Je kind laten vaccineren: wel of niet?

Sinds ik blog voor mamaschrijft heb ik het onderwerp vaccineren nog niet eerder voorbij zien komen. Wat ik trouwens goed snap, want hoewel het een veelbesproken onderwerp is, is het ook een lastig onderwerp en lijkt het wel alsof je een duidelijk standpunt moet hebben en jezelf moet verdedigen wanneer je met iemand een andere mening deelt.

Risico’s van vaccineren

Ook op het nieuws komen er regelmatig berichten voorbij over het vaccineren. Zo was er laatst een bericht dat het onderzoek waaruit was gebleken dat kinderen autisme kunnen krijgen van vaccinaties niet juist uitgevoerd was en uit grootschaliger onderzoek wat wél juist uitgevoerd was, bleek dat dit niet het geval was. Kinderen kunnen geen autisme krijgen van vaccinaties las ik in dit artikel.

Ook kwam de webwinkel bol.com in opspraak omdat zij boeken verkopen die tegen vaccineren zijn en deze als eerste uit de zoekresultaten komen wanneer er gezocht wordt op vaccineren. Het kabinet vond dit niet gepast en eiste dat Bol.com deze boeken schrapt uit het assortiment. Maar bol.com vindt weer dat mensen zelf hun mening moeten kunnen vormen en wil deze boeken gewoon blijven verkopen, volgens dit artikel.

De moeder als leek

Als moeder wil je alleen het allerbeste voor je kind. Wanneer je voor het eerst moeder wordt, kom je ook in aanraking met de beslissing: wel of niet vaccineren. Toen ik nog geen moeder was wist ik wel van het bestaan van vaccinaties af en zag ik ook verschillen tussen mijn vriendinnen hierin. De ene vriendin deed het wel, de ander niet. Maar zelf dacht ik er toen nog niet over na wat ik zelf zou doen. Ik dacht eerlijk gezegd dat die beslissing makkelijk zou zijn en vanzelf wel zou komen.

Wat kan er gebeuren met of zonder vaccinatie?

Dat viel me tegen. Al tijdens mijn zwangerschap werd ik geconfronteerd met verschillende verschrikkelijke verhalen over wat er kan gebeuren wanneer je niet vaccineert, maar ook wat er kan gebeuren als je wél vaccineert. Zo werd ik geconfronteerd met een verhaal van een vrouw wiens baby met zes weken overleed aan de gevolgen van kinkhoest, terwijl zij wél van plan was te vaccineren, maar de eerste vaccinatie pas enkele weken later zou volgen. De verhalen van de kinderen die mazelen kregen zijn veelvuldig in het nieuws geweest én helaas ben ik ook bekend met een verhaal van een kindje wat is overleden nádat hij gevaccineerd was aan de gevolgen van de vaccinatie; een koortsstuip.

Nu kan een koortsstuip ook komen wanneer een kindje ‘gewoon’ ziek is en mag ik van het consultatiebureau niet zeggen dat dit een gevolg was van de prik, maar in dit geval had dit jongetje nog geleefd wanneer hij deze prik op dat moment niet had gehad. En dan kunnen ze op het consultatiebureau wel zeggen dat het kindje wellicht al zwak was en wie weet toch was overleden, maar daar koop je als ouder natuurlijk niks voor en daar krijg je je kind niet mee terug. Ik heb echt moeten huilen van deze verhalen want niks op de wereld lijkt me zo vreselijk als het verliezen van je kind en dit gun je niemand. Juist door deze heftige verhalen is het zo ontzettend moeilijk om een beslissing te nemen om wel of niet te vaccineren.

Wel of niet vaccineren?

Ik heb me erin verdiept en heb alle voor- en nadelen voor mezelf op een rijtje gezet en heb uiteindelijk de beslissing gemaakt om wel te vaccineren, maar er zijn momenten geweest dat ik niet wist of ik er goed aan deed. Nu is mijn dochter inmiddels vijftien maanden en heeft ze voorlopig de laatste vaccinaties gehad en daar ben ik superblij om. Want die vaccinaties waren geen feestje en ze is er ook flink ziek van geweest met alle zorgen van dien.

Beschermlaag

Wat mij uiteindelijk over de streep heeft getrokken om toch te vaccineren was – naast dat ik alle websites van anti-vaccinatie er te onprofessioneel uit vond zien – een verhaal van een moeder die een kindje had met kanker. Dit kindje was zo kwetsbaar voor alle ziektes dat het minste of geringste virus ervoor kon zorgen dat zij ernstig ziek werd en een iets ernstigere ziekte zou betekenen dat de kans zeer groot was dat zij dit niet zou overleven. Ze vertelde dat als de kinderen om haar heen gevaccineerd zijn, deze als ware een ‘beschermlaag’ vormen waardoor het risico dat haar dochter iets op zou lopen veel minder groot zou zijn omdat virussen natuurlijk van mens op mens en dus ook kind op kind worden overgeven.

Waarom ik wel laat vaccineren

Toen ik dit las was ik om en wist ik dat ik mijn dochter moest laten vaccineren. Ik zou mezelf nooit kunnen vergeven als zij iets zou krijgen wat ik had kunnen ‘voorkomen’ door middel van een vaccinatie, maar ik zou mezelf ook niet kunnen vergeven als een ander kindje wat zo kwetsbaar is, iets oploopt van mijn kind wat ik had kunnen voorkomen met een vaccinatie. Ik heb heel veel respect voor moeders en moeders met (ernstig) zieke kinderen verdienen alle hulp die ze kunnen krijgen.

En toch ondanks alles en ondanks dat ik wel vaccineer begrijp ik tegelijkertijd ook waarom mensen niet vaccineren. Het is geen makkelijk onderwerp en de discussies zijn niet voor niets continu in het nieuws te volgen. Ik ben benieuwd naar jullie verhalen, vaccineer jij wel of niet of ben je er nog niet over uit? Laat je reactie hieronder of op Facebook achter.

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results