Afvallen? Weet eerst waarom je te zwaar bent.

20 maart 2017

Minder eten, meer bewegen = afvallen

‘Ik weet zeker dat ik gezond eet!’, hoor ik wel eens iemand gefrustreerd uitroepen. Begrijpelijk, want hoe irritant is het als je je ten doel hebt gesteld een paar kilo (of meer) kwijt te raken, je jezelf al een tijdje strenge regels oplegt, en vervolgens maar weinig actie ziet op de weegschaal?

Toch ben ik als health coach direct op m’n hoede bij een dergelijke uitspraak. Ten eerste omdat iemand meestal helemaal niet ‘zéker’ weet dat ze gezond eet. Dat verschilt namelijk voor iedereen. Bovendien, als jij de één of andere voedselintolerantie hebt, kunnen voedingsmiddelen die voor een ander prima zijn, jou heel goed van gewichtsverlies afhouden (en andere vervelende klachten veroorzaken). Ook kan het zo zijn dat je lichaam voorheen prima om kon gaan met bijvoorbeeld gluten, of zuivel, maar dat dat met het verstrijken van de jaren aanzienlijk minder is geworden.

Door de tegenwoordige ‘overload’ aan gluten/zuivel/kunstmatig spul, gebeurt het heel regelmatig dat mensen op latere leeftijd (wat niet ‘op late leeftijd’ betekent!) alsnog een intolerantie ontwikkelen.

Ten tweede hou ik niet zo van strenge regels omtrent afvallen. Als iemand mij vertelt aan welk streng dieet ze zich op dat moment houdt, probeer ik haar dat meestal zo snel mogelijk uit haar hoofd te praten. Want niet alleen zijn de zogenaamde crash-diëten heel erg slecht voor je lijf (en dus voor jou als holistisch geval), ook leiden ze in bijna 100% van de gevallen tot een faalervaring. Niet zo best voor de motivatie…

Strafexercitie

Ik zie soms dat dergelijke diëten als strafexercitie tegen het eigen lichaam worden gebruikt. Ze hebben namelijk niet veel te maken met goed zijn voor jezelf, met liefde en respect voor je lichaam. Zou je écht goed voor jezelf willen zorgen, dan bekijk je óók je te zware, of door andere kwaaltjes geplaagde lijf, met mededogen. Dan voed je het -meestal- met wat het nodig heeft, en laat je -meestal- achterwege waar het slechter van wordt.

Daarom is dit altijd mijn allereerste richtlijn voor iemands voedingspatroon: voeg zoveel mogelijk voedingsstoffen toe (eventueel nadat je voedselintoleranties hebt uitgesloten), en mijd zoveel mogelijk toxische stoffen. Klinkt simpel, is het lang niet altijd, maar het is in ieder geval een goed begin om hier bewust op te gaan letten.

Lees ook: Afvallen? Doe niet aan calorieën tellen.

Waarom zijn we zwaarder dan vroeger?

Het moge duidelijk zijn dat obesitas tegenwoordig een ernstig probleem is, met verstrekkende gevolgen voor onszelf, ons nageslacht en de maatschappij als geheel. Eerder geloofden ook de experts heilig in de mantra ‘te veel calorieën nuttigen, in combinatie met te weinig lichaamsbeweging, leidt tot overgewicht’. Dit is een hardnekkige…

Natuurlijk spelen je voeding en beweging een belangrijke rol in de handhaving van gezondheid en een gezond gewicht, maar inmiddels weten we dat dat niet het hele verhaal is. Uit een onderzoek van York University in Toronto kwam onlangs naar voren dat het tegenwoordig wel eens lastiger zou kunnen zijn op gewicht te blijven dan vroeger, al zouden we precies hetzelfde eten en evenveel bewegen. Dit suggereert, zoals al vaker geopperd was, dat andere factoren dan voeding en levensstijl een rol spelen in ons toenemende BMI.

Factoren in gewichtstoename

Er moet nog veel meer onderzoek gedaan worden naar de precieze redenen, maar er beginnen wel steeds meer vingers in de richting van een aantal factoren te wijzen. Veel wetenschappelijke onderzoeken zijn lastig te interpreteren, en doorgaans richten ze zich op zo’n miniem deel van een probleem dat het lastig is er een houtsnijdende conclusies op te baseren. Maar de volgende factoren komen inmiddels op heel veel lijstjes voor:

1. Blootstelling aan toxische stoffen

Ik kan me niet eens meer voorstellen dat ik vroeger regelmatig hele nachten doorbracht in kroegen waar de rook continu zwaar en blauw en rauw door mijn longen ragde. Maar vergis je niet, ook nu worden we nog dagelijks blootgesteld aan grote hoeveelheden toxische stoffen, uit bijvoorbeeld shampoo, deodorant, meubels, voedseladditieven, verpakkingsmateriaal, schoonmaakmiddelen en het verkeer. Van sommige van deze stoffen is inmiddels aangetoond dat ze onze hormoonhuishouding verstoren. En juist je hormonen zijn zo belangrijk voor je stofwisseling, de opslag van vet, het stimuleren van spieropbouw en je algehele welzijn. Het maakt al een heel verschil als je glazen potten/flessen koopt, in plaats van blik of plastic, en je beauty-producten vervangt door natuurlijke varianten.

2. Veranderingen in onze darmflora

Nu is het over één kam scheren van onze darmflora’s nogal botte-bijlwerk, toch durf ik wel te verkondigen dat er de afgelopen decennia veranderingen zijn opgetreden in de westerse darmflora. We weten inmiddels dat de bacteriën in onze darmen een ontzettend grote rol spelen in onze algehele gezondheid, onze weerstand en ons gewicht. Er wordt zelfs geëxperimenteerd met poep-transplantaties, om op die manier de bacterie-stammen in darmen te beïnvloeden, met veelbelovende resultaten.

