Het belang van buiten spelen.

Buitenspelen is gezond

We weten het allemaal: buitenspelen is gezond. Lekker bewegen, je haren in de wind en een ‘frisse’ neus halen. Al dat binnenzitten is helemaal niet goed voor je. En vooral niet voor kinderen, die moeten met hun neus in de modder en rennen en klimmen. Koppeltje duikelen zoals mijn dochter dat noemt. Veel bewegen voorkomt ook nog eens overgewicht, waar toch nog steeds heel veel kinderen mee te maken hebben. En ze kunnen lekker hun energie kwijt!

Wij wonen zelf in Amsterdam, en zelfstandig buitenspelen is niet heel gemakkelijk hier. Daarom ga ik als ik vrij ben altijd de hort op met de kinderen: naar speeltuinen, grasveldjes, parkjes of we blijven gewoon even plakken. Een camping bezoeken vind ik ook altijd erg geslaagd met kinderen. Ze genieten van het buitenleven en speelplezier, en zitten nauwelijks binnen. Wij overwegen op dit moment zelfs om een stacaravan of chalet met staanplaats te kopen. Lijkt me heerlijk om elk weekend daar te vertoeven.

Ook nog eens goed voor ontwikkeling

Wist je dat buitenspelen ook heel gezond is omdat het goed voor de motorische ontwikkeling van kinderen is. Rennen, klimmen, glijden, vangen maar ook uitglijden en schommelen is hartstikke leerzaam. Ik heb ooit eens ergens gelezen dat veel buitenspelen zelfs een betere hersenontwikkeling stimuleert.  Buitenspelen heeft een positief effect op het concentratievermogen en de leerprestaties van een kind. Kinderen met ADHD ervaren zelfs minder symptomen wanneer ze lekker losgaan in de natuur.

Sociale vaardigheden

Kinderen staan er bekend om dat ze makkelijk nieuwe vriendjes maken. En vaak vinden ze het ook leuk om andere kinderen te ontmoeten. Buitenspelen is daarom de uitgelezen kans om sociale vaardigheden te ontwikkelen, zoals empathie, zelfbewustzijn, concurrentie en samenwerken.

Kort samengevat, dit is waarom buitenspelen zo gezond is

  • Voldoende beweging
  • Ze kunnen hun energie kwijt
  • Snuiven vitamine D op
  • Vergroten van de sociale vaardigheden
  • Kids slapen goed na veel buitenlucht
  • Vergroten van de zelfredzaamheid
  • Het stimuleren van de creativiteit
  • Motorische ontwikkelingen
  • Goed voor de hersenontwikkeling

Genoeg redenen dus om die iPad of smartphone weg te leggen en je kind flink uit te laten razen in de speeltuin.

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results