Eczeem en allergieën: wanneer vinden we het wondermiddel?

4 mei 2017

Mijn dochter wordt er inmiddels (en zoals ik het zelf er soms uitfloep) schijtziek van: een bezoekje aan de zoveelste deskundige die haar zou kunnen helpen met haar eczeem en haar allergieën. ‘Het helpt toch niet!’ roept ze gefrustreerd uit, als we een aantal weken weer eens iets uit proberen en het voor geen meter helpt.

Rode droge plekken

Al na een paar weken na haar geboorte kwamen de voor mij bekende droge, rode plekken op haar wangen tevoorschijn. ‘Dat is heel normaal hoor en trekt wel weer weg’, kreeg ik te horen bij het consultatiebureau. Maar ik wist wel beter. Die plekken had ik namelijk zelf ook en het duurde tot ver na mijn puberteit tot ik er een beetje ongeschonden bij liep. In mijn gezicht, nek, hals, ellenbogen, polsen, knieholtes zaten rode, droge plekken met schilfers die jeukten als de pest: eczeem. En als ik dan aardbeien of chocolade at dan kreeg ik er nog tientallen galbulten bij. En als ik dan ook nog in de buurt kwam van een kat, hond of ander harig huisdier dan kon je me helemaal wegvegen. Want dan kreeg ik het benauwd, dikke tranende ogen en een ongelooflijke snotneus.

Jeuk!

En mijn mini-me heeft dus precies hetzelfde, alleen helaas een tikkie erger. Haar hele lichaam zit onder de droge, rode plekken die verschrikkelijk jeuken. Vooral ’s nachts is het raak. Hoe vaak mijn man en ik haar wel niet in een soort bloedbad aantroffen als we haar uit haar bedje haalde… Krabpakjes, handschoentjes, talloze zalfjes, kuurtjes, diëten, homeopathische middeltjes en bezoekjes aan de zoveelste wonderdokter. Het heeft nog maar weinig verbeteringen opgeleverd.

Goedbedoelde adviezen

Hoe vaak wij wel niet goedbedoelde adviezen hebben moeten aanhoren: je moet eens paardenmelk uitproberen, of een bleekbad, of naar de heks van Nieuw-Vennep gaan, kokosolie proberen, de zoutkamer, in zee zwemmen… noem het maar op en we hebben het gedaan. We hebben haar zelf eens in de badkamer op een dun kampeermatje laten slapen, omdat dat de meest huismijtvrije zone in ons huis zou zijn en ‘zo’n matje was ook lekker huismijtvrij’. Het neigt bijna naar kindermishandeling, maar zo wanhopig zijn we dus.

Second opinion

Binnenkort gaan we voor een second opinion naar het Wilhelmina Ziekenhuis in Utrecht, omdat ze daar gespecialiseerd zijn in allergieën en eczeem. Misschien hadden we het veel eerder moeten doen, misschien haalt het wederom niets uit. We zullen het zien. Om eerlijk te zijn worden we er langzamerhand net zo wanhopig van als mijn dochter.

Ik hoop zo dat het ooit goedkomt. Dat ze net als ik van die stomme jeukplekken wordt verlost. Maar ik was ongeveer 17 toen het beter ging. Mijn dochter is net 8 jaar. Nog een lange weg te gaan…

Lees ook:

Eczeem: wat helpt en wat niet?

Over eczeem provocatietesten en hormoonzalf

2 Reacties

  1. Melanie

    Ik zat als kind onder de eczeem. Niets hielp. Uiteindelijk ben ik bij een homeopaat terecht gekomen. Ik kreeg daar medicatie die ik in moest nemen, crème en iets voor in bad. Het inwendig gebruik zorgde dat het veel erger werd. Maar dat kwam omdat het uit mijn lichaam moest. De andere middelen hielpen tegen de jeuk. Na een periode dat het erger werd is het uiteindelijk verdwenen. Nu 30jaar later heb ik zins mijn eerste zwangerschap soms weer een plekje. Ik verdraag niks wat geparfumeerd is. Zolang ik daar op let is het bij mij onder controle. Mijn jongste zoon heeft het rond zijn oog. Helaas kan je daar niks meer aan doen dat het goed vet houden met vaseline. Sterkte. Ik weet hoe vervelend het is om te helpen

    Antwoord
  2. Thuy Trang

    Heel veel succes! Heel herkenbaar mijn man en ik hebben ook eczeem en ja hoor bij ons kleine mannetje was het ook raak. En net als bij jou, erger. Ik snap je wanhoop, dat had ik ook tot huilens toe. Hoogzomer (2016) en mijn zoontje van 6 maand had lange mouw rompers aan, want anders krabte hij zich helemaal open. Uiteindelijk naar een eczeem deskundige gegaan en nu gaat het gelukkig goed. Reageert helaas net als zijn moeder sterk op weersveranderingen. Ik ben wel benieuwd hoe het bij de deskundige gaat. Doe je nog eens een update? Nogmaals heel veel succes (en sterkte)

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leonie Lindeboom

Mijn naam is Leonie, welkom op mijn website! Ik ben (uiteraard) moeder van inmiddels 3 kindjes. De jongste is nog een baby. Wij wonen in het altijd bruisende Amsterdam. Ons leven is vaak druk en chaotisch, maar bovenal is het heerlijk. Met ons vijven genieten we van alles wat de stad ons te bieden heeft en dat is elke dag weer een feest én een uitdaging. Genoeg om over te schrijven dus. Dit schrijven doe ik overigens niet alleen, maar samen met een aantal andere mama bloggers die allemaal hun eigen visie op hun leven met kids hebben. Veel leesplezier! Ben je ondernemer en wil je je bedrijf presenteren aan de leukste mama’s van Nederland? Of wil je zelf graag bloggen? Stuur een mail of bel even: leonievoormamaschrijft@gmail.com | 06-42204869.

Mis niks! Mamaschrijft op social:

Ook leuk om te lezen

Excuses van een nachtmoeder.

Excuses van een nachtmoeder.

Joske had zich altijd heilig voorgenomen om haar kind nooit bij haar in bed te laten slapen. Maar nu ze zelf een slechte doorslaper heeft, wil ze excuses maken.