Eczeem en allergieën, deel II: hebben we het wondermiddel nu toch gevonden?

Afgelopen maand schreef Chantal nog een blog over het eczeem van haar dochter dat maar niet verdwijnt, maar nu lijkt er verbetering te zijn. Heeft ze het wondermiddel gevonden?

We durven er eigenlijk niet al te veel bij stil te staan, en mijn dochter al helemaal niet. Zijn we nu opgelucht, blij of blijven toch een beetje sceptisch? Toch is het zoals het is: mijn dochter die onder eczeem zat, lijkt er van verlost te zijn.

De reden dat we sceptisch zijn, is dat we weten dat het nu goed wordt onderdrukt, het is niet genezen. Na heel veel zogenaamde wonderdokters te hebben bezocht en veel meer wondermiddelen te hebben gebruikt, blijkt een iets zwaardere hormoonzalf inclusief een uitgebreid smeerschema zoden aan de dijk te zetten.

Eczeemvrij

Terwijl ik een paar weken terug uit wanhoop een blog schreef over het eczeem van mijn dochter, is ze sinds twee weken eczeemvrij. Het voelt aan als een wonder, alleen durven we het nog niet zo te zien, want wat als het weer terugkomt, omdat je bijvoorbeeld aan de zalf went of als we het schema hebben afgebouwd en we dus even niets meer smeren?

Het was wel even een ding hoor, die hormoonzalf. Hoe vaak we wel niet gewaarschuwd zijn om dat dun aan te brengen, dat het slecht is voor je huid, want het wordt dunner, dat het gewoonweg rommel zou zijn. Dus áls haar eczeem opspeelde, smeerde ik er een dun laagje op. Het werd dan even rustig, maar nooit zoals we het nu zien.

Hormoonzalf

Na ons bezoek aan de dermatoloog in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht, kijken we toch wel heel anders tegen hormoonzalf aan. De werking ervan werd ons nog nooit zo duidelijk uitgelegd, maar ook de gevolgen van hormoonzalf werden heel open en betrouwbaar uiteengezet. Het kwam er in ieder geval op neer dat het op hun dermatologische afdeling bij kinderen nog nooit was voorgekomen dat het gebruik van hormoonzalf schadelijk was geweest. Ja, het was wel een keer bij een volwassene voorgekomen, die élke dag jarenlang zichzelf had ingesmeerd, zonder goede begeleiding.

Eindelijk serieus genomen

We hebben er ruim twee uur gezeten; eerst een uitgebreid gesprek met de dermatoloog en daarna met de dermatologisch verpleegkundige. Nog nooit eerder heeft mijn dochter zoveel aandacht gehad van een behandelend arts. Het voelde alsof we het serieus werden genomen. Wat voelde dat goed!

De dermatologisch verpleegkundige zette ons ook meteen voor het blok. Zij legde uit hoe het smeerschema werkte en we moesten het ter plekke voordoen. Dat smeerschema hadden we overigens al eens eerder in handen gedrukt gekregen, maar meer zoiets als: ‘Dit is het advies van Utrecht, ga er maar mee aan de slag.’ Maar de hoeveelheid hormoonzalf die werd aangeraden durfden we niet aan. Op de getoonde afbeelding zie je een vingerkoon zalf, en die hoeveelheid moet je volgens het smeerschema bijvoorbeeld 4,5 keer op een been aanbrengen. Terwijl op de tube die ik dan kreeg, stond ‘dun aanbrengen’. Hoe dan?’ vroeg ik me af… In Utrecht werd daar korte metten mee gedaan. ‘Hup smeren, moeder! En nee, dat is veel te weinig, dat mag meer zijn!’ zei ze streng.

Resultaat

Mijn dochter glom alle kanten op van de hormoonzalf. Dat voelde allesbehalve prettig natuurlijk. Maar de volgende dag al zagen we resultaat: het vurige rood was afgenomen. De eerste week smeerden we dus elke avond dikke vingerkonen aan zalf over haar hele lichaam. Al na drie dagen was de eczeem als sneeuw voor de zon verdwenen… Op school kwamen ouders naar me toe om te vragen hoe het kwam, dat ze er zo goed uitzag. Mijn dochter heeft nog nooit zo goed geslapen en is nu een écht blij meisje.

Ze durft nu in de spiegel naar zichzelf te kijken: ‘Het is gewoon weg’, zegt ze dan. En dan breekt mijn hart en voel ik een brok in mijn keel. Voor haar is dit nu de oplossing: deze artsen, dit smeerschema, inclusief de o zo gevreesde hormoonzalf!

Lees meer over eczeem:

Eczeem: wat helpt en wat niet?

Over eczeem, provocatietesten en hormoonzalf.

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results