Melk. De witte motor?

Wel of geen melk? Heel veel mensen hebben nog steeds geen idee. Jacqueline pleit voor NEE.

Melk een must?

De tekst ‘melk is bijzonder’ zag ik pas geleden op tv voorbijkomen. Reclame voor melk?! Dat is een goed teken, dacht ik. Want het betekent dat er minder melk verkocht wordt en dat is naar mijn idee een zeer goede zaak. Wij zijn een ‘melkerig’ volkje. Vele generaties zijn er (veel te) groot mee geworden en het wordt nog steeds door heel veel mensen als een absolute must gezien, zeker door moeders van opgroeiende kinderen. Het zit zo vast in ons systeem dat ik bij moeders om me heen merk dat ze ergens wel weten dat het niet goed is, maar ontzettend veel moeite hebben om het niet aan hun kinderen te geven. Ze weten ook niet waar een kind dan calcium vandaan moet halen, dat kan toch alleen maar met melkproducten? Nee hoor, calcium zit ook in onder andere groene bladgroenten, koolsoorten, noten en wortels!

Borstvoeding voor kalveren.

Wat is nu eigenlijk het probleem met melk? Om te beginnen heel simpel; melk is borstvoeding voor kalveren. Dat wij het drinken als volwassenen slaat al nergens op, maar het is ook nog eens bedoeld voor een dier met een totaal ander spijsverteringsstelsel. Ook al drinken wij per persoon zo’n 60 liter per jaar (2011), toch staat Nederland zeer hoog in de ranglijst van landen met de meeste gevallen van osteoporose (botontkalking). De calcium in melk is voor mensen niet opneembaar en schijnt zelfs calcium aan je botten te onttrekken, hier kun je op het net (op sites over osteoporose bijvoorbeeld) van alles over lezen.

Drink geen melk!

Voor het gemak heb ik enkele pagina’s uitgezocht waar je fijne overzichten vindt en de redenen om er gewoon helemaal mee te stoppen. En voor je baby hoef ik je niet te vertellen dat je echt voor borstvoeding moet kiezen (Hoezo borstvoedingsmaffia trouwens. De flesvoedingsmaffia wordt schatrijk van de rotzooi die ze verkopen, aan borstvoeding valt niets te verdienen). Als je je kindje toch melk wilt geven, kies dan voor biologische geitenmelk, van het merk ‘Nanny Care’ of ‘Holle’.

Must reads:

Vijf redenen waarom melk ongezond is: http://missnatural.nl/vijf-redenen-waarom-melk-ongezond-is/

Geitenmelk versus Koemelk: http://www.ecomama.nl/voeding/geitenmelk-koemelk-gezond/

Nanny Care: http://www.nannycaregeitenmelk.nl/

Alternatieven voor melk?

Water, verse sappen (zie ook: Geen Wicky!) , kokoswater en water.

Lees ook:

Superfood voor je baby en dreumes: avocado
Zo installeer je een autostoeltje voor je baby

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

2 comments

 1. ejb

  Fijn dat je het zo op hebt geschreven. Wij zijn er sinds een jaartje ook achter wat voor een ‘troep’ koemelk is voor mensen. Twee van onze kinderen zijn enorm opgeknapt nadat ze met het drinken van melk (en zoveel mogelijk vermijden van producten waar melk in zit) zijn gestopt. De oudste had continu last van zijn oren en nu bijna niet meer en de derde groeide nauwelijks. Onze vierde van ruim anderhalf krijgt nog lekker borstvoeding!

  • Jacqueline van Lieshout

   Jacqueline van Lieshout

   Hallo ejb, dank je voor je mooie verhaal, geweldig!

Type to Search

See all results