Duurzaam leven met kinderen. Hoe dan?

Hoe ouder ik zelf word en naar mate mijn gezin steeds groter wordt, hoe bewuster ik bezig ben met het milieu en duurzaam leven.

Dat was ik altijd al wel een beetje, maar sinds de kinderen er zijn wordt dat allemaal ineens nog belangrijker, want ik wil dat zij opgroeien in een mooie en schone wereld. En IK voel me daar mede verantwoordelijk voor. Wat het moederschap wel niet met je doet! Daarom probeer ik steeds vaker duurzame keuzes te maken. En dat is best wel lastig als gezin van vijf leden en tussen alle dagelijkse drukte door. Maar er zijn wel drie dingen waar wij in hebben besloten om duurzame(re) keuzes te maken. Hier komen ze!

Duurzame(re) keuzes

  1. Voeding

Afgelopen maand, na het kijken van de documentaire What The Health, hebben wij besloten om zwaar te minderen met vlees. Buitenom het feit dat zoveel dierenleed gewoon echt niet nodig is, is vlees eten ook erg belastend voor het milieu. Eén biefstuk kost bijvoorbeeld al zo’n 3000 liter water. Say what!? Maar uit die documentaire blijkt ook dat vlees eten zorgt voor heel veel ziektes. En dat vooral het eten van rood en bewerkt vlees (zoals salami) sterk het risico op kanker verhoogd. Er zijn ook allerlei tegengeluiden geweest op deze docu maar ik geloof echt wel dat er een kern van waarheid in zit. Ook hoop ik dat minder vlees eten een positief resultaat gaat hebben op het eczeem van mijn dochter.

  1. Kleren en speelgoed

Ok, ik geef het toe.. dit is ook een lastige. Het liefste zou ik alleen maar kleding en speelgoed kopen dat milieuvriendelijk geproduceerd is en onder goede arbeidsomstandigheden gemaakt wordt. Dat betekent onder andere dat er geen kinderarbeid aan te pas komt. In principe vallen er daardoor best veel leuke en betaalbare merken af. Maar er zijn gelukkig ook steeds meer (kleding)merken die werken met bio-katoen of andere vriendelijke materialen. In het geval van damesmode is Peter Hahn een goed voorbeeldZij hebben een milieubewuste kledinglijn die vrij is van chemicaliën, verfstoffen die zware metalen bevatten en chemische reinigingsmiddelen. Hierdoor ontbreken ook die stoffen die allergieën kunnen veroorzaken. Qua kinderkleding probeer ik steeds vaker bij wat kleinere ondernemers te kopen. Hetzelfde geldt voor speelgoed. Er zijn steeds meer partijen op de markt die rekening houden met het milieu. Bijvoorbeeld Green Toys. Green Toys is een leverancier van milieuvriendelijk en sociaal verantwoord speelgoed voor kinderen. Al het speelgoed wordt gemaakt van 100% gerecycled plastic melkcontainers. Geen BPA, phthalates of PVC; hierdoor wordt er bespaard op fossiele brandstoffen. Vermijd in elk goedkoop (plastic) spul dat veelal geproduceerd wordt in lagelonenlanden en plastic speelgoed met chemische weekmakers erin.

3. Water- en energieverbruik

Elke dag gebruiken we per persoon gemiddeld zo’n 120 liter water. Het meeste van ons water wordt gebruikt voor wassen, schoonmaken en het doortrekken van ons toilet. Maar door wat slimme trucjes kunnen we hier toch een beetje op letten. Zo is bijvoorbeeld afwassen zuiniger dan een vaatwasser laten draaien. Ik probeer daarom om kopjes en bekers niet meteen na gebruik in de vaatwasser te zetten, maar af te wassen en dan weer te gebruiken. Bij het tanden poetsen laten we de kraan niet lopen en vaak laat ik de kids tegelijkertijd douchen en/of in bad gaan. Het helpt natuurlijk ook om zuinige apparatuur te hebben, zoals een vaatwasser en wasmachine met een A-label. Heb je een hele oude wasmachine en sta je voor een reparatie, kies dan voor een nieuwe. Oude apparaten verbruiken tegenwoordig de helft meer dan de nieuwe.

Zoals gezegd, het is niet altijd even gemakkelijk om duurzamer te leven, maar er zijn wel wat slimme maniertjes om dit te doen en alle beetjes helpen natuurlijk! Ik voel het als mijn plicht om mijn steentje aan de wereld bij te dragen zodat mijn kinderen ook nog heel veel jaren plezier beleven aan moeder aarde! Hoe ga jij om met duurzaamheid in je gezin?

Lees ook:

Over zelfstandige kinderen en moederangst.

Tien dingen die ik anders doe bij mijn derde kind

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results