Appelazijn: een bijzonder reinigend drankje

22 februari 2016

Appelazijn. Niet als dressing, maar als reinigend drankje

Ik ben dol op van die drankjes en zalfjes en dingetjes die heel gezond voor je (schijnen) te zijn en waarvan je het niet verwacht. Een citroen uitgeperst in warm water, vaseline op elke droge plek waar dan ook op je lichaam, antigriep drankjes met honing en citroen, een scrub van suiker enzovoort. Nu kreeg ik vorige week de tip van een vriendin om Appelazijn te gaan drinken. Op mijn vraag waar het dan goed voor was, antwoordde ze: ‘Check het zelf maar eens, de waslijst is te lang om zo maar even op te noemen.” Kedeng, die waslijst checken stond meteen met stip op 1 van mijn Things To Do-lijst.

Zeg maar dag tegen rottingsbacteriën

Eenmaal thuis dook ik direct achter de computer en ja hoor, appelazijn (per fles nog geen drie euro) kan allerlei kwalen helpen voorkomen: reumatische klachten, schilferige hoofdhuid, huidproblemen zoals acne (je kunt je gezicht ermee reinigen), kalknagels, hoge bloeddruk, vermoeidheid en broze nagels. En het geeft je spijsvertering een opdonder, mocht die niet helemaal goed werken. Daarnaast is het vloeibare goedje ook nog eens rijk aan vitaminen en mineralen (kalium, calcium, fosfor en natrium) en arm aan natuurlijke suikers. En de antiseptische werking van appelazijn mag ook niet vergeten worden: doordat de zuurgraad in je lichaam wordt verhoogd, worden rottingsbacteriën in je ingewanden vernietigd. Hierdoor stinkt ontlasting minder en ruikt je adem frisser.

Verschrikkelijk vies

Ik drink nu dagelijks twee glazen koud water (een een half uur voor het ontbijt en de ander een half uur voor het avondeten) met daarin twee eetlepels appelazijn. Eerlijk is eerlijk: ik vind het verschrikkelijk vies. Maar dan zie ik in gedachten die waslijst met pluspunten weer voor me en voor ik het weet is dat glas leeg. En net keek ik heel even kritisch in de spiegel en ik moet zeggen: mijn huid ziet er best stralend uit. Zou het? …. Of ligt dat gewoon aan het feit dat ik al een jaar trouw vitamine A-zuur smeer?

Heb je ook ervaring met appelazijn? Ik ben benieuwd! En mocht je nog meer huis-tuin-en keukenmiddeltjes kennen die bijdragen aan de gezondheid: leuk om te lezen!

 

4 Reacties

 1. Wencke

  Zoon Thije en ikzelf hebben nogal vaak de hik, extreem irritant is dat. Sinds kort ontdekt: klein slokje appelazijn (puur, dat wel…) en het is écht over!

  Antwoord
  • Heidi

   Hier wordt ook wel eens lange tijd achter elkaar gehikt, vervelend! We gaan jouw tip zeker opvolgen!

   Antwoord
 2. saskia

  He Heidi, goed om te horen dat een simpel drankje zoveel effect heeft… Maar nu reageert toch de bioloog in mij 😉 .want ik wil het deel over de zuurgraad verhogen even nuanceren… met deze uitleg: Als iets zuurder wordt gaat de zuurgraad omlaag en het effect van 2 eetlepels op de zuurgraad is nihil..(dat zou ook niet goed zijn doordat de pg in je maag ook 2 is en dus heeeeel zuur) je bloed heeft een bufferwerking om te grote verschillen in zuurgraad op te vangen. Teveel verschillen in zuurgraad is nl niet goed voor je cellen. Maar wellicht zitten er wel andere gezondheidsaspecten aan, ik ben nl geen azijnspecialist ;).

  Antwoord
  • Heidi

   Alleen maar goed, Sas, een kritische bioloog die over mijn schouder meekijkt! 🙂

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leonie Lindeboom

Mijn naam is Leonie, welkom op mijn website! Ik ben (uiteraard) moeder van inmiddels 3 kindjes. De jongste is nog een baby. Wij wonen in het altijd bruisende Amsterdam. Ons leven is vaak druk en chaotisch, maar bovenal is het heerlijk. Met ons vijven genieten we van alles wat de stad ons te bieden heeft en dat is elke dag weer een feest én een uitdaging. Genoeg om over te schrijven dus. Dit schrijven doe ik overigens niet alleen, maar samen met een aantal andere mama bloggers die allemaal hun eigen visie op hun leven met kids hebben. Veel leesplezier! Ben je ondernemer en wil je je bedrijf presenteren aan de leukste mama’s van Nederland? Of wil je zelf graag bloggen? Stuur een mail of bel even: leonievoormamaschrijft@gmail.com | 06-42204869.

Mis niks! Mamaschrijft op social:

Ook leuk om te lezen

Excuses van een nachtmoeder.

Excuses van een nachtmoeder.

Joske had zich altijd heilig voorgenomen om haar kind nooit bij haar in bed te laten slapen. Maar nu ze zelf een slechte doorslaper heeft, wil ze excuses maken.