ik ook.

Vandaag is het wisseldag en ben ik 36 weken zwanger.

De afgelopen maanden gingen rustig voorbij. Ik heb weinig te klagen gehad tot nu toe, buitenom wat onnodige onrust rondom de baby. Ik durf zelfs te zeggen dat ik me beter voel tijdens deze zwangerschap dan tijdens de vorige zwangerschap van Izzie. Destijds had ik veel last van hoofdpijn, en had ik sneller last van mijn bekken. Terwijl ik bij Raf nog flink sportte tot 7 a 8 maanden zwangerschap. Ook al voel ik me nu nog fit, dat sporten lukt me niet niet meer. Ik geloof dat dat de consequentie is van vaker zwanger zijn. Maar toch voel ik me tijdens deze derde zwangerschap best goed, en fit.

Groter wordende buik

Het enige waar ik nu echt wel last van begin te krijgen is dat die buik steeds groter wordt. En dan vooral met slapen begint dat nu echt een dingetje te worden. Afgelopen weekend gingen we heel dapper mijn ouders bezoeken op een camping in het Zuiden waar ik sliep in een stacaravan op een heel smal en hard bedje. Wat een marteling. Ik heb de hele nacht werkelijk geen oog dicht gedaan, omdat omdraaien bijna niet ging en omdat harde bedden nou eenmaal niet zo fijn zijn als je 36 weken zwanger bent.

36 weken zwanger, auw, ribbenpijn!

Ik had voornamelijk last van mijn ribben aan de rechterkant. Waarschijnlijk komt de baarmoeder nu zo hoog dat hij tegen mijn ribbenkast aan drukt. Wat mij dus vooral pijn geeft tijdens het slapen, maar ook als ik teveel zit of veel moet bukken (denk aan: mijn schoenen aan trekken, en schoenen van de kids aandoen).

Wat kan je doen aan ribbenpijn?

Het is zelfs zo vervelend dat ik er ook afgelopen nacht in mijn eigen bed weer last van had. En overdag steeds een beurs gevoel heb. Daarom zocht ik wat tips om te pijn te verzachten. Misschien lees jij dit, ben je ook zwanger en ervaar je ook die ribbenpijn… wellicht heb je wat aan de tips. Of misschien heb jij tips voor mij? Ok, hier komen ze.

Ribbenpijn, wat kan je zelf doen

Volgens mijn onderzoek kunnen deze tips verlichting geven:

  1. Ondersteun jezelf met kussens als je ligt, dat biedt steun. Door met zoveel mogelijk kussens te werken kun je misschien een positie vinden waarin je de pijn het minste voelt. Ik probeer dat zelf al te doen, maar vind het vaak zo’n gedoe met al die kussen omrollen. Voel me net een walrus!
  2. Als je zit, zit dan echt rechtop, til je borstbeen op en laat je schouderbladen ‘in je kontzakken glijden’. Als je rechtop zit dan creëer je ruimte tussen je baarmoeder en je ribben.
  3. Loop regelmatig een stukje. Vermijd te lang stilzitten; sta geregeld op en maak een klein ommetje.
  4. Gebruik warmte of kou – whatever works best – een hittepit die je in de magnetron opwarmt bijvoorbeeld, kan wonderen verrichten. Door met warmte en kou te spelen kun je de meeste pijntjes wel verlichten.
  5. Neem een warme douche (en blijf daarbij goed rechtop!)
  6. Ga zwemmen; je strekt je lijf terwijl het ondersteund wordt door het water. Zwemmen is fijn tijdens de zwangerschap. Vooral als je al aardig wat gewicht moet meedragen. In het water wordt je namelijk ondersteund en kun je je lekker uitstrekken.
  7. Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk door ruim zittende kleding te dragen.
  8. Think tall. Maak je lijf lang! Rek jezelf regelmatig uit.

De meeste van bovenstaande punten doe ik al wel, mocht dit over enkele dagen geen resultaat hebben dan denk ik dat ik de verloskundige maar eens voor advies ga vragen. Ik lees van alles over osteopaten die kunnen helpen. En volgens mij is het enige echte remedie om gewoon te bevallen. Nog even doorbikkelen dus, zeg ik tegen mezelf en tegen mijn mede-ribbenpijn-zwangere-moeders!

36 weken zwanger

36 weken zwanger.

 

Foto’s: Yvette Moeskops fotografie

Ben jij ook 36 weken zwanger en ervaar jij ook ribbenpijn? Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen!

Lees ook:

Zwangerschapsdementie: hormonen zijn de baas!

28 weken zwanger. Het derde trimester.

Zwanger en de uitslag van de NIPT test.
36 weken zwanger + ribbenpijn.

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results