Eczeem en voedselallergieën bij mijn kind. Zo-niet-leuk!

Izzie heeft sinds haar geboorte last van eczeem. Inmiddels zijn we 2,5 jaar verder en nu wordt ook duidelijk dat ze verschillende voedselallergieën heeft.

Het is een terugkerend item op onze agenda’s: bezoekjes aan dermatologen en kinderartsen voor Izzie haar eczeem. Vorig jaar heb ik meerdere blogs geschreven over haar eczeem. Soms leek het even beter te gaan, andere keren weer totaal niet. En we gaan van ziekenhuis naar ziekenhuis.

Sinds de geboorte heeft Izzie last van eczeem. Ik heb zelf helemaal geen ervaring met eczeem, ik heb het nooit gehad en ook nooit van dichtbij bij iemand meegemaakt. Maar toen Izzie zeven weken oud was, zag ik dat haar huid steeds roder en schilferiger werd. Duidelijk eczeem dacht ik, en dat bevestigde de huisarts ook. Op eigen initiatief zijn we van de normale Nutrilon flesvoeding overgestapt naar Nutrilon Pepti en daardoor verbeterde haar huid aanzienlijk. Maar het was niet weg.

We kwamen in een medische molen en bezochten allerlei (kinder)artsen, dermatologen en mesologen. Na een bloedtest, kwamen we erachter dat ze intoleranties heeft voor heel veel voedsel. Maar alleen het eten van die producten kon uitwijzen of ze er ook daadwerkelijk last van had. En dat bleek wel tijdens de voedsel provocatiestesten. Na een paar hapjes ei, hazelnoot en walnoot kreeg ze meteen jeuk overal. Intussen was haar eczeem steeds vaker aan het opvlammen en kregen we hormoonzalf mee om volgens een schema te smeren. Maar eerst nog door naar de dermatoloog in het AMC, waar we een doorverwijzing voor hadden liggen. Van te voren hoopte ik dat de artsen daar met een andere oplossing dan ‘weer hormoonzalf’ zouden komen,  maar helaas pindakaas.. nee dus. Ik kreeg zelfs te horen dat ik vele malen dikker moest smeren dan dat ik altijd had gedaan. Vingerkootjes vol moest ik op elk lichaamsdeel gebruiken. Soms wel twee keer. Daar schrok ik best van, maar eenmaal begonnen met het schema sloeg het wel aan.

En dat is nou precies de haat-liefde verhouding die ik heb met hormoonzalf.

Het werkt heel erg goed, haar huid is nooit zo mooi zacht en schoon als wanneer ik flink aan het smeren ben. Maar tegelijk weet ik dat het de huid dunner kan maken. En dat wanneer je ermee stopt, je zelfs ontwenningsverschijnselen kan krijgen.

Naast hormoonzalf, adviseerde het ziekenhuis ook om haar twee keer per week in een badje met dunne bleek te doen. Maar daar heb ik nooit echt resultaat van gemerkt eigenlijk. Het was vooral de hormoonzalf, in combinatie met vette (vaseline) zalven die z’n werk deden. Ook kreeg ze een antihistamine drankje wat ze dagelijks moest drinken en toen ze eenmaal twee jaar was kregen we een medicijn dat Protopic heet, om op de huid te smeren. Elke maand gingen we terug om te kijken of er verbetering in zit. En voor een aantal maanden was dat ook zo. Tot aan afgelopen april. Ze kreeg steeds sneller weer terugkomende eczeem plekken.

Het leek wel of de hormoonzalf niet meer aansloeg. Het eczeem ging niet weg.

Inmiddels hadden we ook een doorverwijzing ontvangen naar een kinderarts van de afdeling longziekten en voedselallergieën in het WKZ (Wilhelmina Kinderziekenhuis) in Utrecht voor een pinda provocatietest. Dus daar zijn we naartoe gegaan in juni. We hadden een fijne arts, die best wel schrok toen hij haar huid zag. Dat kon veel beter gaf hij aan. Maar helaas wel met een zwaardere hormoonzalf dan dat ze al had. Eigenlijk vertelde deze arts niets nieuws, er waren geen andere oplossingen dan hormoonzalf en vette zalf en ik moest vooral dik smeren en me aan het schema houden.

Het maximaal haalbare is de pijn en jeuk minimaliseren en hopen dat ze erover heen groeit.  Het is echt onbegrijpelijk dat er in deze tijd waarin zoveel te genezen is, medici zoiets als eczeem gewoon niet onder controle krijgen. Ik kan er soms echt niet bij met mijn hoofd. In het WKZ namen ze ook bloed af om dat opnieuw te onderzoeken op voedselallergieën. Zo frustrerend.

De allereerste bloedtest die bij Izzie is afgenomen was toen ze ongeveer 7 maanden was.

In vergelijking met de resultaten van toen waren de waarden dit keer enorm verhoogd. Sommige zelfs wel 15 keer zo hoog ten opzichte van de uitslagen van toen ze nog klein was. Bijvoorbeeld pinda, maar ook weer ei. En zelfs zuivel. Dus ja, we kunnen wel stellen dat ze voedselallergieën heeft. Al zegt de arts dat dit niet eczeem kan veroorzaken, maar het is wel gelinkt aan elkaar. Lekker vaag!

Vorige week gaf ik haar met mijn domme hoofd een mueslibol. Ik had niet goed op de verpakking gekeken, en daarom niet gezien dat er hazelnoot in zat. Ze had het bolletje niet eens helemaal op, maar een uur later zat ze helemaal onder de blaren. Van top tot teen, en ze was totaal overstuur. Ik kon mezelf wel voor mijn kop slaan. Ik heb haar meteen het antihistamine drankje gegeven en ook fenistil druppels tegen de jeuk. De jeuk zakte uiteindelijk wel maar de rode vlekken waren pas de volgende ochtend weg.

Zo ontzettend sneu voor haar. Ik gun dit vrolijke, lieve kind een leven zonder jeuk en pijn, waarin ze heerlijk kan slapen zonder haar voeten steeds open te krabben. En dat ze kan genieten van pindakaas zoals haar broer dat doet, of van een eitje tijdens Pasen. Maar helaas, voorlopig zit dat er nog niet in. Er is nog geen ander wondermiddel gevonden dan hormoonzalf. Binnenkort gaan we weer naar het ziekenhuis en dan plannen we waarschijnlijk ook de pinda provocatietest in. Dat vind ik best spannend, aangezien ze zich steeds meer bewust wordt van haar voedselallergieën. Intussen blijf ik heel hard hopen dat ze erover heen groeit!

Ik vind het altijd heel erg fijn om ervaringen van anderen te lezen, dus heb jij ook een kind met eczeem of voedselallergieën laat het me dan weten! Wat gebruik jij, wat helpt en wat niet? En nog een belangrijke vraag, is je kind er overheen gegroeid?

Eczeem en voedselallergieën bij mijn kind. Zo-niet-leuk!

Onze zalven en cremes.

Eczeem en voedselallergieën bij mijn kind. Zo-niet-leuk!

Dit schreef ik eerder al over haar eczeem:

Eczeem bij je kind. De oorzaak vinden is een lange weg.

Eczeem: wat helpt en wat niet?

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

1 comment

  1. Rinske

    Wat bij mijn zoontje heel goed werkt is 2 of 3x per dag insmeren met kokosvet en in bad een beetje zeezout met neutrale olie. Dit werkt goed en is veel beter dan die hormoonzalf.

Type to Search

See all results