Goed voornemen: haal alle rotzooi uit je eten middels detox. Inc winactie!

8 januari 2017

Ik kom weer heel wat mensen tegen die hun voornemen van vorig jaar (en misschien van het jaar dáárvoor, en het jaar dáárvoor…) weer eens hebben opgepoetst en ‘zo snel mogelijk zo veel mogelijk willen afvallen’. Detoxen is natuurlijk helemaal hip, vooral in januari, en veel mensen geloven dat leven van sap, fruit of de lucht een goed idee is. Het is vaak een hele toer om ze ervan te overtuigen dat het júist een goed idee is (meer dan) fatsoenlijk te eten.

Haal de rotzooi uit je eetpatroon

Jacqueline van Lieshout is mijn detox-goeroe. Dit bedoel ik natuurlijk helemaal niet serieus, want ik doe niet aan goeroes, maar de detox-aanpak die zij in haar succesvolle boek In 28 dagen van gifbelt tot tempel beschrijft, past wél heel goed bij mij en bij wat ik in mijn praktijk doe (namelijk: mensen helpen gezonder te leven).

Aan de hand van Van Lieshouts boek leer je op een andere manier naar je eetpatroon kijken. Je gaat een aantal producten uitsluiten, zo puur mogelijk eten en je leert lekker en makkelijk koken en eten. Je zult ervaren dat alles wat je binnenkrijgt duidelijk effect heeft op je lijf en je gemoedstoestand en hoe je wat je hebt geleerd na de vier weken ook zult blijven toepassen.

De overkoepelende visie van Van Lieshout (en mij) op detoxen is: haal alle rotzooi uit je eetpatroon. Alles wat uit een fabriek komt, in niets meer lijkt op pure voeding maar ook een aantal voedingsmiddelen (zoals zuivel van de koe, alcohol, suiker en gluten) die ons lichaam nu eenmaal slecht verdraagt, laat je gedurende 28 dagen weg. Ook vlees is uitgesloten. Niet per se uit principe, maar omdat we doorgaans slecht, bewerkt en te veel vlees eten. Daarom is het een goed idee om dit een maand te vermijden om daarna veel bewustere keuzes te maken. Na je detox-maand zul je gewend zijn aan een aangepast eetpatroon. Het is dan veel makkelijker om zelf voortaan betere, want bewustere keuzes te maken. Je hebt dan aan den lijve ondervonden hoe jouw lichaam reageert op een natuurlijker, puurder eetpatroon.

Gezond detoxen zonder spartaanse hongerkuren. Zo doe je dat.

In 28 dagen van gifbelt tot tempel

Hier een kort en duidelijk overzicht van wat je wel en niet eet en drinkt tijdens de 28 dagen op weg naar jouw eigen tempel.

‘No go’ tijdens de 28 dagen:

 • gluten
 • suiker (alleen de suikers die van nature in groenten en of fruit zitten)
 • zoetstoffen
 • keukenzout
 • chemische toevoegingen
 • zuivel van koe
 • cafeïne
 • vlees en gevogelte
 • alcohol
 • witte rijst, aardappelen zonder schil, witte meel
 • voorverpakte, bewerkte producten

 ‘Go’ tijdens de 28 dagen:

 • groenten
 • fruit
 • eieren
 • vis
 • zilvervliesrijst
 • schaal- en schelpdieren
 • geiten- en schapenzuivel
 • aardappelen (altijd met schil)
 • superfoods
 • glutenvrije granen (zoals boekweit en quinoa)
 • noten
 • pitten
 • zaden
 • knollen en bollen
 • kiemen
 • peulvruchten
 • drinken: water, kokoswater, kruidenthee, verse sappen (zelf geperst of van bijvoorbeeld Frecious)

Er is geen sprake van afgemeten hoeveelheden. Tijdens de detox-maand is het juist heel belangrijk dat je eet naar behoefte en luistert naar je lichaam. Je zult merken dat wanneer je op deze manier eet, je uiteindelijk veel minder ‘cravings’ krijgt en geen zin meer hebt in rommel en/of exorbitante porties.

Detox-cursus

In mijn vorige blog over detoxen schreef ik over de detox-cursus van Van Lieshout. Wil je je echt eens goed verdiepen in de gezonde detox, dan is deze vierdaagse cursus een echte aanrader.

De cursus geeft je een goede start als detox-coach, zodat je mensen kunt begeleiden tijdens hun detox-programma. Voor bijvoorbeeld reeds werkzame coaches, yoga/pilates docenten of therapeuten die graag detox (à la In 28 dagen van gifbelt naar tempel) als extra aspect in hun praktijk willen opnemen, is deze cursus erg geschikt. Het is fantastisch om mensen te kunnen inspireren en helpen om betere keuzes te maken voor hun voedingspatroon.

Ik volgde de cursus vorig jaar zelf.

Ontzettend inspirerend, en zeker niet alleen voor therapeuten of voedingsadviseurs, maar voor iedereen die geïnteresseerd is in gezonde voeding en het aanleren van een beter eetpatroon.

Na deze cursus kun je jouw cliënten begeleiden of je gezin bekend maken met het detox-programma ‘In 28 dagen van gifbelt naar tempel’. Met de methodes die je leert kun je zelf coachingstrajecten samenstellen zodat je persoonlijke, op maat gesneden begeleiding kunt geven aan iedereen die het programma gaat volgen. Je cliënten inspireren is het belangrijkste. Ze leren de beste keuzes te maken en hun leven en voedingspatroon heel bewust in te richten.

