Eczeem. Wat helpt en wat helpt niet?

De baby van Leonie heeft eczeem. Inmiddels weet ze goed wat wel en niet werkt en haar bevindingen deelt ze graag hier. In de hoop andere ouders te kunnen helpen.

Mijn baby heeft eczeem: deel 1

Mijn dochter heeft eczeem. Het is niet dat ik mezelf zie als expert op het gebied van babyeczeem, maar inmiddels heb ik wel dermate veel ervaring opgedaan en artsenbezoekjes achter de rug, dat ik mijn bevindingen graag hier wil delen. Waar hebben we iets aan gehad, en waaraan niet? Izzie (net 1 jaar) heeft vanaf de geboorte eczeem; iets heel ondoorgrondelijks en de oorzaak is bij ieder kind weer anders. We hebben dan ook al een uitgebreide zoektocht achter de rug naar de oorzaak en naar de oplossing. Ik heb mijn ervaring rondom de behandeling van eczeem opgedeeld in 2 blogs. Hierbij deel een, deel twee volgt snel. Ik hoop andere ouders die met hetzelfde probleem rondlopen te kunnen helpen. Of misschien helpen we elkaar.

Gevoelige babyhuid blijkt atopisch eczeem

Toen Izzie circa twee maanden oud was vond ik dat haar huid erg schilferig en rood was, vooral op haar romp, rug en benen. Op het consultatiebureau zeiden ze dat de babyhuid nu eenmaal erg gevoelig is en ze wuifden mijn bezorgdheid weg. Toch vertrouwde ik het niet en ik klopte bij mijn huisarts aan. Hij constateerde vrij snel dat ze atopisch eczeem had, ook wel constitutioneel eczeem genoemd. Mijn man en ik hebben nooit eczeem gehad. Wel heeft mijn man wel allerlei allergieën en dat wordt dan wel aan eczeem gelinkt. Atopisch eczeem is een niet-besmettelijke ontstekingsziekte van de huid. Het woord atopie betekent ‘neiging tot allergisch reageren’. Ik merkte niet dat Izzie daar toen veel last van had, maar ze kon zichzelf dan ook nog niet krabben. De huisarts adviseerde me vaseline cetomacrogol crème te smeren, een witte vette crème op basis van vaseline. Dit kon ik zo vaak smeren op een dag als nodig. Zo gezegd zo gedaan, ik ging smeren. Maar haar huid was veel te schilferig en rood. Smeren was bijna niet mogelijk, en het hielp dan ook helemaal niet. Vrij snel daarna schreef hij hormoonzalf (hydrocortison) voor, in de lichtste variant. Maar nadat ik me daar meer in had verdiept schrik van wat ik las. Teveel smeren kan namelijk een dunne huid tot gevolg hebben. En dan te bedenken dat zij nog maar een baby is met een teer babyhuidje. Ik wilde weten wat de oorzaak was, waar kwam het vandaan? Er moeten toch andere manieren zijn, dacht ik.

Lees ook: Eczeem bij je kind. De oorzaak vinden is een lange weg.

Op onderzoek uit: waar komt het eczeem vandaan

Na wat rondvragen en googlen werd ik door een nicht gewezen op het Integraal medisch centrum in Amsterdam. Dit centrum bestaat inmiddels ruim 22 jaar en zij richten zich op chronische klachten én zijn gespecialiseerd in het zoeken naar oorzaken van een klacht. Precies waar ik naar zocht. Geen symptomen bestrijden, maar de oorzaak in kaart brengen. We konden al snel terecht voor een eerste gesprek en de arts, een mesoloog, legde Izzie op een bank. Hij drukte met een koperen voorwerp tegen haar handen en voeten en maakte daarbij contact met verschillende stoffen in buisjes, zoals tarwe, koe- en geitenmelk. Een metertje gaf aan hoe ze op de verschillende stoffen reageerde. Koe- en geitenmelk sprongen er meteen uit. Maar ook bleek dat de vetverwerking via de darmen nog niet helemaal op orde was. Hij adviseerde me om af te stappen van de Nutrilon 1 (ik heb nooit borstvoeding gegeven, lukte niet, lang verhaal) en voeding te kiezen zonder melk. En hij adviseerde probiotica, genaamd Natrium Muriaticum D6. Ik moet eerlijk zeggen dat ik vrij sceptisch was over het advies en de methode, maar ik informeerde toch bij de apotheek of ik Nutrilon Pepti 1 kon krijgen, een dieetvoeding voor kinderen met koemelk allergie. De melk is zodanig verknipt dat het lichaam het niet herkend als melkeiwit. Deze melk is vrij kostbaar, namelijk 30 euro per pot (en ik deed er nog geen 10 dagen mee), maar ik heb natuurlijk alles over voor mijn kind en kocht het in de apotheek. Ik kocht ook meteen de Natrium M en gaf Izzie vanaf dat moment drie korrels per dag.

