Hoofdluis: elf dingen die je moet weten.

Er wordt veel gezegd en geschreven over hoofdluis. Ze zouden van vies haar houden en overspringen van hoofd naar hoofd. Maar is dat wel echt zo? Daarom 11 feiten over hoofdluis die waar zijn!

Een gruwelijke hekel heb ik eraan. Hoofdluis! Ik kan het nog herinneren dat ik ze zelf als kind had. En dat mijn moeder ongekend vaak mijn haar kamde en het met die stinkshampoo waste. Vreselijk vond ik het!

Mijn zoontje Raf heeft ook ooit één keer hoofdluis gehad toen hij nog op de creche zat en ook ik was toen de dupe. Niet een hele relaxte situatie, want haren kammen is niet zijn grootste hobby. Gelukkig was het bij ons beiden snel over maar ik krijg serieus al jeuk als ik erover schrijf. Nu hij op de basisschool zit ontspringt hij tot nog toe de dans maar het zal vast niet lang meer duren. Na die eerste keer hoofdluis ging ik me (uiteraard) eens verdiepen in deze kriebelbeestjes. Er wordt namelijk genoeg gezegd en geschreven over hoofdluis, maar wat is nou echt waar?

11 dingen die je moet weten over hoofdluis:

1. Het kost slechts 30 seconden voor een luis om van het ene hoofd naar het andere te verplaatsen. Een knuffel of een kus kan dus al genoeg zijn voor een fijne besmetting.

2. Hoofdluis kan niet vliegen, springen of zwemmen. Ze kunnen alleen van hoofd naar hoofd lopen.

3. Het is heel onwaarschijnlijk dat ze zich verspreiden via accessoires zoals hoeden en dekens.

4. De beestjes leven alleen bij mensen, en niet bij dieren.

5. De eitjes van de luis komen na 10 dagen uit. Dus in die periode is het belangrijk de behandeling goed te doen voordat ze uitkomen en zich innestelen in het haar.

6. Volgens verschillende onderzoeken raakt de hoofdluis resistent tegen behandeling.

7. Als je liever geen behandeling met chemische middelen wilt om de hoofdluis te bestrijden, gebruik dan een metalen netenkam en kam regelmatig het haar.

8. Hoofdluis houdt niet van sterke geuren zoals pepermunt, eucalyptus, lavendel en rozemarijn. Een tip is daarom om een paar druppeltjes hiervan op schoon haar te doen om ze bij je weg te houden.

9. Een hoofdluis leeft van mensenbloed. Om aan bloed te komen bijt hij. Daarbij geeft hij wat speeksel af, waardoor het bloed minder snel stolt. Een allergische reactie op dat speeksel veroorzaakt de jeuk.

10. Ze hebben geen voorkeur voor vies, schoon, lang of kort haar. Al wordt dat wel vaak gedacht. Elke schedel is potentieel slachtoffer.

11. Een effectieve behandeling van hoofdluis is een proces. Gebruik een speciale shampoo gecombineerd met een metalen netenkam. Door regelmatig te kammen met die kam verwijder je alle eieren en luizen. 

Succes lieve mama’s en luizenpluis mama’s.

Meer informatie over hoofdluis en het behandelen ervan vind je op de website van het RIVM.

Lees ook:

Open brief aan luizenpluis moeders: een ode aan jullie voor het behandelen van hoofdluis

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Type to Search

See all results