Een gezondheidscoach. Waarom zou je?

3 mei 2016

De gezondheidscoach

Gezondheidscoaching is weer iets nieuws op de ‘health markt’. Zo is de gezondheidscoach de zoveelste in een inmiddels lange reeks van coaches geworden. Je kunt het zo gek niet bedenken, of je kunt je er tegenwoordig in laten coachen. Gezondheid vind ik echter helemaal niet gek, maar juist heel belangrijk (open deur van formaat…). Misschien heb je er al wel eens van gehoord, op internet, in een tijdschrift of op tv. Toch overkomt me ook nog regelmatig, dat als ik vertel wat voor werk ik doe, mensen geen flauw idee hebben waar ik het over heb. Gezondheidscoaches spelen een nieuwe rol, en soms is het lastig over te brengen wat wij dan precies doen. De rol van artsen en diëtisten, is meestal duidelijk. Maar vanwege tijdgebrek of gebrek aan bepaalde kennis en vaardigheden, kunnen zij lang niet altijd de rol spelen die tegenwoordig zo vaak nodig is. Ze kunnen diagnosticeren en een dieet voorschrijven. Toch blijkt het lastig door middel van dergelijke maatregelen écht, voor op de langere termijn, gezonder, energieker en/of slanker te worden.

‘Support and educate’

De Amerikaanse opleiding die ik volgde, tot voedingsadviseur en gezondheidscoach, aan het Institute of Integrative Nutrition, omschrijft de gezondheidscoach als volgt: “a wellness authority and supportive mentor who motivates individuals to cultivate positive health choices. Health coaches educate and support clients to achieve their health goals through lifestyle and behavior adjustments.” Kort gezegd, een gezondheidscoach is goed opgeleid om mensen te begeleiden naar een gezondere levensstijl door aandacht te besteden aan voeding, welzijn en de individuele aard van de cliënt. Zo wordt het mogelijk dat mensen hun langetermijndoelstellingen op het gebied van gezondheid daadwerkelijk behalen. Gezondheidscoaching focust dus niet alleen op wat je eet, maar zeker ook op je levensstijl in het algemeen.

Lees ook: Boodschappen doen op een GEZONDE manier

Je gezondheidsdoelen verwezenlijken

Ben je ooit aan de slag geweest met lijstjes met wat je wél en niet mocht eten? Heb je ervaren dat het heel erg lastig is drastische veranderingen in één keer door te voeren? Misschien is een vriend(in) heel goed afgevallen met een bepaald dieet, maar lukte het jou desondanks niet of nauwelijks. Hier kan een gezondheidscoach een belangrijke rol spelen. Een coach helpt je met het doorvoeren van kleine veranderingen, stap voor stap, zodat je op de langere termijn al je gezondheidsdoelen daadwerkelijk haalt. De coach helpt je te ontdekken wat bij jouw lichaamstype en in jouw leven past.

Constructieve relatie

Of je af wil vallen, meer energie wil, of ‘gewoon’ gezonder wil worden, een gezondheidscoach neemt uitgebreid de tijd om je te leren kennen, naar je te luisteren en je zorgen en doelen in kaart te brengen. Hij/zij laat je ontdekken waar jij mee worstelt en waarom, en helpt je je weg te vinden in het dichte woud van tegenstrijdige informatie over voeding en gezondheid. Iedereen is natuurlijk anders en uniek. Daarom bestaat er geen enkel dieet dat voor iedereen werkt. Een goede gezondheidscoach promoot dus nooit een bepaald (type) dieet. Wel geeft de coach richtlijnen voor een degelijke manier van eten en met voeding omgaan. Zo ben ik zelf bijvoorbeeld gespecialiseerd in het zogenaamde ‘hormoonproof’ eten (wat overigens niet bijster ingewikkeld is, maar wel even wat kennis en kleine aanpassingen in levensstijl vergt), omdat ik erin geloof dat veel disbalansen voortkomen uit een gebrek aan balans in de hormoonhuishouding. Andere coaches kunnen de nadruk weer ergens anders leggen.

