Goed nieuws voor kinderen die nagelbijten of duimzuigen

15 juli 2016

Ik heb als kind zelf nooit op mijn nagels geknabbeld en ik was ook geen duimer. Mijn kinderen trouwens ook niet. Maar ik ken wel een hele hoop kinderen (en volwassenen) om me heen die nagelbijten en duimen. Of die bijvoorbeeld steeds hun vingers in de mond doen en daarop zuigen. Best lastig volgens mij om een kind hier vanaf te helpen. Vaak bedenken ouders allerlei trucjes, beloningen of zelfs straffen om hun kind ermee te laten stoppen. Voor die ouders is er nu goed nieuws.

Minder allergisch

Er kán namelijk een voordeel in zitten. Naarmate deze kinderen ouder worden kunnen ze dankzij dat gebijt en gesabbel minder allergisch zijn voor dingen als huisstofmijt, gras, katten, honden, paarden en andere schimmels. En ik weet hoe vervelend een intolerantie of allergie kan zijn, dus op zich een fijne gedachte!

Onderzoek onder duizend kinderen

Wetenschappers in Nieuw-Zeeland volgden meer dan duizend kinderen tot hun 32e levensjaar vanaf hun geboortedag in 1972 of 1973 helemaal tot wanneer ze volwassen waren. Op hun vijfde, zevende, negende en elfde registreerden de onderzoekers of de kinderen nagels beten of op hun duim zogen. Op hun dertiende en 32e werd vervolgens gekeken of ze allergische reacties ontwikkelden.

Lees ook: Zó krijg je binnen een minuut je baby in slaap

“Positieve kant aan nagelbijten en duimzuigen”

Uit het onderzoek onder nagelbijters en duimzuigers bleek dat zij minder vaak allergisch (38 procent) waren dan de deelnemers die als kind nooit op hun duim hadden gezogen of nagels hadden gebeten (49 procent). Bij deelnemers die als kind beide gewoontes hadden, was de kans op allergieën nog kleiner (31 procent). Ik citeer één van de onderzoekers: “Hoewel we niet aanraden dat deze gewoonten moeten worden aangemoedigd, lijkt er wel een positieve kant aan deze gewoonten te zijn” Het onderzoek vond overigens geen verband tussen nagelbijten/ duimzuigen en de ontwikkeling van astma en hooikoorts.

Uiting van spanning, boosheid of stress

Zo verschrikkelijk erg is het dus niet als je kind nagels bijt of op zijn duim zuigt. Al wordt er wel vaak gezegd dat nagelbijten vaak een uiting is van spanning, boosheid, stress of verveling. Vooral onrustige of gespannen kinderen hebben er last van. Maar het is vooral een gewoonte, en duimen is niet heel best voor het gebit. Hieronder 3 tips om je kind van duimen en nagelbijten af te helpen.

3 tips om je kind af te helpen van nagelbijten of duimzuigen:

 1. Kortknippen en vijlen

  Kortgeknipte nagels nodigen minder uit om af te bijten. Knip en vijl ze daarom regelmatig

 2. Pleisters om zijn vingers

  Je kunt ook gekleurde pleisters om vingertoppen doen of de nagels lakken. Misschien vindt je kind dat zelfs wel heel mooi. 

 3. Afleiden

  Leid je kind af als je ziet dat hij zijn vingers in zijn mond stopt. Laat hem iets doen waar hij zijn vingers bij moet gebruiken. Zoals verven of kleien.

 4. Smerig goedje

  Je moet je wel goed voelen bij deze tactiek, maar de nagels en duim insmeren met een smerig goedje werkt ook. Zo is er bijvoorbeeld Byte-x. Te krijgen bij de drogist. Maar ook bij natuurwinkels verkopen ze verschillende varianten. Dit is vooral geschikt voor iets oudere kindjes.

Lees ook:

Tien tips voor een relaxte lange autoreis met kinderen
Hooikoorts bij kinderen: zo verminder je de klachten

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

 1. Slimme handenwastips voor je kind * mamaschrijft - […] komen, zouden veel meer kans op allergieën, astma en andere ziekten. Zo las ik laatstt dat nagelbijten en duimzuigen niet eens…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leonie Lindeboom

Mijn naam is Leonie, welkom op mijn website! Ik ben (uiteraard) moeder van inmiddels 3 kindjes. De jongste is nog een baby. Wij wonen in het altijd bruisende Amsterdam. Ons leven is vaak druk en chaotisch, maar bovenal is het heerlijk. Met ons vijven genieten we van alles wat de stad ons te bieden heeft en dat is elke dag weer een feest én een uitdaging. Genoeg om over te schrijven dus. Dit schrijven doe ik overigens niet alleen, maar samen met een aantal andere mama bloggers die allemaal hun eigen visie op hun leven met kids hebben. Veel leesplezier! Ben je ondernemer en wil je je bedrijf presenteren aan de leukste mama’s van Nederland? Of wil je zelf graag bloggen? Stuur een mail of bel even: leonievoormamaschrijft@gmail.com | 06-42204869.

Mis niks! Mamaschrijft op social:

Ook leuk om te lezen

Excuses van een nachtmoeder.

Excuses van een nachtmoeder.

Joske had zich altijd heilig voorgenomen om haar kind nooit bij haar in bed te laten slapen. Maar nu ze zelf een slechte doorslaper heeft, wil ze excuses maken.