Persoonlijke begeleiding door Jacqueline van Lieshout

De cursus duurt vier weken (soms langer omdat er schoolvakanties tussendoor zijn en er dan geen lesdagen worden gepland), één dag per week. Tijdens deze vier weken ga je zelf het detox-programma volgen en word je persoonlijk door Jacqueline van Lieshout begeleid. Er zijn iedere week gastdocenten (onder wie ik), met presentaties over verschillende onderwerpen.

De volgende aspecten van detox-coaching komen aan bod, zodat je na afloop van de cursus jouw cliënt op de juiste manier kunt ondersteunen, enthousiasmeren en, waar nodig, kunt helpen en bijsturen.

 • Basis voedingsleer, effecten van de detox en hoe hier mee om te gaan, de grenzen als detox-coach leren kennen, dus inschatten welke mensen je kunt coachen
 • Coachingsgesprekken (intake, tussentijdse coaching, motivatie gesprekken, begeleiding via telefoon/mail/sms, hulp bij problemen en afronding en (eventueel) vervolgtraject)
 • Het analyseren van voorraadkasten, de koelkast en de voedingsgewoontes en hier uitgebreid en gedegen advies over kunnen geven voor verbetering
 • Een planning maken voor jouw cliënt voor ontspanning en verzorging door middel van het droogborstelen, het gebruik van jojoba-olie, Himalaya-zout en met name thermotherapie (warmte en koude (m.b.v. wisseldouches en baden)
 • Lessen van gastdocenten, o.a. over supplementen, superfoods, marketing van jouw praktijk, gebruik van social media, het gebruik van juices en smoothies, keuzes maken in de supermarkt, de (on)zin van superfoods en het belang van gezonde darmen
 • ‘Foodplans’ creëren in samenwerking met de cliënt. Uitgebreid kunnen informeren over recepten, manieren van bereiden, inkooptips en detox-koken
 • Het gebruik van psylliumvezels, effecten, het belang van goed functionerende darmen
 • Iedere lesdag een uitgebreide detox-lunch
 • Marketing voor jouw eigen praktijk als detox coach. Hoe promoot je jezelf, hoe maak je optimaal gebruik van het inzetten van je website, social media etc. Hoe maak je gebruik van je netwerk, wat is belangrijk bij prijsstelling en het contact met (potentiële) cliënten

Ook worden er jaarlijks Detox Coach-bijeenkomsten georganiseerd voor alle opgeleide detox coaches in Nederland, om ervaringen uit te wisselen, bij te scholen en je netwerk te versterken. Na de cursus ontvang je een certificaat. De cursus is erkend door de Nederlandse Vereniging voor Klassiek Homeopaten.

Mocht je meer willen weten over de cursus, of je in willen schrijven, dan kan dat via info@detoxcoach.nl. Ik zou het leuk vinden om lezers van mamaschrijft te ontmoeten!

Winnen: In 28 dagen van gifbelt tot tempel

Wil je zelf ook eens ervaren wat 28 dagen detoxen volgens Jacqueline van Lieshout met je doet? Als je je voedingspatroon (en dat van je gezin, want dat kan uiteraard moeiteloos -graag zelfs!- meedoen) succesvol wilt ontgiften, veel wilt leren over wat bepaalde voedingsmiddelen met je doen, waarom je bepaalde producten beter kunt laten liggen en waarom het een goed idee is een aantal simpele gewoontes aan je levensstijl toe te voegen, dan kun je nu een exemplaar van In 28 dagen van gifbelt tot tempel winnen. Like mamaschrijft op Facebook, deel deze blog en wie weet sturen we jou binnenkort een door Jacqueline gesigneerd exemplaar. De winnaar wordt 16 januari 2016 bekend gemaakt!

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Vind je het leuk om regelmatig interessante tips, weetjes, recepten en nog veel meer informatie van mij te lezen? Volg me op Facebook  of bekijk mijn website,

Meer lezen van Wencke?

Gezond leven is zielig. Of toch niet?

Een moeilijk etend kind. Wat te doen?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leonie Lindeboom

Mijn naam is Leonie, welkom op mijn website! Ik ben (uiteraard) moeder van inmiddels 3 kindjes. De jongste is nog een baby. Wij wonen in het altijd bruisende Amsterdam. Ons leven is vaak druk en chaotisch, maar bovenal is het heerlijk. Met ons vijven genieten we van alles wat de stad ons te bieden heeft en dat is elke dag weer een feest én een uitdaging. Genoeg om over te schrijven dus. Dit schrijven doe ik overigens niet alleen, maar samen met een aantal andere mama bloggers die allemaal hun eigen visie op hun leven met kids hebben. Veel leesplezier! Ben je ondernemer en wil je je bedrijf presenteren aan de leukste mama’s van Nederland? Of wil je zelf graag bloggen? Stuur een mail of bel even: leonievoormamaschrijft@gmail.com | 06-42204869.

Mis niks! Mamaschrijft op social:

Ook leuk om te lezen

Excuses van een nachtmoeder.

Excuses van een nachtmoeder.

Joske had zich altijd heilig voorgenomen om haar kind nooit bij haar in bed te laten slapen. Maar nu ze zelf een slechte doorslaper heeft, wil ze excuses maken.