Eczeem bij je kind. De oorzaak vinden is een lange weg.

3 maart 2016

In mijn vorige blog vertelde ik dat ik erachter kwam dat Izzie atopisch ofwel constitutioneel eczeem heeft en wat ik hieraan heb gedaan. In dit blog deel ik het verdere verloop.

Toen Izzie vijf maanden oud was zat het eczeem er nog en waren met name de nachten echt hopeloos. Gemiddeld genomen werd ze drie keer per nacht wakker, soms wel een uur lang. Dan gaven we haar soms wat melk in haar bed om haar gerust te stellen. Soms hielp dat, soms niet. Ze sliep regelmatig tussen ons in en we liepen vele rondjes om het bed om haar te sussen. Inmiddels mocht ze ook vast voedsel eten, maar ik was huiverig: stel dat ze ergens allergisch voor was en haar klachten nog erger zouden worden? Ik praatte veel met moeders die ook kinderen met eczeem hadden en googlede me suf. Via een buurvrouw kreeg ik de tip om naar een dermatoloog te gaan in het OLVG. Ik kon binnen enkele weken terecht, maar zij gaf aan me niet goed te kunnen helpen, omdat ik zei dat Izzie minder eczeem kreeg na het geven van geen melk en ik advies wilde over voeding. GREAT! Ze schreef wel een recept voor waar ik blij mee was, koelzalf zonder rozenolie. Een veel fijnere zalf dan de vaseline cetomacrogol crème en makkelijk te smeren. Zalven schijnen trouwens beter te zijn dan crèmes bij de behandeling van eczeem. De dermatoloog gaf aan dat ik beter naar de kinderarts kon gaan voor advies. Achteraf gezien vreemd dat ik daar nog niet eerder had aangeklopt. Dus weer een aantal weken voorbij en op naar het volgende kastje aan de muur: de kinderarts in het OLVG. Ze was inmiddels 6,5 maanden oud en had nog steeds jeuk, ook krabde ze veel aan haar nekje. Stress, zoals honger en vermoeidheid in het leven van een baby, deed haar ook niet goed. Daar kreeg ze veel jeuk van. En soms kreeg ze van bepaald eten ook rode vlekken met witte bultjes. Later leerde ik dat dit galbulten zijn, jawel: een allergische reactie op iets.

Bezoek bij de kinderarts

Eenmaal bij de kinderarts vertelde ik het hele verhaal, inclusief ervaring bij de mesoloog en de korrels en crèmes die ik haar geef. Maar hij gaf meteen aan dat ik toch aan de gang moest met de hydrocortison hormoonzalf. Haar huid moest rustig worden, en de jeuk moest worden weggesmeerd. Jeuk is niet goed voor een kind en slapeloze nachten al helemaal niet. Goed, daar kon ik me ook in vinden dus ben toch begonnen met (minimaal) smeren. En dat werkte, ze had minder rode en droge plekken en minder jeuk. Ook stelde de kinderarts een allergietest voor om te kijken of Izzie allergische afweerstoffen, antilichamen (IgE), heeft tegen inhalatie- of voedselallergenen. Dit zou gedaan worden via een bloedtest, of wel IgE-test. Een positieve testuitslag wil zeggen dat er IgE in het bloed is aangetoond. Dit betekent dat er sprake is van een allergische aanleg. De hoogte van de testuitslag zegt niets over de ernst van de klachten. Het kan zijn dat er uit de bloedtest komt dat ze allergische afweerstoffen heeft, maar dat ze dat niet merkt wanneer ze ermee in aanraking komt. Het omgekeerde is zelden het geval; zijn de testen negatief, dan wordt het onwaarschijnlijk dat je reageert met klachten wanneer je in aanraking komt met het allergeen. Het bloedprikken zelf vond ik overigens een nare ervaring, want ze moesten maar liefst vier buisjes bloed halen uit dat kleine babyvingertje (ze was toen circa zeven maanden). Maar goed, het moest gebeuren. De uitslag kwam pas twee weken later en daaruit bleek dat ze inderdaad wel allergische afweerstoffen had voor melk, maar ook voor pinda, hazelnoot, ei en huisstofmijt. Daar was ik niet verbaasd over, want mijn man heeft dat ook allemaal.

