Zo vervelend voor je kind, wanneer het inslapen heel lang op zich laat wachten. Deze anders dan anders tips werken wel!
Moeite met inslapen
Nu het einde van de schoolvakantie in zicht komt, zijn we langzamerhand weer bezig om het ritme weer een beetje op peil te krijgen. Dus op tijd opstaan, aan tafel (gezond) ontbijten, niet lukraak naar een scherm grijpen, gezond avondeten (ook aan tafel) en last but not least: op tijd het bed in voor een gezonde dosis nachtrust. Alles gaat verrassend goed hier thuis, behalve op een normale tijd naar bed gaan en dan vooral lekker vlot inslapen. Beide kinderen blijven vaak een tijdje roepen van boven: “Mama, mag ik nog een boekje lezen, mag ik een slokje water, mama ik moet je nog iets vertellen.” En draaien in bed. Dat eeuwige gedraai. ‘Ik weet niet hoe ik moet liggen, mama’. Zo sneu vind ik het. De tips ‘een uur voor het slapen geen blauw licht’, ‘een raampje open voor frisse lucht’ en ‘een donkere kamer’, die kennen we al wel. Ik ben toe aan andere tips. Ik zocht en ik vond!
Tip 1 Later naar bed
Probeer je kind eens op een later tijdstip naar bed te brengen. Het is natuurlijk fijn dat jij ook nog iets aan je avond hebt, maar het loont om die wens even te parkeren. Als je kind standaard veel later in slaap valt, dan kan het zijn dat hij gewoon nog niet moe genoeg is. Laat je kind bijvoorbeeld lekker nog even op de bank een boekje lezen en ga een half uur later dan gepland naar boven.
Benieuwd hoeveel slaap kinderen in de basisschoolleeftijd gemiddeld nodig hebben?
4 – 5 jaar: 12 uur per dag, 6 – 9 jaar: 11 uur per dag, 10 – 11 jaar: 10 uur per dag , 12 jaar: 9 uur.
Bron: dokterdokter.nl
Tip 2 Rust in een druk kinderhoofd
Een vriendin van mij zweert bij het boek de Wens ster, van Marneta Viegas. Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. In dit boek draait alles om visualisatie en meditatie. Vind je het te zweverig klinken? Vond ik eerlijk gezegd ook. Maar nadat ik het boek aandachtig heb doorgebladerd, ben ik toch om. Het is toegankelijk, lief en veelbelovend: kinderen schijnen na een mediatie beter te slapen en zelfvertrouwen en creativiteit nemen toe. En daarnaast, hoe heerlijk is het om een drukke dag op deze bijzondere manier samen af te sluiten? Toch maar eens proberen!
Vijf tips om je baby te leren doorslapen.
Tip 3 Nog even uit bed is oke
Ik blijf vaak herhalen dat hij in zijn bed moet blijven liggen tot hij slaapt, maar wanneer volwassenen niet in slaap kunnen komen, is de tip vaak: ‘Stap uit bed. Verlaat je slaapkamer en ga even iets anders doen’. Waarom zou je dit niet tegen je kind zeggen? Gun hem een kort moment om nog even beneden tegen je aan te hangen. Misschien komen er hele verhalen, die hij nog even kwijt moet, of is dat moment samen net wat hij nodig heeft. Maak wel duidelijke afspraken over hoe vaak dat op een avond mag. Anders blijf je bezig.
Tip 4 Het is niet erg
Benadruk niet constant dat het echt tijd is om te gaan slapen. Als je kind de slaap kon vatten, dan deed hij dat heus. Zeg dat het niet erg is en dat de slaap vanzelf komt. Stimuleer hem om rustig te blijven liggen en zeg dat je over tien minuten nog even terugkomt. Hoe hoger jij de druk van slapen gaan opvoert, hoe moeilijker het voor je kind zal zijn. Een mooie uitdaging voor ouders 🙂
Tip 5 Adem in, adem uit
Het kan zijn dat de ademhaling van je kind aan de hoge kant is. Kinderen onder de zes hebben standaard een hogere ademhaling, dus oefeningen doen heeft dan nog niet zoveel zin. Is je kind ouder? Doe dan eens de volgende test: tel, terwijl je kind slaapt, het aantal ademhalingen per minuut. Zijn het er meer dan 12, dan is dat aan de hoge kant en kun je eens kijken wat het effect van een ademhalingsoefening is. Een fijn mantra is: ‘Adem in, ik ben rustig. Adem uit, ik lach.’ En deze leuke oefening vond ik op Zenkids.be:
– Leg je knuffel op je buik.
– Adem langzaam in en maak je buik bol zodat je knuffel omhoog komt.
– Adem langzaam uit en laat je buik weer zakken zodat je knuffel omlaag komt.
– Wieg je knuffel zo zachtjes in slaap.
Succes! Hopelijk gaat het inslapen met deze tips wat vlotter.
Lees ook:
Kinderen en groenten. Acht tips om een gezond eetpatroon te ontwikkelen.
Marjon Postma
Wij hebben een 10-jarige knul (de jongste van 4) die we op zijn 2e hebben verpest. We waren een paar dagen in Zwitserland en hadden een hotelletje geboekt. Heel lief stond er een campingbedje met slofjes en een badeendje klaar voor hem. Maar hij had nog nooit in een campingbedje geslapen… We waren moe van de reis en hij wilde echt niet slapen – huilen. We hebben hem uiteindelijk bij ons in bed genomen en dat werkte! Jahaa en dat bleef werken ;-). Sinds dat moment heeft hij besloten dat hij niet meer zonder ons wilde slapen. Hij valt dan beneden op de bank in slaap en als wij naar bed gaan, nemen we hem ook mee naar boven. Hij komt dan in de loop van de nacht weer bij ons liggen (gelukkig word ik daar niet meer wakker van). We proberen, in overleg met hem, om hem meer in zijn eigen bed te laten slapen, maar het inslapen blijft erg moeilijk voor hem. Nou heb ik een paar jaar geleden een hersenbloeding gehad en hij heeft daar een behoorlijke klap van gekregen, nog steeds bang zijn mama te verliezen… Hij doet ademhalingsoefeningen, we drinken samen een kopje thee en regelmatig kruipt hij tegen me aan op de bank en valt daar dan uiteindelijk in slaap. Het is ontzettend lief, maar we blijven proberen om hem wat makkelijker in zijn eigen bed in slaap te laten vallen!
Pingback: Waarom mijn zoon roze nagellak draagt (en ik dat prima vind) - mamaschrijft
Pingback: Schoolziek. Omdat het soms allemaal teveel is - mamaschrijft