Een gezonde en gevarieerd gevulde broodtrommel.

Jacqueline van Lieshout (1974) is de auteur van ‘In 28 dagen van gifbelt naar tempel‘, ‘Het Tempelkookboek‘ en ‘In 12 maanden van chaos naar geluk‘ en moeder van een dochter (september 2011). Nadat ze vijf jaar lang een massageschool heeft geleid, opent ze in 2004 een praktijk voor detox coaching en massage. Volg Jacqueline ook op Twitter en Facebook!

Gezond gevulde broodtrommel

Gezond gevulde broodtrommel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rijst, zalm en vis? Ik was pas bij een klant wiens kinderen op de Internationale School zitten. Enthousiast vertelde ze erover en ik vond het geweldig om te horen dat de Japanse kinderen bento boxen mee naar school krijgen. Nu hebben ze daar een uitgebreide cafetaria maar toch, deze Japanse variant van onze saaie broodtrommel is werkelijk een lust voor het oog. Vol verwachting klopt het hart van de Japanse kinderen die hun lunchcadeau openmaken en daar rijst in de vorm van Hello Kitty vinden, zalm in de vorm van visjes en fruit in bloemenvormpjes. Het lijkt haast een strijd te zijn tussen de Japanse moeders, ’s ochtends voor dag en dauw de keuken induiken om de kinderen een gezonde en ook nog leuke lunch mee te geven.

Smeerkaas en boterhamworst? Meteen dacht ik, gaat de Nederlandse moeder ooit zoiets doen?  Het zou toch geweldig zijn, iedere dag veel beter en echt gevarieerd eten mee en niet meer die eeuwige boterhammen met smeerkaas, boterhamworst en appelstroop. Soms snap ik wel dat ik scholieren hun lunch weg zie gooien, hoezeer ik ook tegen verspilling van eten ben.

Fruit, noten en soep! De Hollandse variant van de bentobox hoef je natuurlijk niet met sushi en rijstgerechten te vullen, maar je kunt wel een heleboel andere dingen bedenken! Wat denk je van fruit in allerlei soorten en maten, een handje noten, een beetje salade (bijvoorbeeld wat je over hebt van de avond ervoor), een paar rijstwafels met geitenkaas en avocado, een beetje soep (in een klein thermoskannetje blijft dit zo 5 uur warm), een kleine clubsandwich met van alles ertussen (mayonaise, komkommer, sla, kaas, hummus, zelfgemaakte kipfilet, basilicumblaadjes) en een versgeperst groente-fruit sapje. Ik zie het voor me!

Ik snap dat je nu denkt, waar haal ik de tijd vandaan..? Maar de bedoeling is dat de ingewikkelde en prachtige Japanse bentoboxen je hopelijk inspireren om creatiever met de lunch van je kind om te gaan. Zodat hij of zij ook heerlijk enthousiast de broodtrommel iedere dag weer openmaakt!

 

 

 

 

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results