Lees ook: Eczeem. Wat helpt en wat helpt niet?

Dubbelblinde provocatietest

Op mijn verzoek hebben we met de kinderarts besloten om melk als eerste verder te onderzoeken middels een provocatietest. Een hele ochtend moesten we aanwezig zijn in het ziekenhuis en Izzie kreeg van een paar druppeltjes melk uiteindelijk een hele fles, opgebouwd in ca 4 uur tijd. En dit deden we twee weken later weer, zonder dat we wisten op welke dag ze daadwerkelijk melk kreeg en op welke dag ze een placebo van melk kreeg: een dubbelblinde provocatietest noemen ze dat. Bizar genoeg reageerde ze er beide keren niet op. Ik was zo verbaasd. Ik ging er blind vanuit dat melk de boosdoener was. De conclusie van de kinderarts was dan ook dat ze allergische afweerstoffen in het bloed heeft voor melk, maar dat ze er niet op reageert wanneer ze het drinkt. En toch was ik niet helemaal gerust, want zodra ik haar wat lepels yoghurt gaf waarvan een beetje op haar gezicht terecht kwam, dan kreeg ze meteen rode vlekjes. En voor mijn gevoel werd de jeuk erger naarmate ik meer zuivel ging geven of producten met melk erin.

Vlak daarna, toen ze acht maanden was, aten wij een lekkerbekje waarbij ik een klein beetje van de witte vis binnenin aan haar gaf. Ze zat binnen no time helemaal onder de rode vlekken over haar hele gezicht en nek, en ze krabde als een gek. Geen idee wat het was, want voor vis had ze geen allergische afweerstoffen volgens het bloed. Ook had ze een keer een broodkorst in haar hand en daarmee wreef ze in haar nek. Overal witte galbulten en jeuk. Het duurde wel anderhalf uur voor het weggetrokken was. Hetzelfde geldt voor smeerkaas, daar krijgt ze enorm vlekken en jeuk van. Haar eczeem ontwikkelde zich langzaam maar zeker richting een allergie.

Toch maar die hormoonzalf…

Zo nu en dan smeerde ik de hormoonzalf, vooral op momenten dat het echt niet meer vol te houden was en dat ze vaak ’s nachts wakker was en ook overdag huilde. En ja, het is wel een wondermiddel want het hielp elke keer weer. Ook bleef ik de koelzalf smeren, om haar huid vet te houden. En zo hebben we een aantal maanden doorgesudderd. We hadden de klachten redelijk onder controle, al was het door de hormoonzalf waar ik nog steeds een dubbel gevoel bij had. Maar helemaal gerust was ik nog steeds niet. Het eczeem kwam en ging ook in vlagen. Dan weer een week heel erg, en dan weer een week rustig. Het eczeem moest toch ergens vandaan komen, door bepaalde voeding ze niet goed tegen kon. Want inmiddels ging ze ook steeds meer eten natuurlijk. En ik kon toch niet eeuwig hormoonzalf blijven smeren?!

