Gezond detoxen zonder spartaanse hongerkuren. Zo doe je dat.

Wencke is sinds kort ook detox-coach en legt haarfijn uit waarom een hongerkuur niet nodig is voor een schoon lichaam.

Als je werkt als orthomoleculair voedingsadviseur en mensen begeleidt op het vlak van levensstijl, ontkom je niet aan modewoorden. ‘Detoxen’ is er weer zo eentje. Helemaal hip en enorm gehypet.

Gifstoffen

Bij ons thuis was ‘detoxen’ voorheen een eufemisme voor kotsende kinderen en vergelijkbare ellende. Had een misselijke koter de wc nét gemist, of ruimschoots, en stonden hun vader en ik vervolgens de complete trap van zure spetters te ontdoen, dan probeerden we daar de lol maar van in te zien. En detoxen, dat is toch het jezelf ontdoen van gifstoffen? Nou, dat deden ze. Pas later viel het kwartje dat er ook mensen bestaan die willens en wetens detox-kuren volgen, en daar soms zelfs stevige bedragen voor neertellen.

Op water en (geen!) brood

Een straffe detox kan monsterlijke vormen aannemen: drie weken leven op alleen heet water met cayennepeper en ahornsiroop bijvoorbeeld. Of sowieso alleen maar water drinken. Koud water. Of heet. Eén of twee dagen vasten en water drinken, dat valt nog mee. Hoewel ik serieus betwijfel of ik het voor elkaar zou krijgen. Een weekje schijnt ook wel te doen te zijn (als je goed gemotiveerd bent dan – daar zal bij mij het probleem liggen). En als je écht goed gewicht wilt verliezen, plak je er een weekje bij aan. Dit is iemand overigens écht overkomen. Ik was er niet direct getuige van (dat is maar goed ook), het is me verteld, vol trots…

Gezond leven is zielig. Of toch niet?

Groente- en fruitsapkuren

Ook kennen we de groente- en fruitsapkuren wel. Enkele dagen (of langer, oef) alleen sappen tot je nemen, om je lichaam te ontlasten en tegelijkertijd te voorzien van voedingsstoffen. Natuurlijk is er helemaal niets mis mee om je eens een tijdje heel bewust om je lichaam te bekommeren. Extra groente en fruit aan je eetpatroon toevoegen is altijd een heel goed idee. Om je lichaam daarnaast vele voedingsstoffen te ontzeggen en het bovendien in een staat van grote stress te brengen, daarover heb ik ernstige twijfels.

Zelfreinigend vermogen

Het menselijk lichaam is doorgaans prima in staat zichzelf te reinigen. Daarvoor hebben we namelijk een lever, nieren, darmen en een huid. Die filteren afvalstoffen en voeren ze vervolgens af via urine, ontlasting en transpiratie. Wel worden we tegenwoordig veel meer dan vroeger blootgesteld aan allerlei giftige stoffen. We ademen uitlaatgassen in, gebruiken make-up en doucheschuim, en eten bewerkte voeding. Daarnaast heeft bijna iedereen inmiddels tekorten aan belangrijke voedingsstoffen. Hierdoor werken onze lichamen niet optimaal en zijn ze minder goed in staat alle ontgiftingstaken helemaal naar behoren uit te voeren.

Volgens het Voedingscentrum is detoxen onzin.

Nu is natuurlijk heel veel volgens het Voedingscentrum onzin. Begrijp me niet verkeerd, ik vind hun streven naar gezonder leven voor meer mensen natuurlijk helemaal prima. Alleen dacht ik in eerste instantie dat hun missie ongeveer als volgt was: ‘Er is zóveel informatie, zóveel verwarring en zóveel onzin op de markt waar het gezondheid en voeding betreft, dat we maar beter alles heel gematigd en in makkelijk te onthouden oneliners kunnen brengen.’ Daar kan ik het alleen maar mee eens zijn. Dat het Voedingscentrum zichzelf tegenwoordig echter ook een dagtaak toebedeelt aan het actief opsporen, bekritiseren of aan de schandpaal nagelen van allerlei mensen die zich óók met het verbeteren van gezondheid bezighouden, verbaast mij mateloos.

De mythe van potjes babyvoeding

Voedingscentrum

Ik realiseer me dat het lijkt alsof ook ik me nu schuldig maak aan die andere hype in health-land: Voedingscentrumpje afkraken. Maar het moet me toch van het hart… Natúúrlijk moeten we altijd op ons gezonde verstand blijven vertrouwen, en niet zomaar kritiekloos achter de zoveelste health-goeroe of hype aanhobbelen. Toch ben ik blijer met mensen die iets te melden hebben over hoe we gezonder zouden kunnen worden, dan over hoe normaal het is om je leven lang troep naar binnen te werken.

Uiteraard is het heel erg goed om meer groente en fruit en minder alcohol te nuttigen.

