Hooikoorts bij kinderen: zo verminder je de klachten

Snottert en niest je kind erop los, maar is het niet daadwerkelijk verkouden? Het zou maar zo hooikoorts kunnen zijn. Deze tips verminderen de klachten.

Het is Izzie haar derde niesbui deze ochtend en ik vraag me af of dit gesnotter en niezen te maken heeft met een verkoudheid, met het rare weer van afgelopen dagen of dat het misschien wel eens hooikoorts kan zijn? Ze is nog maar een dreumes, maar ze snottert wel erg veel en manlief heeft hooikoorts allergie. Het zou me daarom niet verbazen als zij dit ook heeft of krijgt. Reden genoeg voor mij om me er eens in te verdiepen.

Wat is hooikoorts eigenlijk?

Hooikoorts is een allergie die veroorzaakt wordt door een allergische reactie op pollen en stuifmeel. Het gaat specifiek om planten die hun stuifmeel via de wind verspreiden. Bij mensen met hooikoorts reageert het afweersysteem op dit onschuldige stuifmeel, waardoor het slijmvlies in de neus opzwelt. Als het lichaam het stuifmeel als mogelijk schadelijk herkent, produceert het antistoffen.

Wanneer kunnen kinderen last van hooikoorts krijgen?

Een dreumes kan in principe de allergie al krijgen, maar meestal openbaart het zich bij kinderen tussen de 7 en 15 jaar. En precies wat ik dacht, het is deels erfelijk bepaald maar ook als de ouders nergens last van hebben, kan een kind het wel krijgen. De klachten lijken erg op die van een gewone verkoudheid, namelijk een loopneus of verstopte neus, rode en jeukende ogen, een branderig gevoel aan de neus, niezen en kortademigheid. Om zeker te weten of je kind ook echt hooikoorts heeft, of gewoon een simpele verkoudheid, kan je een bloedtest laten doen.

Snelle tips om hooikoorts te verminderen

Er zijn een aantal redelijk simpele dingen die je kan doen om de hooikoorts te verminderen:

 • Ga naar zee. De concentratie stuifmeel is het laagste aan de kust In Gelderland, Brabant en Overijssel komen de meeste pollen voor. Dit heb ik ook gemerkt toen wij op vakantie waren in Lanzarote. Ineens had ze nergens last van. Toeval?
 • Meer vaseline rond de neus. Sommige mensen zeggen er baat bij te hebben als ze een beetje vaseline smeren rond hun neusgaten. Een deel van het stuifmeel blijft namelijk plakken op de vaseline.
 • Hang de was niet buiten te drogen, want zo komen er pollen in en neem je ze mee je huis in
 • Lucht ook het beddengoed niet buiten om deze zelfde reden
 • Houd zoveel mogelijk de ramen dicht tijdens het hooikoortsseizoen. Of installeer horren die speciaal ontworpen zijn om pollen buiten de deur te houden
 • Neem geen sterk ruikende bloemen en planten in huis
 • Was elke dag de haren van je kind zodat hij of zij de pollen niet mee naar bed neemt
 • Zoek naar de juiste medicatie, geschikt voor de leeftijd van je kind. Er zijn verschillende soorten, en de meeste hiervan zorgen voor verminderen van symptomen
 • Houd eventuele huisdieren goed schoon, ook daar kunnen de pollen zich in vestigen
 • Volgens tips op de website omaweetraad.nl helpt het ook om regenwater te drinken en zou honing positieve effecten bieden.

Immunotherapie en hooikoorts

Heeft je kind er nou zoveel last van dat het gewoon niet te doen is, dan moet je misschien op zoek naar een lange termijn oplossing. Ik heb me laten vertellen dat immunotherapie het beste resultaat boekt. Dit pakt namelijk de oorzaak aan en het werkt langdurig. Je kind krijgt een heel klein beetje van het allergisch stofje toegediend en daarmee wordt zijn of haar afweersysteem  ‘ge-reset’ en het reageert niet meer op dat stofje alsof het de vijand is. Aanpak van de oorzaak dus!

In het geval van Izzie denk ik dat ik eerst maar eens een nieuwe bloedtest ga laten doen. Dit hebben we al vaker laten doen in verband met haar eczeem, maar ze is niet getest op pollen. Voor mij wordt dit de eerste stap en intussen houd ik haar nauwlettend in de gaten,

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

2 comments

 1. Pingback: Eczeem bij je kind. De oorzaak vinden is een lange weg. - mamaschrijft

 2. Pingback: Goed nieuws voor kinderen die nagelbijten of duimzuigen - mamaschrijft

Type to Search

See all results