Advies van een kinderdiëtiste

Toen Izzie tien maanden was kwam ik terecht bij een kinderdiëtiste in het OLVG. Zij was gespecialiseerd in voeding, allergieën en eczeem en met haar sprak ik vooral over voeding. Ik was huiverig voor het geven van ei en melk. De diëtiste kon me veel vertellen over eczeem en de relatie met voeding en zei me dat ik zuivel in kleine beetjes moest blijven geven, bijvoorbeeld af en toe een lepel yoghurt en af en toe een plakje kaas. Op deze manier zouden we een allergie kunnen voorkomen, door het niet helemaal weg te laten uit haar voedingspatroon. Bij kleine kindjes is de kans namelijk groot dat ze over eczeem of allergie heen groeien. Ook stelde ze voor om weer een nieuwe bloedtest te doen wanneer Izzie 1 jaar was, om te kijken of er zaken waren veranderd. Vorige week kreeg ik hiervan de uitslag. Melk kwam er nog steeds uit als positief (allergische afweerstoffen dus), al was het niet een al heel hoog percentage. Alle soorten noten kwamen positief eruit maar wel gelijk met de vorige test, en kippenei was een punt gestegen. Opvallend! Ei zit namelijk in heel veel producten, zoals in pasta. En ook al gaf ik haar geen pure ei, ze at toch wel een keer per week pasta. Zou dit de boosdoener dan zijn? De volgende stap staat nu te gebeuren: een nieuwe provocatietest, dit keer met ei. Ergens komende weken gaat dit plaatsvinden. Ik ben heel benieuwd hoe dit gaat!

De huid als uitscheidingsorgaan

In het geval van Izzie denk ik vooral dat haar eczeem te maken heeft met voeding wat het lichaam niet helemaal goed kan verteren. De huid gebruiken we als uitscheidingsorgaan wanneer ons lichaam niet meer in staat is om alle afvalstoffen via de reguliere uitscheidingsorganen (darmen, nieren, lever, longen) uit te scheiden. Om er echt achter te komen waar Izzie niet goed op reageert, moet ik bijvoorbeeld ei helemaal weg laten uit haar voeding, gedurende zes weken. Zie ik dan verschil, zonder andere zaken aangepast te hebben in haar voeding, dan kan ik er vanuit gaan dat ei een rol speelt. Zie ik geen verschil dan moet ik verder testen. Ingewikkeld proces, want uit de IgE-test kwam natuurlijk niet alleen ei als gevoeligheid. Maar ik ga door totdat we het helemaal onder controle hebben of tot ze er overheen is gegroeid.

Steeds een stapje verder…

We zijn er dus nog niet, maar stapsgewijs gaat het steeds een beetje beter. Izzie is inmiddels 13 maanden. We blijven wassen met Neutral, gebruiken geen geparfumeerde spullen en geven nog steeds Nutrilon Pepti. In bad doen we soya oleum emulgatum (gekregen via de huisarts). We geven geen pure ei en zo min mogelijk voeding met melk, en proberen ‘stress’ zoals vermoeidheid te vermijden waar mogelijk. Ook gaat ze niet te vaak in bad. Dat kan de huid uitdrogen, maar daar verschillen de meningen ook best over (lees dit). Ik smeer hormoonzalf, maar alleen om verergering van eczeem te voorkomen, wanneer het niet anders kan en ik smeer voornamelijk de koelzalf.

Middelen tegen eczeem die wij nu gebruiken.

Middelen tegen eczeem die wij nu gebruiken.

De nachten zijn tegenwoordig gelukkig wel goed, ze slaapt zowaar helemaal door. Dus dat geeft al veel meer rust. De jeuk is er nog, en vooral op specifieke plekjes zoals polsen en knieholtes en bovenbenen. Onze hoop is dat ze er overheen groeit en over x aantal jaren nergens meer last van heeft. Eczeem blijkt gewoon heel lastig te behandelen, en bij elk kind is er een andere reden en behandeling nodig. Maar het meest vervelende vind ik wel dat het zolang duurt voordat je erachter bent wat de oorzaak zou kunnen zijn. En misschien kom ik er zelfs helemaal niet achter.

Ook blijf ik zoeken naar natuurlijke middelen die kunnen helpen. Zo ben ik net begonnen met het smeren twee crèmes van Forever Living op basis van aloë vera, die ik besteld heb via de webshop Fleurish Health. Aloë vera is de plant waaraan al sinds de oudste beschavingen zeer heilzame eigenschappen worden toegekend. Kan geen kwaad lijkt me. En zo blijf ik verder zoeken. To be continued..

