Dierenvriendjes; mindfulness voor kinderen.

Naast dat mindfulness voor kinderen alleen een hele mooie basis is om uit disfunctionele patronen te blijven, zorgt het 'samen' aspect voor meer commitment en een dieperliggend begrip voor elkaar.

Als drukke moeder van 3 zonen vind ik het best lastig om constructief en rustig met het hoge testosteron gehalte in ons huis om te gaan. Ik heb een onstuimige tweeling van 8 jaar en die schieten letterlijk alle kanten op. Soms escaleer ik heerlijk mee en aandacht helpt ons dan om weer terug te komen. Uiteraard lukt dat niet altijd, dus een aandachtstraining voor ouder en kind is ons op het lijf geschreven.

Mindfulness voor kids bij bbb 

Bij bbb health boutique (een Holistic gym voor vrouwen) organiseren we sinds kort de mindfulnesstraining de dierenvriendjes. Een speelse aandachtstraining voor kinderen waar je als ouder ook bij betrokken wordt om meer liefdevolle aandacht te ontwikkelen en gedrag gaat herkennen. Afgelopen maand heb ik de vier weekse mindfulnesstraining ‘de dierenvriendjes’ gevolgd samen met mijn zoontje van 8 jaar. En dat was zo fijn!

Gouden snippers

De training wordt gegeven door Kim een open en spontane mindfulnesstraining met veel ervaring met kids. Ze start de training met een voorstelrondje. Naast haar staat een grote pot met water met goudsnippers. ‘Wat is dat?’ Vraagt mijn zoontje nieuwsgierig. Kim schudt met de pot. ‘Kijk’, zegt ze, ‘zo is het ook wel eens in ons hoofd’. Dan gaan alle gedachtes door elkaar, en dan voelen we ons heel onrustig. ‘Wie kent dat gevoel?’ Iedereen eigenlijk, alle mama’s en alle kids. Dat schept een band.

Soms ben je Bobby en soms ben je Pim 

Aan de hand van 8 dieren komen verschillende gedragstypes voorbij. Bobby de aap is druk en gezellig, Pim het schildpadje relaxed en vind alles prima. Yasmijn het konijn is luistervaardig en verlegen. We hebben alle diertjes in ons en ze zijn allemaal goed. Soms ben je wat meer een aapje en soms wat meer een schildpadje. In de training leren kinderen hun gedrag opmerken en benoemen, zodat hun zelfbewustzijn groeit. Opmerkzaam zijn helpt hun in het hier en nu te zijn en niet te escaleren.

Aandacht en liefde zijn de basis 

Ik geloof echt dat liefdevolle aandacht voor het nu en voor elkaar de basis is voor alles. Door kinderen te leren wat aandacht is, leren ze ook de aandacht te sturen. ‘Waar is je aandacht nu’? ‘Waar is mijn aandacht nu’? Simpele vragen om weer tot elkaar te komen. Naast dat mindfulness alleen al een hele mooie basis is om uit disfunctionele patronen te blijven, heeft het ‘samen’ aspect een hele krachtige werking.

Want door samen met je kind naar een training te gaan ontstaat er meer commitment en een dieperliggend begrip voor elkaar.

Mijn zoontje vond het fantastisch leuk, sowieso het alleen met mij op pad gaan is al feest voor hem. We hebben samen al een paar keer gemediteerd, hij begeleidt dan de ademhalingen en dat is zo super schattig. Het is speels opgezet, zodat het leuk is om te doen en absoluut niet ‘therapeutisch’. Het voelt niet alsof je een probleem hebt, maar als samen iets leuks doen. Als je lid bent bij bbb dan kan je ook nog lekker sporten tijdens de training. Want de kids zijn de eerste 45 min samen en dan sluiten de moeders het laatste kwartiertje aan. In september ga ik met mijn andere zoontje, ik ben benieuwd of het weer zo’n succes is.

Nieuwsgierig? 

Check de agenda voor de eerstvolgende trainingen bij jou in de buurt. De training kost 75 euro voor 4 bijeenkomsten van 1 uur.

Lees ook:

Mindfulness voor mama.

Moeder van nu, aandacht voor nu?

Van afgescheidenheid naar verbondenheid tijdens yoga

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results