Die hele Schijf van Vijf? Prima, als je leefstijl bagger was en je wilt je leven beteren. Ben je al wat verder in dat proces, en kun je wel wat getailleerdere informatie aan, dan zou ik terugdeinzen voor uitspraken als de volgende (voor de duidelijkheid: gedaan door het Voedingscentrum): ‘Nagenoeg alles wat je binnenkrijgt via je voeding wordt meteen weer afgebroken door je lever.’ Of: ‘Je lever raakt niet overbelast doordat het schadelijke stoffen moet afbreken. Dat is zijn werk.’ Da’s raar, want we weten allemaal wat er met de lever van bijvoorbeeld een alcoholist gebeurt…

Nog eentje: ‘Onze voeding bevat over het algemeen heel weinig dioxines en kwik. Ook al krijg je er een keer teveel van binnen, dan nog is het op langere termijn onschadelijk. Als je gevarieerd eet, dan herstelt je lichaam de balans vanzelf. Omdat je het risico op dioxines en kwik nooit helemaal kunt uitsluiten, gelden voor bepaalde kwetsbare groepen, zoals zwangere vrouwen, voorzorgsadviezen.’

Sorry hoor, ik ben misschien een ontzettende muggenzifter

Maar ik krijg hier wel een beetje jeuk van. Frases als ‘nagenoeg’ en ‘over het algemeen’, en het feit dat de effecten van bepaalde, eventueel schadelijke stoffen alleen afzonderlijk worden onderzocht (niet in combinatie met alle andere, vervuilende stoffen die we op dagelijkse basis binnenkrijgen), overtuigen mij ervan dat ik het niveau van het Voedingscentrum inmiddels wel ben ontstegen.

Ontgiften

Veel mensen die een detox hebben gedaan, of geprobeerd hebben te doen, zijn daar niet bepaald beter van geworden. Vaak raken ze binnen een dag extreem hongerig en dus humeurig of ronduit gedeprimeerd. Als zoiets al vol te houden is, lopen ze ook het risico er op termijn juist zwaarder van te worden.

Anderen beweren na een detox juist dat ze zich schoon en energiek voelen, dat ze beter slapen, zijn afgevallen en/of dat hun huid beter is geworden. Dat is natuurlijk prachtig, en ik denk dat als jij er het type voor bent, je je goed voorbereidt en op zinnige wijze te werk gaat (dus niet snoeihard gaat vasten, maar je lichaam enerzijds ontlast door het zoveel mogelijk elimineren van gifstoffen en het anderzijds overspoelt met waardevolle voedingsstoffen), een korte ontgiftingskuur een prima idee is.

Definitie van detox

Bij het woord ‘detox’ denken veel mensen nog steeds meestal aan Spartaanse hongerkuren. Je eet weinig tot niets, zodat je lichaam zijn overtollige afvalstoffen kan afvoeren. Ik geloof daar niet zo in. Je arme lichaam! Wist je trouwens dat stress een enorm zware wissel trekt op je lijf? Ja, dat wist je vast. Dus wat zou zo’n dergelijke detox dan opleveren, behalve misschien een paar kilo minder (tijdelijk, in het beste geval)? Als je goed wilt zijn voor je lichaam, en dus voor jezelf, moet je het goed verzorgen.

Detoxen zou ook het ontgiften van je voedingspatroon kunnen betekenen.

Dat vind ik een veel gezondere optie. In het boek In 28 dagen van gifbelt tot tempel schrijft Jacqueline van Lieshout ook dat je je lichaam niet hoeft te ontgiften, omdat het dat zelf doet. Wel lijdt het tegenwoordig onder de grote hoeveelheden troep waaraan het wordt blootgesteld. Om het te ontlasten en te ondersteunen, zouden we niet ons lichaam zelf, maar ons voedingspatroon moeten detoxen. Geef je lijf eens een tijdje vakantie door het alleen maar pure, zuivere voedingsmiddelen voor te zetten. Zo hoeven je ontgiftingsorganen net wat minder hard te werken. Ook krijg je meer waardevolle voedingsstoffen binnen, waardoor alles veel beter gaat functioneren.

Van gifbelt naar tempel

Hoe behandel je jouw lijf? Als vuilstortplaats of als heilige plek waar je (zo veel en zo vaak mogelijk) secuur mee omgaat? Sinds kort ben ik zelf ook detox-coach, maar dus volgens de filosofie van Jacqueline van Lieshout en In 28 dagen van gifbelt tot tempel. Ik begeleid mensen een maand lang in het ‘opschonen’ van hun voeding en levensstijl en het aanleren van nieuwe gewoontes. Ook ben ik inmiddels gastdocent op Jacqueline’s opleiding tot detox-coach. Hierover schrijf ik de volgende keer meer!

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Vind je het leuk om regelmatig interessante tips, weetjes, recepten en nog veel meer informatie van mij te lezen? Volg me op Facebook: https://www.facebook.com/octobertreehealth of bekijk mijn website: www.octobertreehealthcoaching.com.

Dit vind je vast ook interessant:

Gezond eten. Het draait om de balans

Suiker: afkicken is moeilijk, maar haalbaar

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results