Naar aanleiding van het eerste blog zijn er zoveel goede tips gekomen via de Facebookpagina van mamaschrijft, dat ik het de moeite waard vond om er een aantal ervan hier te vermelden:

Mocht je dit lezen en wil je met mij in contact komen voor vragen of juist advies, dan mag je me altijd mailen op leonievoormamaschrijft@gmail.com. Of contact opnemen via mijn Facebookpagina.

Ook interessant:
Eczeem. Wat helpt en wat niet?
Hooikoorts bij kinderen: zo verminder je de klachten

 

 

 

2 Reacties

 1. Ilse

  Mooi geschreven, wij zijn met onze zoon van 4 maanden opzoek naar de oorzaak van exceem. Hij heeft het vanaf zijn uitgerekende datum. Hij was 7 weken te vroeg.

  Antwoord
 2. Lotte

  Heel herkenbaar deze zoektocht! Mijn zoontje is inmiddels 5 jaar en heeft vanaf zijn geboorte eczeem en altij een erg droge huid. Toen hij zes maanden was doorgestuurd te naar diëtiste via de huisarts omdat ik zelf het idee had dat hij reageerde op voeding (eerste fruit/grientehapjes etc). Toen overgestapt op Nutramigen: twee weken later was eczeem weg! Na 1 jaar kma test (provocatie) en die was negatief dus weer beginnen net koemelk. Toch steeds weer tobben met klachten en inmiddels na twee jaar ook door dat hij niet tegen zonnebrandcreme kan (alleen Lavera en Lovea op minerale basis verdraagt hij wel goed). Sinds hij vier is erg lage weerstand (school begon en direct extreem erge waterpokken infectie). Nu paar maanden bij de Homeopaat voor weerstand en eczeem en verschillende middelen gekregen en op haar advies toch ook koemelk voorlopig uit dieet geschrapt want daar is hij waarschijnlijk toch overgevoelig voor. Wow! Hij zit nu heerlijk in z’n velletje en eczeem wordt steeds minder en niet meer ziek geweest ook. Als ik dat eerder had gedaan… Dus tip: ga naar een goede homeopaat!

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Eczeem. Wat helpt en wat helpt niet? - mamaschrijft - […] Lees ook: Eczeem bij je kind. De oorzaak vinden is een lange weg. […]
 2. Eczeem, provocatietesten en hormoonzalf. - mamaschrijft - […] Ongeveer 7 maanden geleden heb ik 2 keer een blog geschreven over haar eczeem. Over hoe het is begonnen,…
 3. Over eczeem, provocatietesten en hormoonzalf. - mamaschrijft - […] Ongeveer 7 maanden geleden heb ik 2 keer een blog geschreven over haar eczeem. Over hoe het is begonnen,…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leonie Lindeboom

Mijn naam is Leonie, welkom op mijn website! Ik ben (uiteraard) moeder van inmiddels 3 kindjes. De jongste is nog een baby. Wij wonen in het altijd bruisende Amsterdam. Ons leven is vaak druk en chaotisch, maar bovenal is het heerlijk. Met ons vijven genieten we van alles wat de stad ons te bieden heeft en dat is elke dag weer een feest én een uitdaging. Genoeg om over te schrijven dus. Dit schrijven doe ik overigens niet alleen, maar samen met een aantal andere mama bloggers die allemaal hun eigen visie op hun leven met kids hebben. Veel leesplezier! Ben je ondernemer en wil je je bedrijf presenteren aan de leukste mama’s van Nederland? Of wil je zelf graag bloggen? Stuur een mail of bel even: leonievoormamaschrijft@gmail.com | 06-42204869.

Mis niks! Mamaschrijft op social:

Ook leuk om te lezen

Excuses van een nachtmoeder.

Excuses van een nachtmoeder.

Joske had zich altijd heilig voorgenomen om haar kind nooit bij haar in bed te laten slapen. Maar nu ze zelf een slechte doorslaper heeft, wil ze excuses maken.