Onderzoeken naar allerlei aspecten van de darmflora zijn nog in volle gang, maar het lijkt erop dat de enorme toename van bewerkte voedingsmiddelen en bijvoorbeeld kunstmatige zoetstoffen een negatieve invloed hebben. Ook is inmiddels bekend dat er een verband bestaat tussen de darmflora, obesitas en insuline-resistentie, dus misschien dat er met deze kennis in de toekomst een remedie tegen overgewicht ontwikkeld kan worden (dan zul je alsnog gezond moeten [gaan] leven, anders help je je darmflora direct weer om zeep). Deze relatief nieuwe inzichten zijn in ieder geval een goede aanleiding om probiotische voeding aan je eetpatroon toe te voegen. Blijf wel ver van die zogenaamd probiotische drankjes uit de blije tv-reclames, die doen helemaal niets voor je darmen (integendeel!).

3. Stress

Stress is een enorm onderschatte factor in gewichtstoename en moeite met afvallen. De vermoeidheidsklachten, burn-outs en depressies vliegen ons om de oren, waaruit we zouden kunnen afleiden dat het niet best gesteld is met ons stress-management.

De relatie tussen stress en overgewicht ligt op het vlak van de hormonen, met name cortisol. Wanneer je langere tijd onder stress staat, blijft je cortisol hoog, wat ervoor zorgt dat je dikker wordt. In tijden van stress kan het zogenaamde ‘emo-eten’ ook een saboterende rol spelen.

4. Slaapgebrek

Er is een duidelijk verband tussen slaapgebrek en overgewicht. Ook is aangetoond dat we tegenwoordig (gemiddeld) minder slaap per nacht krijgen dan onze opa’s en oma’s.

Wat te doen?

Ik zou kunnen stellen dat jij minder calorieën tot je moet nemen en meer aan lichaamsbeweging moet doen dan je soortgenoten van drie decennia geleden. Gelukkig kun je dus ook op een andere manier de strijd tegen overgewicht aangaan:

  • Probeer toxische stoffen zo veel mogelijk te vermijden. Verdiep je eens in andere merken beauty- en schoonmaakproducten (er zijn er genoeg!).
  • Eet puur, onbewerkt en waar mogelijk biologisch.
  • Kies voor glazen potten en flessen.
  • Slaap 7 tot 8 uur per nacht.
  • Besteed bewust elke dag wat aandacht aan je stress-management. Sta stil bij je ademhaling, mediteer, ga naar yoga of lees een fijn boek.
  • Ondersteun je darmflora; beperk bewerkte voedingsmiddelen en zoetstoffen en verdiep je eens in goede probiotica-supplementen.

Kortom: er is geen simpele oplossing voor overgewicht. Met af en toe een rondje hardlopen en calorieën schrappen ben je er niet. Met kleine aanpassingen in voeding én levensstijl, stapsgewijs ingevoerd, kun je grote gezondheidswinst behalen en afvallen. Het is natuurlijk altijd van belang te bedenken dat ware gezondheid niet over een laag vetpercentage of een sixpack gaat. Het gaat erom dat de mentale, fysieke, hormonale, en stofwisselingssystemen met elkaar in harmonie zijn. Als je bovenstaande richtlijnen in gedachten houdt, zul je daar ongetwijfeld de vruchten van plukken.

Vind je het leuk om regelmatig interessante tips, weetjes, recepten en nog veel meer informatie van mij te lezen? Volg me op Facebook of via mijn website.

Lees ook:

Suiker: afkicken is moeilijk, maar haalbaar
Afvallen na je zwangerschap
Gezondheid voor je hele gezin: een mooie uitdaging

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Afvallen na je zwangerschap. - mamaschrijft - […] Afvallen? Weet dan in elk geval waarom je te zwaar bent. […]
  2. In één week van tempel naar gifbelt. - mamaschrijft - […] Lees ook: Afvallen? Weet dan in elk geval waarom je te zwaar bent […]
  3. Sporten. Gewoon gaan is de beste optie - mamaschrijft - […] Lees ook: Afvallen? Weet dan wel waarom je te zwaar bent. […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leonie Lindeboom

Mijn naam is Leonie, welkom op mijn website! Ik ben (uiteraard) moeder van inmiddels 3 kindjes. De jongste is nog een baby. Wij wonen in het altijd bruisende Amsterdam. Ons leven is vaak druk en chaotisch, maar bovenal is het heerlijk. Met ons vijven genieten we van alles wat de stad ons te bieden heeft en dat is elke dag weer een feest én een uitdaging. Genoeg om over te schrijven dus. Dit schrijven doe ik overigens niet alleen, maar samen met een aantal andere mama bloggers die allemaal hun eigen visie op hun leven met kids hebben. Veel leesplezier! Ben je ondernemer en wil je je bedrijf presenteren aan de leukste mama’s van Nederland? Of wil je zelf graag bloggen? Stuur een mail of bel even: leonievoormamaschrijft@gmail.com | 06-42204869.

Mis niks! Mamaschrijft op social:

Ook leuk om te lezen

Excuses van een nachtmoeder.

Excuses van een nachtmoeder.

Joske had zich altijd heilig voorgenomen om haar kind nooit bij haar in bed te laten slapen. Maar nu ze zelf een slechte doorslaper heeft, wil ze excuses maken.