Aanvulling op reguliere gezondheidszorg

Gelukkig zijn er ook steeds meer artsen die het nut van gezondheidscoaches inzien. Steeds meer patiënten met bijvoorbeeld diabetes en/of (ernstig) overgewicht worden doorverwezen naar een gezondheidscoach. Samen met de coach kunnen deze mensen hun gedrag veranderen om zo hun gezondheid te verbeteren. Kortom: de arts schrijft medicijnen/behandeling voor, de coach gaat vervolgens met de patiënt aan het werk om veranderingen in levensstijl door te voeren. In mijn praktijk October Tree Health, werk ik een-op-een of in kleine groepen met mensen die willen afvallen, hun energie willen vergroten, of zich bijvoorbeeld minder neerslachtig willen voelen. De meeste mensen weten best hoe ze moeten afvallen, of wat gezond is. Toch blijkt het heel erg lastig in je eentje daadwerkelijk patronen te doorbreken. Hierin kan coaching een zeer waardevolle rol spelen.

Wat is een gezondheidscoach niet?

Een gezondheidscoach is geen arts. Ik diagnosticeer geen aandoeningen en schrijf geen medicijnen voor. Ook ben ik geen personal trainer (hoewel ik wel samenwerk met partijen die zich op lichaamsbeweging richten). Een gezondheidscoach is ook zeker geen ‘drill instructor’. Dus geen geschreeuwde aanmoedigingen of strenge maatregelen als je een gesteld doel niet haalt. Ik begrijp hoe lastig het ontwikkelen van een nieuwe levensstijl kan zijn. Wél onderzoek ik samen met de cliënt waar het is misgegaan, waarom dat is gebeurd en hoe we ervoor kunnen zorgen dat het de volgende keer wel lukt. Je kunt hier meer lezen over gezondheidscoaching.

Lees ook: Afvallen na je zwangerschap

Coaching op het vlak van gezondheid is hard nodig

Gezondheidscoaches zouden wat mij betreft een belangrijke rol in de toekomst van de gezondheidszorg moeten spelen. Want ondanks dat er steeds meer geld wordt uitgegeven aan de gezondheidszorg, worden we met z’n allen steeds dikker en zieker. Als voedingsadviseur, trainer hormoonfactor en gezondheidscoach is het zeker niet mijn doel mensen aan de nieuwe hypes of superfoods te krijgen. Juist de ‘back-to-basic’-methode is in mijn ogen heel belangrijk. De meeste mensen hebben niet direct behoefte aan extreme maatregelen, maar juist aan het krijgen van heel veel informatie en aanmoediging. Wat heb je eraan een paar weken/maanden supergezond te leven, veel af te vallen of andere klachten op te zien klaren, als je vervolgens terugvalt in oude patronen? En juist die patronen zijn extreem hardnekkig, zoals veel mensen (inmiddels) weten. Die zitten namelijk niet in een hongergevoel, maar in een ‘onderbuikgevoel’, zoals ik het vaak noem. Eetpatronen zijn namelijk dikwijls ook psychische patronen. Het doet veel mensen goed hierover te praten, ze in kaart te brengen en vervolgens, langzaam maar zeker te deconstrueren, of om te buigen tot nieuwe, andere patronen. Er is op het gebied van voeding en levensstijl absoluut een koersverandering nodig. Gelukkig beginnen steeds meer mensen dat in te zien.

Vind je het leuk om regelmatig interessante tips, weetjes, recepten en nog veel meer informatie van mij te lezen? Volg me dan op Facebook.

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Afvallen na je zwangerschap. - mamaschrijft - […] Een gezondheidscoach. Waarom zou je? Over scheiden, gezond leven en relativeren […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leonie Lindeboom

Mijn naam is Leonie, welkom op mijn website! Ik ben (uiteraard) moeder van inmiddels 3 kindjes. De jongste is nog een baby. Wij wonen in het altijd bruisende Amsterdam. Ons leven is vaak druk en chaotisch, maar bovenal is het heerlijk. Met ons vijven genieten we van alles wat de stad ons te bieden heeft en dat is elke dag weer een feest én een uitdaging. Genoeg om over te schrijven dus. Dit schrijven doe ik overigens niet alleen, maar samen met een aantal andere mama bloggers die allemaal hun eigen visie op hun leven met kids hebben. Veel leesplezier! Ben je ondernemer en wil je je bedrijf presenteren aan de leukste mama’s van Nederland? Of wil je zelf graag bloggen? Stuur een mail of bel even: leonievoormamaschrijft@gmail.com | 06-42204869.

Mis niks! Mamaschrijft op social:

Ook leuk om te lezen

Excuses van een nachtmoeder.

Excuses van een nachtmoeder.

Joske had zich altijd heilig voorgenomen om haar kind nooit bij haar in bed te laten slapen. Maar nu ze zelf een slechte doorslaper heeft, wil ze excuses maken.