Zichtbaar verschil

Na twee weken zag ik al duidelijk verschil! Het was niet helemaal weg, maar zeker 75% minder dan het was. Toen ik met Izzie terug ging naar de huisarts om te vertellen over de conclusie van de mesoloog en de dieetvoeding antwoorde ook hij sceptisch. Hij vond dat we eerst maar moesten bepalen wie de leiding nu heeft over de aanpak van de behandeling en zei dat koemelkallergie slechts bij een heel klein % kinderen voorkomt. Ik was lichtelijk verbaasd, want ik was juist blij dat ik iets gevonden had dat werkte. Nee, wetenschap en alternatieve geneeswijzen gaan niet zo heel goed samen heb ik gemerkt. Samenwerken tussen die twee zit er ook niet echt in en daarom blijf je als moeder een beetje in het duister tasten. Maar goed, ik vond dat het stukken beter ging. En ook al stelde de huisarts voor dat ik Izzie weer Nutrilon ging geven om te kijken of het eczeem weer erger werd, daar paste ik voor. Gelukkig gaf hij uiteindelijk wel een verklaring voor koemelkallergie zodat ik de melk vergoed kreeg. Ook gebruiken we alleen nog maar zeepvrije producten, vooral op oliebasis, en was ik de kleren van Izzie met Neutral. Alles zonder toevoegingen en geuren. Ook dit droeg bij aan verbetering, maar we waren er nog niet helemaal.

Zilverkleding om wondjes van krabben te voorkomen

Vanaf vier maanden had Izzie ontdekt dat ze ook kon krabben. En dat deed ze dan ook regelmatig, vooral aan haar beentjes. We hebben heel wat slapeloze nachten gehad met een huilende Izzie. Ze werd gek van de jeuk en oh, wat waren wij radeloos. Krabben zorgt ervoor dat schadelijke bacteriën gemakkelijk de huid binnendringen. Het gevolg hiervan is een geïnfecteerde huid en ontstoken eczeem. Ik leerde dat het helpt om geen kleding van ruwe vezels, zoals wol, te dragen. Of kleding die warmte en transpiratie slecht afvoert, denk aan synthetische stoffen en nylon. Een vriendin gaf me de tip om speciale pakjes te kopen waar zilverdraad in verwerkt zit. Ik ging op zoek en kwam uit bij Binamed, een merk dat krabpakjes en zogenaamde zilverkleding verkoopt. Ik heb meteen verschillende setjes zilverpakjes aangeschaft en vergoed gekregen via de verzekering. De pakjes zitten lekker en luchtig en wat ik heel handig vond is dat de handjes en voetjes ingepakt zitten. Hierdoor kon ze zichzelf niet meer zomaar open krabben en dit was vooral ‘s nachts handig. Jammer alleen dat de kleding sinds 2016 niet meer wordt vergoed.

Volgende week lees je hier deel twee: Het vervolg van de aanpak van het eczeem van Izzie. Een lang proces van zoeken, zoeken en nog eens zoeken. En van niet slapen.

Deel 2: Eczeem bij je kind. De oorzaak vinden is een lange weg.

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

6 comments

  1. Yuca

    Wat gaaf om te lezen! Vijfentwintig jaar geleden nam mijn moeder ook de beslissing om naar een mesoloog te gaan (toen bioresonantie therapie). Je hoort er eigenlijk bijna nooit van. Heeft bij mij en mijn zus supergoed gewerkt. Inderdaad beiden koemelkallergie. Na een hoop soja en therapie was mijn zus ervan af. Ik ontwikkelde helaas daarna glutenallergie. Ook dat ging over. Helaas is bij mij de eczeem nooit weggegaan maar nu wel hanteerbaarder. Jeuk is nooit leuk maar voor kleintjes echt een soort marteling!
    Fijn te lezen dat het beter gaat! Hoop dat de eczeem bij ouder worden wegtrekt!

  2. Pingback: Hooikoorts bij kinderen: zo verminder je de klachten - mamaschrijft

  3. Pingback: Eczeem bij je kind. De oorzaak vinden is een lange weg. - mamaschrijft

  4. Pingback: Goed nieuws voor kinderen die nagelbijten of duimzuigen - mamaschrijft

  5. Pingback: Eczeem, provocatietesten en hormoonzalf. - mamaschrijft

  6. Pingback: Geen last meer van stinkende en jeukende scheenbeschermers. * mamaschrijft

Type to Search

See all results